Netradičné oleje: Poznáte horčicový, pestrecový či konopný?

Hovorí sa, že Slovač vraj nie je olejová kultúra. Podľa Viery Šimčikovej, ktorá sa zaoberá lisovaním panenských olejov, sme však v minulosti olejovou kultúrou určite boli. Olej je podľa nej základným nosičom chuti. "Raz k nám do lisovne prišla seniorka, ktorá spomínala, že v minulosti nebolo až také ťažké vydržať 40-dňový pôst, pretože suchý chlieb si namáčali do semencového a tekvicového oleja. Mali drevený lis, ktorému hovorili zábojnica. A viete, ktorému oleju vraveli semencový? Konopnému."

07.02.2022 06:00
olej, panenský olej, za studena lisovaný olej Foto:
Repkový, horčicový, makový, z vlašských orechov, ľanový... Vyberte si.
debata (1)

Ešte donedávna bolo veľmi ťažké kúpiť kvalitný, za studena lisovaný olej z domácich surovín. Dnes nie je problém nájsť takéto oleje v obchodoch so zdravou výživou a pribúdajú aj slovenské lisovne takýchto olejov, ktoré pripravujú panenské oleje zo surovín vypestovaných v tunajšom regióne (Slovensko, prípadne ČR, Poľsko…). Občas je takéto suroviny na prípravu oleja dosť ťažké zohnať – napríklad horčicové či konopné semeno.

Podľa Viery Šimčikovej, ktorá sa zaoberá... Foto: Dávid Popovič
olej, olej Hont, Viera Šimčiková, panenský olej Podľa Viery Šimčikovej, ktorá sa zaoberá lisovaním panenských olejov, je olej základným nosičom chuti.

Tuk by nemal byť symbolom zla, ako si ho mnohí zakódovali. Existujú totiž zdravotné prospešné tuky, ktoré sa nachádzajú v orechoch a takisto v rastlinných semienkach. Problémom semienok je to, že ak ich nepomelieme alebo dôkladne nerozhryzieme, prejdú naším tráviacim traktom prakticky neporušené a neodovzdajú telu prospešné látky. Preto sa odporúča ľanové, horčicové či chia semienka rozhodne pred konzumáciou pomlieť, alebo doplniť svoj jedálny lístok o prospešné panenské oleje lisované za studena. Názov panenský znamená, že pochádzajú z prvého lisovania. Niektorí výrobcovia oleje ani nefiltrujú, ale nechávajú ich len sedimentovať a po sedimentácii ich plnia do fliaš.

CBD sutaz Dávame do pozornosti Vyhrajte balíček konopných liečiv v hodnote 58€

Je olej pochutina?

„Keby ste dnes vyzvali ľudí, aby v ankete označili, čo je pochutina, väčšina ľudí by olej za pochutinu neoznačila,“ konštatuje Viera Šimčiková z Olej Hont, s. r. o., zo Súdoviec. „Olej sa stále nepovažuje za niečo, čo sa ochutnáva či degustuje, je to len dodatok v recepte, ktorým sa niečo zamastí, zamaže, na ktorom sa čosi vypraží.“ V zahraničí však už ľudia spoznávajú zaujímavé oleje, ktoré im servírujú v reštauráciách ako predjedlo v mištičkách a s chlebom. Aj v Súdovciach neďaleko Dudiniec sa oleje ochutnávajú s nakrájanými kúskami chleba alebo vianočky (orechový a makový). Experimentujú tu aj s pridaním citrónovej verbeny alebo dubákov do repkového oleja či levandule do makového oleja.

Každý olej má inú farbu (a chuť). Foto: Dávid Popovič
olej, panenský olej, olej Hont Každý olej má inú farbu (a chuť).

Súčasť zdravého taniera

Oleje a tuky sú najhodnotnejšie v superzdravých potravinách, ako sú orechy, avokádo či ryby. Vhodné je aj kvalitné maslo či za studena lisované rastlinné oleje. Nejedzte margaríny a obmedzte priemyselne upravované tuky a oleje. Nie sme tuční z tukov! Obezita je porucha hromadenia tukov, ktorá je riadená hormonálne, predovšetkým inzulínom. Uvoľňovanie inzulínu ovplyvňujú predovšetkým sacharidy prijaté v strave. Riešením teda nie je odporúčané obmedzovanie tukov, ale zmena jedálneho lístka a konzumácia kvalitnejších potravín.

