Vo forme aj po sviatkoch: Kalórie porazíte pohybom

Platí jednoduché pravidlo: Ak viac energie prijmete, musíte viac energie aj vydať. Pri ktorých činnostiach sa kalórií zbavíte najrýchlejšie?

27.12.2021 06:00
les, rodina, prechádzka, naháňačka, radosť Foto:
Najjednoduchším a v súčasnosti aj najdostupnejším pohybom je chôdza. Dôležitá je však aj pravidelnosť prechádzky; raz týždenne nestačí.
debata

Gastroenterológovia a odborníci na výživu sa väčšinou zhodujú na tom, že jednorazový väčší nápor sviatočných dobrôt nemusí spôsobiť telu hneď katastrofu.

Nie sú naklonení ani striktnému zakazovaniu toho či onoho jedla. Dôležité je nepreháňať to s množstvom a nepodľahnúť počas voľných dní sladkému ničnerobeniu. Rovnica je jednoduchá – ak si doprajete viac kalórií a nechcete pribrať, musíte ich vyvážiť pohybom. Takže si pokojne môžete dať aj krémové zákusky, ktoré si inokedy odopierate, ale nebuďte leniví.

S paličkami aj bez

Najjednoduchším, a v dnešných časoch obmedzených športových aktivít zrejme aj najdostupnejším pohybom, vhodným takmer pre každého, je chôdza. Prechádzka na čerstvom vzduchu v každom počasí pomôže telu odbúravať kalórie, ak za hodinu prejdete štyri kilometre, zbavíte sa ich 190 až 240. Dôležitá je, samozrejme, aj pravidelnosť, nestačí, ak sa na prechádzku vyberiete raz za týždeň.

V posledných rokoch je čoraz populárnejší nordic walking, severská chôdza s paličkami – a niet sa čo čudovať. Rozhýbe celé celo, podľa štúdií pri tomto pohybe zapojíte takmer 90 % svalov tela a spálite až o 50 % viac kalórií, ako pri obyčajnej rezkej chôdzi.

Ak máte radšej beh, pilates alebo iné cvičenie, nevynechávajte ich ani počas Vianoc. Nemusíte trhať rekordy, stačí polhodinka pohybu denne, to je vo všeobecnosti najmenej, čo môžete urobiť pre svoje zdravie. Plusom pravidelného pohybu je, že pomáha vyplavovať endorfíny – hormóny šťastia a dobrej nálady.

rodina, vianoce, večera Čítajte viac Chutne a zdravo: Urobte si sviatky bez výčitiek

Čo vysiela mozog

Tipov na to, ako nenaberať zbytočné kalórie, je nerátane. K najznámejším patrí dodržiavanie pravidelných intervalov medzi jedlami, konzumácia ovocia a zeleniny, ale i pitie vody, nesladených nápojov a obmedzenie alkoholu. To všetko môžete dodržiavať aj počas sviatkov.

V japonskej Okinave majú systém hara hachi bu. Znamená to "na 80 %“, čiže prestať jesť, keď ste sýti na 80 %. Pochvaľujú si to, pretože pomáha vyhnúť sa prejedaniu. Mozog má dosť času uvedomiť si, čo je v žalúdku a vyšle signál, že je plný. Namiesto ďalšej porcie jedla teda Japonci pri prvom náznaku sýtosti odpracú všetko zo stola. Prejedaniu zabraňujú aj ďalšími zvykmi, patrí k nim napríklad pomalé, pozorné jedenie a vychutnávanie farieb i vôní pokrmov.

5 efektívnych spaľovačov
1. Chôdza
2. Beh
3. Turistika
4. Cvičenie
5. Upratovanie a domáce práce

Chutné a kalorické:

  • vyprážaný kapor (150 g) – cca 406 kalórií
  • zemiakový šalát s majonézou (200 g) – cca 310 kalórií
  • vianočný punč (250 ml) – cca 256 kalórií
  • vanilkový rožtek (12 g) – cca 67 kalórií
  • orechové guľky (15 g) – cca 76 kalórií
  • osie hniezdo s maslovou plnkou (25 g) – cca 127 kalórií

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #chutne a zdravo #spaľovanie kalórií