Až 70 % Slovákov si myslí, že dodržiavajú pitný režim. Najnovší prieskum ukázal, aká je realita

Naše telo z viac ako polovice tvorí voda. Pre správne fungovanie nášho organizmu sú tekutiny nesmierne dôležité. Aj napriek tomu však pitný režim často podceňujeme, prípadne ho nedodržiavame. Nedávny reprezentatívny prieskum agentúry Focus odhalil, že až 70 % ľudí si myslí, že dodržiava správny pitný režim.

15.12.2021 06:00
vápnik, voda, minerálka, minerál Foto:
Náš organizmus hydratuje minerálna voda aj voda z kohútika. Je však potrebné podčiarknuť fakt, že prirodzenou súčasťou minerálnych vôd sú aj látky prospešné pre ľudský organizmus.
debata (9)

Okrem čistej vody majú Slováci v obľube neochutené minerálne vody (56 %), čaj (40 %) a kávu (36 %). Často však pijeme aj sladené nápoje. 12 % respondentov zaradilo do svojej „top trojky“ aj alkohol. „Treba si uvedomiť, že dôležitá je nielen hydratácia ako taká, ale predovšetkým jej zdroj. Vhodnou voľbou je napríklad nesladená minerálna voda,“ vysvetľuje gastroenterológ MUDr. Ladislav Kužela, PhD., z Bratislavy.

Čakať na smäd sa nevypláca

79 % respondentov pije tekutiny priebežne po celý deň. Mnohí Slováci ich pijú ráno po prebudení (70 %) a 54 % po nich siahne aj pred spaním. Po jedle pije tekutiny až 74 % ľudí, pred jedlom však len 32 %. „Mnohí si myslia, že pitie tekutín počas jedla má zlý vplyv na naše trávenie. Nie je to pravda. Pitie vody pred jedlom má napríklad preukázateľný vplyv na chudnutie, pomáha regulovať pohyby čriev, pomáha pri trávení živín a je aj prevenciou zápchy,“ upresňuje Kužela. Menej lichotivé je zistenie, že 85 % Slovákov pije menej tekutín v zime v porovnaní s letnými mesiacmi. Až 37 % respondentov tiež uviedlo, že mávajú pocit dehydratácie. „Čakať na smäd sa nevypláca. Keď začneme byť smädní, už je väčšinou neskoro a sme už podhydratovaní. Telo nám dáva vedieť, že sme stratili veľa vody. Lepšie je pravidelne vyrovnávať rovnováhu tekutín počas celého dňa,“ upozorňuje ďalej Kužela.

Zaujímavé sú aj názory na to, či na správny pitný režim stačí len čistá voda z kohútika. Aj keď 62 % opýtaných Slovákov pije balené minerálne vody často, až 80 % z nich si myslí, že na správny pitný režim ich nepotrebujeme a stačí nám len čistá voda z kohútika. Celkom 60 % respondentov tiež tvrdí, že voda z kohútika je rovnako kvalitná ako minerálna. Je to naozaj tak?

Neverte mýtom o škodlivosti perlivých variant

Odpoveď na túto otázku nám poskytla aj balneotechnička Ing. Jana Ježková. „Áno, náš organizmus hydratuje minerálna voda aj voda z kohútika. Je však potrebné podčiarknuť fakt, že prirodzenou súčasťou minerálnych vôd sú aj látky prospešné pre ľudský organizmus. Navyše, minerálne vody majú stále zloženie a jasný pôvod, a teda človek presne vie, čo pije. Medzi výhody minerálok patrí aj to, že si môžeme vybrať z viacerých druhov presne podľa svojej chuti, zdravotného stavu či veku. Praktickou výhodou je, samozrejme, aj to, že ju môžeme mať pri sebe kdekoľvek a kedykoľvek, a teda stále mať zaistený ten správny pitný režim,“ uvádza Ježková.

Ladislav Kužela dodáva: „Minerálka aj voda z kohútika obsahujú viaceré telu prospešné látky. Výhodou prírodných minerálnych vôd je však fakt, že objem týchto látok je presne špecifikovaný a nie sú pridávané umelo. Pochádzajú priamo z prírody. Sú aj štúdie, ktoré poukazujú na benefity ich pravidelného pitia. Neverte mýtom o škodlivosti perlivých variant napríklad v tom, že spôsobujú okyslenie organizmu. Dokážu totiž hydratovať telo rovnako ako neperlivé a štúdie tiež predpokladajú, že nám môžu uľahčiť prehĺtanie, dokážu jedlo v žalúdku udržať dlhšie, môžu tak pomôcť pri chudnutí a sú prospešné aj pre pacientov so zápchou,“ udáva na margo benefitov balených minerálnych vôd.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #minerálka #minerálna voda #perlivé nápoje #balené vody