(výživová poradkyňa Margit Slimáková v publikácii „Velmi osobní kniha o zdraví“, Albatros Media 2018)

„Začínali sme za studena lisovaným repkovým olejom, pretože manžel mal 20 rokov prevádzku na produkciu repkového oleja. Repkový olej je veľmi všestranný olej, čo sa týka využitia, aj ako liek. Preto ho považujeme za náš základný olej aj na dodanie rôznych príchutí (bylinky, bazalka, šalvia, citrónová verbena, oregano, majorán). Medzi najznámejšie olejniny na Slovensku patria obľúbený mak, orechy, tekvica, repka, slnečnica, čoraz viac aj ľan a konope. Suroviny získavame od samostatne hospodáriacich roľníkov, nie všetko je z Hontu, ale aj z Tekova, zo Semeroviec, z Piešťan, Patiniec.“ Tekvicový olej ponúkajú na rozdiel od olejov zo Slovinska či Štajerska vylisovaný z nepražených semien. Je svetlejší. Pražené tekvicové jadierka a olej z nich viac stimulujú chuťové poháriky – niektoré sú však až zbytočne prepražené.

V zahraničí často nájdete obrovský výber... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
oleje, olej V zahraničí často nájdete obrovský výber olejov, ktoré sú pre Slovákov netypické.

Horčicový lisuje len málokto

Za gastronomicky veľmi zaujímavý považuje Viera Šimčiková horčicový olej. Robí ho len málo výrobcov, pretože zo semien je malá výťažnosť a takisto je problém, čo ďalej s výliskami. „My z výliskov robíme horčicu,“ dodáva. Makové, tekvicové, konopné či ľanové výlisky sa u nich dajú kúpiť. Zostáva v nich približne 10 % celkového obsahu tuku, sú bezlepkové, bohaté na vlákninu, bielkovinu, stopové prvky. Makové stačí zaliať teplým mliekom, tekvicové sa využijú pri pečení chleba a pečiva, konopné a ľanové sa pridávajú do chlebovej múky, kaší, vločiek. Orechové výlisky sa využijú presne tak ako mleté orechy, repkové a slnečnicové ako súčasť krmiva pre zvieratá. „Áno, je pravda, že makový olej ako taký má málo vápnika, na rozdiel od maku. Z našich olejov, čo sme dávali na rozbor, to bolo 6–12 mg vápnika na liter oleja, čo je zanedbateľné. Obsahuje však látky, ktoré pri vstrebávaní vápnika pomáhajú, pretože nie každý si ho vie uložiť do kostí. Makový olej je dobrý na večer spoločne s vitamínom D. Toto však nie je apotéka, len dobrá, zdravá potravina.“

Ďalšou malou firmou, ktorá na Slovensku lisuje oleje za studena, je CANNA LIFE. „Mak, pestrec, tekvicu či orechy získavame od slovenských pestovateľov, ľan či konope od českých,“ hovorí Alexander Balga. Malá rodinná firma lisuje v malom množstve a skôr častejšie, napríklad ľanový olej každé dva týždne a hneď sa ho snaží aj rozviezť do partnerských predajní. Ponúka nielen už spomenuté druhy oleja, ale aj konopný, pestrecový, prípadne exotický kokosový.

Účinky niektorých panenských olejov

Foto: Dávid Popovič
olej, olej Hont, panenské oleje

Repkový: Vysoko cenený pre najvyváženejší pomer hladín omega-6 a omega-3 mastných kyselín a obsah vitamínu E. Je vhodný na pravidelnú konzumáciu pre studenú aj teplú kuchyňu. Výborne dochutí akýkoľvek šalát, hodí sa ako prísada do nátierok, omáčok, dobre znesie aj tepelnú úpravu do 180 stupňov Celzia. Vyhnite sa však prepaľovaniu.

Slnečnicový: Je bohatý na vitamín E, ktorý je prírodným antioxidantom. Tento olej však Slováci používajú v kuchyni najčastejšie, odporúča sa prestriedavať ho aj s inými (repkový, olivový…), pretože obsahuje veľa omega-6 mastných kyselín, ktorých máme nadbytok. Extra panenský je vhodný v studenej kuchyni, tepelne do 160 stupňov Celzia.

