Slovenský doplnok výživy na "covid" si už našiel tisíce užívateľov

Čisto slovenská firma One Pharma prišla s jedinečným doplnkom výživy COVIRIN určeným na celkovú podporu imunity počas covidu. Už rok má prípravok veľký úspech. Zhovárame sa s jedným zo spoluzakladateľov Tiborom Lukáčom.

23.02.2022 10:18
one pharma

Na počiatku príbehu prípravku s názvom COVIRIN bola chorá manželka. Ako to bolo?

Naším počiatočným nápadom bolo priniesť na trh prípravok určený na podporu imunity pri často sa opakujúcom herpese. Tu sme videli na trhu nedostatočnú ponuku, ak nerátame množstvo prípravkov určených na nanášanie už na samotný herpetický pľuzgier, čiže na akútne štádium. V tom čase však už zúrila pandémia covidu, ľudia sa báli novej infekcie, nevedeli, čo majú robiť. Mal som naštudované jednotlivé látky, ktoré sa používajú pri komplexnej podpore imunity proti vírusovým ochoreniam, ako je napríklad chrípka alebo nádcha, ako ich dávkovať, ako spoločne reagujú, odborných publikácií na túto tému je nesmierne veľa. Potom na covid v decembri 2020 ochorela moja manželka, a keď som videl, koľko rôznych tabliet a kapsúl z koľkých rôznych fľaštičiek jej musím dávkovať, rozhodli sme sa prednostne prísť na trh s produktom, ktorý by toto všetko obsahoval v jednej kapsule. A tak vznikol COVIRIN.

one pharma

Áno, aj ja som si uvedomila, keď sme si doma chystali jednotlivé odporúčané zložky na zvýšenie imunity podľa protokolu prevencie a liečby covidu, že je to veľmi veľa rôznych prípravkov s rôznym dávkovaním a v situácii, keď sa už človek necíti dobre a má horúčku, nebude mať energiu ustrážiť si ich príjem v potrebnom dávkovaní.

Presne tak. Musia to byť relevantné zložky v určitom množstve a vo vzájomnej kombinácii. Väčšina ľudí už dnes vníma, ako veľmi dôležitý je vitamín D, ktorý má v súvislosti s covidom asi najviac štúdií, potom vitamín C a z minerálov určite zinok… To však nestačí. Postupovali sme v súlade s vedeckou literatúrou a zhodou okolností sme dospeli k podobnému protokolu, aký na prevenciu a včasnú liečbu covidu odporúča aj známa americká Aliancia FLCCC. Zhruba v rovnakom čase sa k nám dostal odborný článok „Možnosti profylaxie a liečby COVID-19“, prehľad aktuálnych poznatkov od dvojice profesorov imunológie Hrubiško a Jeseňák. To bolo pre nás potvrdením, že ideme správnym smerom. V našom prípravku máme ešte navyše látku glycyrizín z koreňa sladkého drievka, čo je tradičný bylinný extrakt s imunomodulačným účinkom. Takisto si treba uvedomiť ďalšiu vec: Ak si zakúpite jednotlivé vitamíny alebo minerály osobitne, každá tableta monokomponentu obsahuje nejaké pomocné látky – olej, ryžovú múku, stearan horečnatý a podobne. Keď užijete 8 až 9 kapsúl, tabliet či toboliek denne, prijmete niekoľko gramov pomocných látok. Najmä v situácii, keď vám nie je dobre, je to celkom slušná záťaž na žalúdok.

one pharma

COVIRIN mal pôvodne trinásť, inovovaná verzia má šestnásť zložiek. Keď si to takto povieme, znie to jednoducho a pravdou je, že ste boli v príprave tohto produktu nesmierne rýchli. Na trhu je už vyše roka, pritom COVID-19 tu máme dva roky. Ako sa to dá?

