Sviatočné recepty, ktoré nerozhádžu vašu glykémiu

Prinášame recepty, ktoré môžete vyskúšať na Vianoce, medzi sviatkami či na Silvestra. Inšpirujte sa a pochutnajte si!

24.12.2021 06:00
Vianoce, večera, rodina, sviatky Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Recepty na Štedrú večeru

Ako vianočná polievka sa v našich domácnostiach najčastejšie varí kapustnica alebo hríbová polievka – ak ich nezahusťujete múkou, jedna porcia sa do SJ nepočíta. Ak do týchto polievok pridávate múku a zemiaky alebo ak robíte hustú šošovicovú, prípadne hrachovú polievku, jednu porciu počítajte ako 0,5 SJ.

Kapustnica s klobásou

Na 4 porcie potrebujeme: kyslú kvasenú kapustu 500 g (0 SJ), vodu kapustovú (kapustnica) 500 ml (0 SJ), čerstvé mäsité bravčové kosti (z vykosteného karé alebo krkovičky) 500 g (0 SJ), 1 údenú paprikovú klobásu (cca 200 g) (0 SJ), 1 malú cibuľu (0 SJ), 2 malé zemiaky (2 SJ), strúčik cesnaku (0 SJ), celé čierne korenie (6 guliek) (0 SJ), trochu mletej rasce (0 SJ), vegetu (0 SJ) a soľ (0 SJ)

Postup: Do hrnca dáme kapustovú vodu, posekanú kyslú kapustu a vodu, bravčové kosti, cibuľu, cesnak, na malé kocky pokrájané umyté a očistené zemiaky, trochu soli a koreniny. Hrniec prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Teplotu znížime, aby kapustnica len mierne vrela. Po hodine pridáme údenú klobásu. Kosti vyberieme a uvarené mäso oddelené od kostí pokrájame na kúsky. Vložíme späť do kapustnice a dochutíme vegetou a ešte chvíľu povaríme.

Porcia zodpovedá 0,5 SJ.

štedrá večera, kapor, zelenina Čítajte viac Diabetici: Recepty na štedrú večeru

Vyprážaná ryba

Na 4 porcie potrebujeme: 4 porcie očisteného kapra (0 SJ), 8 polievkových lyžíc strúhanky (4 SJ), 1 vajce a 1 bielok (0 SJ), olej na smaženie (0 SJ), soľ, pár kvapiek citrónovej šťavy (0 SJ)

Postup: Očisteného kapra opláchneme a necháme stiecť z vody. Pokrájame na porcie, osolíme a pokvapkáme šťavou z citróna. Vajce vyšľaháme s troškou vody. Pripraveného kapra namočíme do vyšľahaného vajca, obalíme v strúhanke. Porcie obaľujeme tesne pred vkladaním do oleja, aby strúhanka nezvlhla. Smažíme z oboch strán do ružova.

Porcia vysmaženého kapra zodpovedá cca 1 SJ.

Zemiakový cibuľový šalát

Na 4 porcie potrebujeme: 12 malých zemiakov v šupke (12 SJ), 1 stredne veľkú cibuľu (0 SJ), mleté čierne korenie (0 SJ), náhradné neenergetické sladidlo (0 SJ), voda, soľ, ocot, 2 až 3 bobkové lístky (0 SJ), 2 sterilizované uhorky bez nálevu (0 SJ), 2 lyžice sterilizovanej kapie bez nálevu (0 SJ)

Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke v mierne slanej vode. Aby sa nám nerozvarili, môžeme pridať počas varenia do vody trochu octu. Cibuľu ošúpeme, pokrájame na kolieska a dáme variť do nálevu z vody, octu, soli, bobkového listu a sladidla. Cibuľu pridáme, až keď nálev zovrie, a krátko ju obvaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zemiaky po uvarení scedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme. Pokrájame na kolieska a zalejeme vychladnutým nálevom. Pridáme na malé kocky nakrájanú alebo na hrubom strúhadle postrúhanú kyslú uhorku a nadrobno pokrájanú kapiu. Dochutíme mletým čiernym korením a soľou. Premiešame a necháme postáť, aby sa chute spojili.

Šalát rozdelíme na 4 porcie a každá bude mať 3 SJ.

mikuláš, santa claus, chladnička, palec hore Čítajte viac Diabetici: Ako sa počítajú sacharidové jednotky (SJ)?

Pochúťky na silvestrovský stôl

Varená čokoláda

Čo potrebujeme: 200 ml mlieka – 1 SJ, 350 g horkej čokolády – 11 SJ, šľahačku

Postup: Čokoládu nastrúhame a necháme v hrnčeku zmäknúť. Potom k nej prilejeme teplé mlieko, postavíme na oheň a za stáleho miešania varíme asi minútu. Hotový čokoládový nápoj prelejeme cez sitko. Dochutíme podľa potreby (stévia, sukrin) a ozdobíme šľahačkou.