Horčicový: Hotový balzam pre telo. Nachádza sa v ňom množstvo dôležitých vitamínov, ďalej je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny. Pôsobí ako výborné prírodné antibiotikum, má antiseptické, antibakteriálne vlastnosti, používa sa na podporu imunity, na liečbu porúch tráviaceho a cievneho systému, podporuje chuť do jedla, podporuje činnosť pečene, pankreasu, zvyšuje sekréciu žalúdka a čriev. Na studenú a teplú kuchyňu do 180 stupňov Celzia, zvonka pomáha pri masáži na studené nohy, bolestivé kĺby a natiahnuté svaly.

Makový: Má upokojujúci účinok na psychiku, pôsobí proti stresu, nemá nijaký omamný účinok. Zabezpečuje účinné vstrebávanie vápnika do kostí, ideálny pre matky v čase dojčenia, upravuje hladinu cholesterolu, pomáha pri hojení zlomenín, je predurčený na ošetrovanie pokožky, vlasov, nechtov aj pri atopickom ekzéme. Používa sa len za studena: na sladké raňajky do jogurtu s ovocím, na bábovku, palacinky, parené buchty, šúľance s makom (namiesto roztopeného masla). Pridať sa môže aj do strúhanej mrkvy (aby sa z nej uvoľnil betakarotén).

Z vlašských orechov: Hovorí sa mu kráľ olejov. Priaznivo pôsobí na CNS a funkciu mozgu, zlepšuje pamäť, zvyšuje schopnosť koncentrácie. Vďaka vysokému obsahu železa si poradí aj s anémiou. Látky v ňom obsiahnuté (vitamíny, omega-mastné kyseliny, mangán) majú priaznivý vplyv na funkciu srdca, ciev, cholesterolu, pečeň, žlčník, trávenie. Používa sa len za studena – okrem šalátov sa hodí k dobrému syru, k tvarohu, na krupicovú či ovsenú kašu, na palacinky, parené buchty. Je výborný na červenú repu s kozím syrom a do krémových polievok.

Konopný: Ľudovo sa mu hovorí „kefa na cievy“. Pomáha ich priechodnosti, znižuje krvný tlak, má protizápalové, antimykotické, regeneračné účinky, pomáha pri ekzémoch, psoriáze (vnútorné aj vonkajšie použitie), podporuje nastolenie hormonálnej rovnováhy v menopauze, posilňuje imunitu, blokuje alergické reakcie, zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov. Používajte ho len na studeno – na chlieb, hrianku, do šalátov, na zemiaky varené v šupke, do slanej tvarohovej nátierky, do krémových polievok.

Tekvicový: Účinky tohto oleja sú pomerne známe. Najvhodnejší je pri ťažkostiach s prostatou, chráni cievy pred aterosklerózou, má antioxidačný účinok. Používa sa za studena alebo na primiešanie do hotových teplých jedál, hodí sa k syru, cestovinám, k bulguru, do kaší, dokonca na vanilkovú zmrzlinu!

Ľanový: Lisovaný zo semien hnedého ľanu má jemne trpkastú chuť pripomínajúcu rybacinu. Ako jeden z mála rastlinných olejov má viac omega-3 ako omega-6, a to predovšetkým kyseliny alfa-linolénovej. Veľmi priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém, znižuje krvný tlak. Pozitívne ovplyvňuje sliznice, pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu, ženy ho ocenia pri menštruačných problémoch. Je účinný aj na ekzémy, regeneruje kožu po ožarovaní, pri aplikácii do vlasov zmierňuje tvorbu lupín. Nikdy ho nezohrievame a musí byť skladovaný v chladničke už pred otvorením! Po otvorení ho treba skonzumovať do troch týždňov, neskôr sa hodí už len na vonkajšie použitie.

Pestrecový: Niekedy nazývaný aj bodliakový. Je lisovaný zo semien pestreca mariánského, ktorý ako jediný obsahuje silymarín a silymarín pomáha regenerácii pečene. Táto vlastnosť pestrecového oleja je najdôležitejšia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #olej #tekvicový olej #repkový olej #makový olej #konopný olej #za studena lisovaný olej