Sme traja spoločníci, ktorí o sebe s humorom hovoria, že dohromady máme 60 rokov skúseností vo farmapriemysle. Preskákali sme rôzne pozície a segmenty. V malej firme viete pružne zareagovať, a keď to trh chce, dať hlavy dokopy a jednoducho vytvoriť potrebný produkt. To je základ úspechu. Veď my v týchto dňoch uvádzame na trh už piaty prípravok v poradí – COVIRIN pre deti. Ale vráťme sa ku COVIRIN-u. Spoločnosť One Pharma má okrem obchodnej činnosti aj štatút výskumnej spoločnosti. Od jesene 2021 sme nadviazali spoluprácu so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre, s fakultou biotechnológie a potravinárstva s cieľom vývoja nových produktov. Vo vývoji doterajších aj budúcich produktov plánujeme pokračovať so slovenskou farmaceutickou spoločnosťou BIOMIN. Aby to nevyznelo tak, že my traja sme si v kuchyni sadli a namiešali COVIRIN. (Smiech.)

Pochopiteľne.

Ak máte nové ochorenie, kým naň vyviniete novú liečebnú molekulu, novú účinnú látku, je to veľmi náročné. Preto sa v prvom momente pozriete na zložky, ktoré už máte schválené – v rámci doplnkov výživy, nutraceutík, vitamínov alebo existujúcich liekov. Pri nich už máte predstavu, aké dávky sú bezpečné, nepotrebujete to dlho a prácne overovať. Vyberáte také, ktoré môžu mať vplyv na rozmnožovanie koronavírusu, na patogenézu covidu, na posilnenie jednotlivých imunitných zložiek organizmu. To sa dá urobiť pomerne rýchlo. COVIRIN je doplnok výživy, sú v ňom vlastne namiešané overené nutraceutiká, čiže funkčné potraviny, bylinné extrakty, proste produkty získané z potravinových zdrojov. Nie je to liek. Proces vzniku, vývoja a overovania nového lieku v rámci klinických štúdií trvá veľmi, veľmi dlho.

Pred časom som vám položila otázku, či tá kapsula prípravku nemohla byť o niečo menšia a prečo ste to nevymysleli tak, aby stačilo užiť jednu denne… Zasmiali ste sa, nech skúsim natlačiť do jedinej kapsuly trinásť, teraz šestnásť zložiek.

To je pravda a práve preto je tento produkt na trhu jedinečný. Prípravkov, tzv. monokomponentov, alebo takých, ktoré obsahujú dve či štyri zložky, je na trhu dostatok. Nám prvá šarža zhorela, lebo v kapsulovačke zapieklo kapsuly, stroj ten obsah nevedel do kapsúl natlačiť, samotná zmes mala príliš veľký objem. My sa hrdíme aj tým, že prípravok je bez pomocných látok, ale daňou za to je zložitejší výrobný proces. Ani vo výrobe s 30-ročnou tradíciou, kde naše prípravky vznikajú, ešte nezažili dávať dohromady toľko zložiek. Aj to je dôvod, prečo tá kapsula nemôže byť menšia a na príjem dostatočného a odporúčaného množstva účinných látok je potrebné v rámci prevencie užiť dve a pri zvýšenej potrebe štyri kapsuly.

one pharma

Spomínam si na obdobie spred niekoľkých rokov, keď sa intenzívnejšie začalo písať o imunologických účinkoch vitamínu D, o tom, že väčšina ľudí trpí jeho deficitom a v zime sa netreba obávať ani vyšších dávok. Keď sme vtedy napísali o príjme 2 000 až 4 000 IU (medzinárodných jednotiek denne) déčka, pomaly nás obvinili z nahovárania na predávkovanie. Dnes sa najmä v rámci liečby covidu používajú omnoho vyššie dávkovania, samozrejme, pod lekárskym dohľadom.

Bolo to vnímanie v danej dobe a covid to akoby všetko otvoril. Dnes už nikto nespochybňuje preventívny účinok déčka proti vírusovým ochoreniam a týka sa to aj prevencie a liečby covidu. Existujú na to desiatky štúdií, ktoré potvrdzujú už potvrdené. Tie dáta sú už dlho dostupné, mnohí ich však ignorovali. A podobne je to s ďalšími látkami.

