Tanierom svedčia vitamíny

Užiť si sviatky v pohode, bez trápenia žalúdka či žlčníka, môžete, ak nezabudnete na zeleninu a ovocie. Obsahujú vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie látky prospievajúce zdraviu.

25.12.2021 06:00
žena, ovocie, zelenina, zdravá strava Foto:
Pri príprave zeleniny sa fantázii medze nekladú, môžete si ju napríklad pokvapkať trochou medu, postrúhať na ňu syr, premiešať ju s olivovým olejom, citrónovou šťavou, so soľou a s čiernym korením, posypať bylinkami.
debata

O tom, že sú veľmi dôležitou súčasťou stravovania, nepochybuje hádam nikto. Odborníci odporúčajú skonzumovať každý deň päť dávok, pričom potraviny, ktoré denne prijmeme, by mali obsahovať až 60 % surovej zeleniny a ovocia. Dôvodov pre to je viac než dosť. Okrem pozitívneho vplyvu na trávenie aj preto, lebo surové ovocie a zelenina posilňujú imunitu, pomáhajú pri pálení záhy, zabraňujú vypadávaniu vlasov, sú vhodné pri diétach a udržiavaní hmotnosti.

Sedem dôvodov, prečo jesť ovocie a zeleninu

1. znižujú zápaly v tele

2. zlepšujú činnosť čriev, pomáhajú pri trávení

3. prirodzene detoxikujú organizmus

4. znižujú účinky stresu

5. pomáhajú udržať nižšie percento telesného tuku

6. obsahujú málo kalórií

7. posilňujú kosti

Kombinujte podľa chuti

Pri príprave zeleniny sa fantázii medze nekladú, môžete si ju napríklad pokvapkať trochou medu, postrúhať na ňu syr, premiešať ju s olivovým olejom, citrónovou šťavou, so soľou a s čiernym korením, posypať bylinkami. Skúste jej dávať prednosť pred cestovinami, skvelou prílohou môže byť červená kapusta uvarená s pokrájanými jablkami so šupkou v jablkovej šťave a okorenená mletým klinčekom. Ovocie môžete výborne využiť aj pri pečení a nemalo by chýbať na stole namiesto sladkostí.

Video
Odborník na výživu: Máme sa báť prenosu koronavírusu zo zeleniny a ovocia?

Štyri tipy pre zeleninu:

  • každú večeru začnite šalátom
  • na olovrant pite zeleninovú šťavu
  • namiesto ryže alebo zemiakov si dajte na obed zeleninový šalát
  • na raňajky, obed i večeru majte na tanieri vždy dva druhy zeleniny rôznych farieb

Tri tipy pre ovocie:

  • dajte si ho ku každým raňajkám, napríklad jablko k hrianke
  • na desiatu si pochutnajte na pomaranči, mandarínke, grapefruite, banáne, klementínke či jablku
  • jedávajte šesť dní v týždni namiesto dezertu ovocie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #ovocie a zelenina #chutne a zdravo