Môže si diabetik dovoliť počas sviatkov v diéte pauzu?

Viac ako 370-tisíc Slovákov, ktorí majú diagnostikovanú cukrovku, si v diéte nemôže ani na Vianoce dať pauzu. Spomedzi všetkých prípadov diabetu tvoria až 90 % pacienti s cukrovkou 2. typu. Diabetici si musia strážiť svoju glykémiu, a preto by v diéte nemali poľaviť ani počas vianočných a novoročných sviatkov. To ale neznamená, že ich nemôžu mať "sladké".

26.12.2021 06:00
diabetes, cukrovka, diéta, Vianoce, cookies, úsmev Foto:
Napriek vedeckému a medicínskemu pokroku je dôležitou súčasťou správneho manažmentu pacientov s cukrovkou ich životospráva a dodržiavanie liečebného plánu.
debata (3)

Medzi najčastejšie zlozvyky, ktorých sa diabetici dopúšťajú, patrí nezáujem o stravovanie a počítanie sacharidových jednotiek v jedle, nepravidelné stravovanie a dojedanie sa. Často totiž kopírujú spôsob stravovania od iného diabetika. Pritom diabetická strava je individuálna. Podceňujú počítanie sacharidových jednotiek a orientujú sa len na výber potravín podľa glykemického indexu. Často jedia diavýrobky, pretože sú určené pre cukrovkárov, ale už nevedia, že aj tie treba započítať do sacharidových jednotiek v jedle. Ale aj počas sviatkov si diabetik môže dopriať chutné jedlo a klasickú stravu, stačí ju trochu upraviť.

Video
Psychiatrička Soňa Belanská: O čom sa (ne)rozprávať pri vianočnom stole?

Ideálne je do jedálneho lístka zaraďovať potraviny s nižším glykemickým indexom. Čím je sacharidová potravina jednoduchšia a jemnejšia, tým vyšší glykemický index má (biele pečivo, zemiaková kaša). Nízky glykemický index má, naopak, celozrnné pečivo, celozrnná ryža, strukoviny, celé zemiaky, zelenina.

Denne sa odporúča skonzumovať asi 700 gramov zeleniny a ovocia, teda 3 až 4 porcie zeleniny vrátane zemiakov a 2 až 3 porcie ovocia. Približne 17 až 20 percent stravy majú tvoriť bielkovinové potraviny rovnomerne rozdelené na živočíšne a rastlinné. Medzi živočíšne patria mäsové a mliečne výrobky. Najvhodnejšie sú ryby, biele mäso a chudé druhy červeného mäsa.

diabetes, cukrovka, glukomer Čítajte viac Buďte na pozore. Poznáte mýty o cukrovke?

V strave je dôležitá aj vláknina, ktorá v žalúdku napučiava, spomaľuje jeho vyprázdňovanie, a tým sa spomaľuje aj vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Odporúčaný denný príjem vlákniny je 30 až 35 gramov.

Napriek vedeckému a medicínskemu pokroku je dôležitou súčasťou správneho manažmentu pacientov s cukrovkou ich životospráva a dodržiavanie liečebného plánu. „Medzi základné piliere optimálnej liečby patrí strava, pohyb a dodržiavanie liečby,“ hovorí diabetológ Jozef Lacka. "Za ostatných 40 rokov sa zvýšil príjem energie v jedle o 23 %, ale pohybujeme sa až štyrikrát menej,“ upozornil.

Pravidelný pohyb 30 až 45 minút má priaznivý vplyv na ochorenie, rovnako by pacienti mali dbať na úpravu hmotnosti, pokiaľ trpia nadváhou. Diabetici by mali pravidelne raňajkovať a zjesť aspoň tri porcie zeleniny denne, obmedziť užívanie alkoholu a vyhýbať sa fajčeniu, konzumovať chudé mäso a ryby, celozrnný chlieb a stravu upravovať najmä dusením a varením. „Existuje zásada rozdelenia taniera diabetika. Polovicu taniera by mala tvoriť zelenina, jednu tretinu bielkoviny a jednu tretinu sacharidy,“ vysvetľuje doktor Lacka.

„Celosvetovo trpí cukrovkou 425 miliónov ľudí, čo je jeden z jedenástich dospelých, a predpokladá sa, že do roku 2045 sa toto číslo zvýši na 642 miliónov,“ hovorí docentka Katarína Rašlová, predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #diabetici #diétna strava