Cesnaková nátierka

Čo potrebujeme: 250 g tvrdého syra (30 %), 1 ks nízkotučnej majonézy – 1 SJ, 4 strúčiky cesnaku, soľ

Postup: Syr nastrúhame najemno, premiešame s majonézou, roztlačíme cesnak, pridáme soľ. Všetko dobre premiešame a dáme schladiť. Podávame s ohriankovaným pečivom alebo s chlebom.

Celá nátierka má 1 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.

Rybacia nátierka

Čo potrebujeme: 2 ks rybacej konzervy vo vlastnej šťave, 3 ks syrokrému, 1 stredne veľká cibuľa, 1 PL horčice, šťava z citróna, soľ

Postup: Z konzervy zlejeme šťavu, rybu roztlačíme vidličkou, pridáme syrokrém, horčicu, nadrobno nakrájanú cibuľu a dochutíme soľou a čiernym korením. Rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec pridáme šťavu z citróna a znovu dobre premiešame. Necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Podávame s chlebom a zeleninou. Nátierka neobsahuje sacharidy.

glukomer, zelenina, ovocie, zdravá strava Čítajte viac Ako by sa mali stravovať diabetici s nadváhou?

Bryndzová nátierka

Čo potrebujeme: 250 g bryndze – 1 SJ, 3 trojuholníky syra, 1 stredne veľká cibuľa, mleté korenie, mletá červená paprika, soľ

Postup: Bryndzu rozmiešame so syrokrémom. Cibuľu nakrájame nadrobno, primiešame do masy. Pridáme mleté čierne korenie, červenú papriku a soľ. Masu premixujeme ponorným mixérom. Podávame s chlebom a zeleninou.

Celá nátierka má 1 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.

Pizza žemličky

Čo potrebujeme: celozrnné žemličky, kečup, šunku, uvarenú zeleninu podľa chuti, nastrúhaný tvrdý syr

Postup: Žemličky rozkrojíme, každú polovicu natrieme kečupom a obložíme šunkou a zeleninou. Posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť – stačí na chvíľku, kým sa syr neroztopí.

Do SJ počítame žemličky a kukuricu podľa použitého množstva.

diabetes, cukrovka Čítajte viac Zlaté pravidlá stravy diabetika. Ako sa počítajú SJ v potravinách?

Chutné koláčiky

Linecké koláčiky

Potrebujeme: 125 g mandľovej múky (1 SJ), 1 lyžičku prášku do pečiva (0 SJ), pol lyžice vanilkového sukrinu (0 SJ), 30 g sukrinu na posýpanie (0 SJ), 1 vajíčko (0 SJ), štipka soli (0 SJ), 50 g mäkkého masla (0 SJ), džem bez cukru 100 g (5 SJ)

Postup: Zo surovín zamiesime hladké, nelepivé cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na pol hodiny do chladničky. Potom ho natenko vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie. Vrchný papier oddelíme a vykrajujeme malé koláčiky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C asi 15 minút. Spojíme džemom bez cukru a posypeme práškovým sukrinom.

Celá dávka zodpovedá 6 SJ.

Orechové medovníčky

Potrebujeme: 60 g špaldovej hladkej celozrnnej múky, 40 g mletých vlašských orechov, 10 g zero cukru, 30 g medu, 15 g masla, 3 g sódy bikarbony, 1 PL mlieka, 1 PL vody, 1/2 ČL mletej škorice, 1/4 ČL mletých klinčekov

Postup: Maslo, zero a med rozpustíme, necháme vychladnúť, potom pridáme ostatné suroviny. Vypracujeme cesto, ktoré aspoň na hodinu odložíme do chladničky. Potom rozvaľkáme (na výšku cca 0,5 cm), povykrajujeme, nemusíme ničím natierať a pečieme pri 160 oC cca 15 až 20 minút.

Z tohto množstva surovín vyjde cca 30 väčších medovníčkov (každý má okolo 0,2 SJ) a 20 malých hviezdičiek (každá má 0,02 SJ).

Vanilkové rožky

Potrebujeme: 70 g čerstvého masla, 35 g sukrinu, 35 g mletých orechov, 87,5 g mandľovej múky

Postup: V miske vypracujeme cesto, z ktorého šúľame valčeky a vytvarujeme rožteky. Poukladáme na papier na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch, kým nezružovejú. Hotové rožky môžeme posypať práškovým sukrinom alebo ich v ňom obaliť, prípadne konce namočiť do horkej čokolády.

Z tejto dávky je cca 25 ks, celkom majú 1,13 SJ (orechy 0,5 SJ, mandľová múka 0,63 SJ), takže 1 ks = 0,045 SJ.

Vysvetlivky: PL – polievková lyžica, ČL – čajová lyžica

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #Silvester #štedrá večera #diabetici