Najprv ste mali v COVIRIN-e trinásť zložiek, teraz ich je tam šestnásť. Ktoré tri ste dodatočne pridali?

Pridali sme vitamín A, lebo sme reagovali na niekoľko prác o jeho dôležitosti. Po déčku a céčku je retinol tretí najdôležitejší vitamín, predovšetkým pre slizničnú imunitu. Navyše obsadzuje istý špecifický receptor bunky, na ktorý sa silno viaže aj SARS-Cov-2. Pridali sme aj ďalšie dva vitamíny radu B, konkrétne B2 a B6. Je to kvôli tomu, že znižujú hladinu homocysteínu, čo je zápalový marker špecificky u ľudí s kardiovasku­lárnymi problémami. Takže teraz je v kapsule šestnásť zložiek, ktoré pôsobia synergicky. Spolupracujú.

Je potrebné ujasniť jednu vec. COVIRIN neochráni pred covidom. Dokáže však zmierniť jeho priebeh?

Je to booster, čiže podpora imunity. Zatiaľ nepoznáme účinnú látku, ktorá by jednoznačne ochránila pred nákazou koronavírusom, ale ani pred nádchou či chrípkou. V odporúčanej dávke COVIRIN-u sú nutraceutiká obsiahnuté v takom dávkovaní, že keď sa telo stretne s vírusom, imunitný systém má potrebné látky, aby sa s infekciou ľahšie vysporiadal. Potravinové doplnky nie sú prevencia ani liečba ochorenia, ale vždy iba podpora imunity. V súlade s výživovými tvrdeniami ani nemôžeme tvrdiť nič iné. Občas sa stretávame s telefonátmi typu, že ľudia majú prípravok odložený na poličke a plánujú si ho nasadiť hneď, keď budú pozitívni. Nech však potom nečakajú zázrak. Imunitný systém je komplexná záležitosť, treba sa oň starať dlhodobo. Kedy chcete mať posilnenú imunitu – vo chvíli, keď už máte príznaky, alebo ešte predtým, ako sa s vírusom stretnete?

Najlepšie hneď zajtra! Dá sa nejako kvantifikovať úspech produktu?

(Smiech.) Bolo by fantastické mať konkrétne dáta. Samozrejme, ľudia píšu a volajú, najmä ak objednávajú ďalšie balenia. Pýtame sa ich, odkiaľ sa o produkte dozvedeli, aká je ich osobná skúsenosť. Opisujú, že keď mali symptómy ochorenia, mali ľahký alebo maximálne stredný priebeh, nedostali sa do nemocnice, nezhoršil sa im stav. Pravdupovediac tých ohlasov je toľko, že už ich ani nezbierame. Ale vždy sa z nich tešíme. Dávajú zmysel našej práci, aby to nebolo iba o komerčnom úspechu.

one pharma

Neprajníci vám môžu vyčítať, že váš prípravok nie je liekom a obsahuje vlastne „iba“ vitamíny či minerály, prípadne bylinné extrakty. Hoci je jasné, že dostatočné množstvo niektorých látok asi nedokážeme prijať v potrave, v podstate ho možno nazvať takým zlepšeným multivitamínovým prípravkom, čo nemá nijaké klinické štúdie o účinku. Alebo?

