Odborník na výživu: Aké riziká ukrýva sušené ovocie?

Sušenie je jeden zo základných, prirodzených a šetrných spôsobov konzervácie, keď dochádza k minimálnym stratám živín. Keďže sušené ovocie neobsahuje vodu, je výživovo hutné a je výrazným zdrojom jednoduchých cukrov, najmä fruktózy.

16.12.2021 06:00
debata

Preto je dobré strážiť si, koľko ho zjeme – päť čerstvých jabĺk v krátkom čase by sme zjedli ťažko, ale zjesť ich v sušenej forme nie je problém. A najmä pozor na ďalšiu vec týkajúcu sa obsahu rýchlo skvasiteľných cukrov a síry!

Video
Prečo Petr Havlíček neodporúča zjesť priveľa sušeného ovocia.

Petr Havlíček (* 1969) je jeden z najznámejších českých výživových poradcov. Je absolventom Vysokej školy poľnohospodárskej v Brne, výživou a zdravým životným štýlom sa zaoberá už od roku 1995. Najviac sa zapísal do povedomia osemročným účinkovaním v seriáli TV Prima „Ste to, čo jete“, mal tiež obľúbený program na Rádiu Impuls, o výžive napísal 6 kníh. K jeho klientom patria či patrili mnohí vrcholoví športovci (Kateřina Neumannová, Roman Šebrle, Petra Kvitová) aj ďalšie celebrity.

Obsah vznikol v spolupráci Pravdy s MALL.TV.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #kalórie #síra #sušené ovocie #fruktóza #mall.tv