Švédski vedci a poradcovia pre výživu mysleli už v roku 1974 na to, že bežní ľudia sa chcú zorientovať v rozličných radách o tom, čo je dobré jesť. Vytvorili prvú potravinovú pyramídu, tá sa postupne spresňovala, obmieňala a prispôsobovala na mieru jednotlivých krajín. Podstata sa však nemenila a dodnes patrí k základným odporúčaniam pre zdravé stravovanie. Väčšina vyspelých krajín vydáva pre obyvateľov vlastné výživové odporúčania, ktoré sa priebežne upravujú. Opierajú sa o zvyklosti, možnosti i tradície, a najmä potreby ľudí v tom-ktorom regióne.
Konzumovať odspodu hore
Na vrchole pyramídy, kde je najmenej miesta, sú potraviny, ktorých má byť v strave najmenej, základňu s najširším priestorom tvoria tie, ktorých má byť čo najviac.
Prvé poschodie
- celozrnné obilniny, pečivo, chlieb, ovsené vločky, cestoviny, pohánka, ryža
- obsahujú veľa škrobu, vlákniny, železa, vitamíny zo skupiny B, minerálne látky
- každé jedlo skonzumované počas dňa by malo obsahovať aspoň jednu porciu z týchto potravín
Druhé poschodie
- ovocie a zelenina, najväčší prínos pre organizmus majú čerstvé a dôkladne umyté, optimálnych je päť porcií denne
- neznamená to, že sa musíte úplne vyhýbať konzervovaným,**** sušeným a mrazeným produktom či tepelnej upravenej strave z ovocia a zo zeleniny
- patria sem aj zemiaky
Tretie poschodie
- vysoko výživné potraviny – mliečne a mäsové výrobky, strukoviny, vajcia či ryby
- mliečne výrobky dodávajú telu vitamíny A a D, dopĺňajú obsah vápnika a bielkovín
- bielkoviny obsahuje aj mäso a mäsové výrobky, vajíčka, strukoviny, ktoré sú aj zdrojom minerálnych látok a vlákniny
- ryby sú dôležité v strave pre obsah vitamínov A a D, nenasýtených mastných kyselín, jódu a minerálnych látok
- vajcia obsahujú fosfolipidy, vitamíny rozpustné v tuku – A, D, E a K, a tiež vitamíny skupiny B, minerály a karotény
Štvrté poschodie
- potraviny bohaté na cukor a tuky – cukrovinky, zákusky, vyprážané jedlá, sladené nápoje, čokoláda, údené mäsové výrobky
- tam, kde je to možné, je dobré cukry zo stravy vynechať alebo ich nahradiť zdravšími variantmi, uprednostniť napríklad čokoládu s vysokým obsahom kakaa, cukríky nahradiť sušeným ovocím
Zdroj: uniquefit.sk
