Ovos v bezlepkovej diéte

Ovos obsahuje formu gluténu, tzv. avenín, ktorý tvorí 12-16 percent zo všetkých jeho bielkovín. Toto množstvo je podstatne nižšie v porovnaní so 69 % obsahu gluténu (lepku) v pšenici. Aj preto väčšina celiatikov uvádza po konzumácii ovsa podstatne menšie ťažkosti (ak vôbec nejaké majú). Treba však myslieť aj na to, že práve na avenín je asi 5 % celiatikov alergických.

30.01.2022 06:00
dobré zdravie, ovos, Foto:
Problematike ovsa v bezlepkovej diéte sa venovalo množstvo klinických štúdií.
debata

Tieto informácie sú stále predmetom výskumu, pretože odrôd ovsa je pomerne veľké množstvo. "Počas analýzy jednotlivých odrôd ovsa sa zistilo, že nie všetky genotypy vyvolávajú alergickú reakciu. Môžeme teda predpokladať, že v budúcnosti by bolo možné pestovať výlučne na bezlepkovú diétu konkrétny genotyp ovsa, ktorý by nevyvolával alergickú reakciu ani u spomínaných 5 % celiatikov,“ píše sa v publikácii Bezlepková diéta vydavateľstva Raabe, ktorá obsahuje okrem poučných informácií aj odporúčania lekára i nutričného terapeuta a až 100 receptov.

Problematike ovsa v bezlepkovej diéte sa venovalo množstvo klinických štúdií. Závery štúdií preukázali, že pacienti s celiakiou môžu konzumovať ovos. Jedinou podmienkou je konzumácia ovsa nekontaminovaného ostatnými lepkovými obilninami. Obyčajne sa však stretávame s ovsom, ktorý býva sekundárne kontaminovaný či už počas samotného pestovania, žatvy, skladovania alebo spracovania. V prípade celiakie preto možno konzumovať produkty vyrobené iba z ovsa, ktorý je 100 % bezpečný a spĺňa maximálne povolené množstvá lepku, to znamená do 20 ppm (20 mg na kilogram sušiny daného výrobku). Iba výrobok s týmto maximálne povoleným stopovým množstvom lepku môže byť označený symbolom prečiarknutého klasu, a tak garantovať bezlepkovosť a bezpečnosť pre pacientov s celiakiou.

celiakia, zdravé črevo, poškodené črevo, klky, lepok Čítajte aj Aký je rozdiel medzi celiakiou, alergiou a citlivosťou na lepok?

Kedy a koľko ovsa je povolené?

  • u väčšiny pacientov s celiakiou je ovos dobre tolerovaný
  • novodiagnosti­kovaným celiatikom sa odporúča zaradiť ovos do jedálnička až po vymiznutí príznakov a úprave hladiny protilátok
  • maximálne prípustné množstvo nekontaminovaného ovsa je 50 g/deň (pol šálky suchých ovsených vločiek), u detí 25 g/deň (štvrť šálky vločiek)
  • sú známe prípady, keď po konzumácii výrobkov z nekontaminovaného ovsa došlo ku návratu príznakov, v takom prípade sa neodporúča konzumovať ovsené výrobky (po nejakom čase pod odborným dozorom to možno znova skúsiť)
  • zavádzanie ovsa do bezlepkovej diéty by sa malo uskutočniť pod dozorom ošetrujúceho lekára, len ako doplnok a spestrenie jedál

(Z publikácie Bezlepková diéta, RAABE 2020)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pšenica #celiakia #lepok #bezlepková diéta #glutén #ovos #alergia na lepok