Úlohu vitamínov, minerálov, polyfenolov a ďalších živín by som určite nepodceňoval. Odhliadnuc od toho, že sú pre organizmus nevyhnutné a telo si ich nedokáže vytvárať samo, ale musí ich prijímať zvonka. V dostatočných dávkach. V istých dávkach majú aj vitamíny liečebný účinok a možno ich nazvať liekmi, déčko v istej dávke vylieči rachitídu, céčko skorbut. Mnohé výťažky z húb sa v rámci ázijskej medicíny používajú na podporu liečby rakoviny, kurkuminoidy v dostatočnej dávke znižujú zápal a bolesť na úrovni ibuprofénu. Samozrejme, nič z toho netreba fetišizovať. Tento produkt užívame my, naše rodiny a naši blízki. Chceme prinášať produkty, ktoré naozaj fungujú, ale nie sú liekmi. Je to komplexná podpora imunity pre kohokoľvek – očkovaných, neočkovaných, tých, čo prekonali ochorenie. Západná medicína chce neustále vypichnúť jedinú látku, ktorá vylieči nejaké ochorenie. Princípy štúdií trvajú na tom, že sa v danom čase sleduje, ako najčastejšie jedna špecifická látka zníži príznaky ochorenia verzus skupina pacientov, ktorí danú látku nedostávajú a užívajú placebo. To je liekový spôsob pozerania sa na zdravie. A je nepochopením toho, ako telo komplexne a previazane funguje. Trvať na tom, aby doplnok výživy preukázal liečebný účinok, je ako vyžadovať klinickú štúdiu na účinok dávno overených domácich liečiv ako cesnak, lipový čaj či slaná voda na kloktanie.

Spoločnosť One Pharma založili traja partneri s bohatými skúsenosťami vo farmabiznise: Mgr. Rastislav Čúnik, MPH, Ing. Michal Badík, MPH, a MVDr. Tibor Lukáč. Sídlo spoločnosti je v Banskej Bystrici. One Pharma má v portfóliu už päť unikátnych produktov: COVIRIN na podporu imunity v období COVID-19 a pri iných vírusových ochoreniach, Herpes complex a Herpes AKUT rescue ako dlhodobú aj akútnu pomoc pri herpetických infekciách, HPVirin ako podporu bunkovej imunity u dospelých, napr. s HPV infekciou a najnovšie COVIRIN kid & teen.

Zľava: Mgr. Rastislav Čúnik, MPH, Ing. Michal...
one pharma Zľava: Mgr. Rastislav Čúnik, MPH, Ing. Michal Badík, MPH, a MVDr. Tibor Lukáč

Vysvetlivky

Nutraceutiká: sú produkty získané z potravinových zdrojov, ktoré poskytujú nutričné a za istých okolností aj podporné výhody pri liečbe. Sú známe pod týmito pojmami: funkčné potraviny, lekárske potraviny, fytochemikálie, doplnky výživy. Tieto produkty zahŕňajú doplnky stravy, bylinné produkty aj vitamíny. Obsahujú vysokú koncentráciu bioaktívnych zlúčenín pochádzajúcich z prírodného zdroja a majú fyziologické výhody a pomáhajú pri zachovaní zdravia.

Aliancia FLCCC: Panel expertov FLCCC (Front Line Covid-19 Critical Care Alliance), aliancia založená v marci 2020 skupinou vysokopublikovaných svetovo uznávaných lekárov/vedcov z oblasti kritickej starostlivosti. Vytvorili protokoly pre prevenciu, včasnú ambulantnú aj nemocničnú liečbu COVID-19, ktorá bola založená na kombinácii nutraceutík a ivermektínu. Protokoly však obsahujú aj ostatné voľne dostupné liečivá, ktoré nie sú „iba“ vitamíny, ale majú svoju dôležitú funkciu, a liečebný protokol pôsobí synergicky ako celok. Výrazne pomôžu a minimalizujú prejavy ochorenia COVID-19.

Indikácia: určenie, stanovenie liečebného postupu

Booster/boostro­vanie: posilňovacia dávka (v súvislosti s vakcínami), resp. posilnenie (obyčajne v súvislosti s imunitou)

Adjuvans: Vo farmakológii je adjuvans liek alebo iná látka, alebo kombinácia látok, ktorá sa používa na zvýšenie účinnosti určitých liekov.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #doplnok výživy #koronavírus #Covid-19 #výživový doplnok