Najväčší omyl výživy
Česká farmaceutka Margita Slimáková, špecialistka na zdravotnú prevenciu, je kritičkou výživovej pyramídy a zastaraných odporúčaní. Pre portál iDNES.cz uviedla: "Potravinárskemu priemyslu prekáža, že kritizujem jeho klamlivé tvrdenia.“ Potravinovú pyramídu pokladá za najväčší výživový nezmysel. "Hovorím tomu najväčší omyl modernej výživy. Pyramída určuje, čo máme jesť, v akom pomere, koľko bielkovín, tukov, sacharidov a viaže sa k tomu aj tvrdenie, že potrebujeme jesť často malé porcie. Som presvedčená, že neexistuje ideálny pomer živín alebo kalórií pre všetkých ľudí na svete a pre všetky ročné obdobia.“
Podľa nej ide o veľmi individuálne záležitosti a môžu existovať ľudia, ktorým vyhovujú celkom iné pomery, ako hovorí potravinová pyramída. "Dnes je napríklad veľmi populárne nízkosacharidové stravovanie s vysokým množstvom tukov, keď je pyramída úplne zborená. Podstatou zdravej stravy nie sú žiadne jednoznačne dané pomery živín, gramy, sledovanie kalórií, žiadna kvantita, ale kvalita,“ tvrdí.
Dodáva, že základom je jedávať kvalitné potraviny, ktorými sa neprejedáme a nemusíme tak sledovať, kedy a koľko toho zjeme. "Podľa mňa je najväčší omyl hovoriť ľuďom, aby sa kontrolovali, počítali kalórie, jedli diétne produkty. To nás priviedlo k diétam, ktoré aj tak po čase porušíme, čo vedie k stresu z jedla, k zlým pocitom a strachu. Dnes je väčšina ľudí na diéte, pred diétou, po diéte, ale stále to nefunguje, máme tu epidémiu obezity a chorôb, ktoré s ňou súvisia.“
Namiesto pyramídy odporúča M. Slimáková tzv. zdravý tanier. "Jeho zloženie zodpovedá moderným vedeckým poznatkom, ukazuje najlepšiu cestu k udržaniu zdravého tela i hmotnosti, tvorí základ zdravotnej prevencie a podpory účinnej liečby.“

Zdravý tanier
Zelenina
- má tvoriť najmenej štvrtinu príjmu potravín. Čím viac rozmanitej zeleniny upravenej na rôzne spôsoby jedávate, tým lepšie
Ovocie
- tvorí druhú štvrtinu taniera. Najzdravšie a najvýživnejšie je jesť sezónne ovocie rôznych druhov a farieb
Bielkoviny
- získate ich z rýb, zo strukovín, z orechov, zo semienok, z kyslomliečnych mliečnych výrobkov, vajec či mäsa. Väčšine ľudí prospieva vyšší podiel rastlinných zdrojov bielkovín
Polysacharidy
- najlepšie sú v prirodzenej podobe. Napríklad ovsené vločky, žitné alebo kváskové chleby, divoká ryža. Dôležité je obmedziť potraviny z nekvalitnej bielej múky
Oleje a tuky
- najhodnotnejšie sú v orechoch, v avokáde, v rybách. Vhodné je i kvalitné mäso a za studena lisované rastlinné oleje. Nejedávajte margaríny a obmedzte aj ďalšie priemyslovo upravené tuky a oleje
Tekutiny
- najlepšia je čistá voda a nesladené čaje. Sladené nápoje radšej úplne vynechajte