Na zdravie s mliekom

Žiaden seriózny výskum nepotvrdil, že mlieko zahlieňuje, naopak, vytvára na sliznici tráviaceho traktu ochranný film, ktorý sa po krátkom čase premení na základné živiny.

29.03.2022 06:00
mlieko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Skutoční odborníci na zdravú výživu zaraďujú mlieko k najvýživnejším a najkomplexnejším potravinám. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča ročne skonzumovať 220 kg mlieka a mliečnych výrobkov na osobu. Slovensko dlhodobo zaostáva. "Trochu sme sa však polepšili. Kým napríklad v roku 2011 bola u nás spotreba mlieka 159,9 kg na osobu, o štyri roky 169,2 kg a v roku 2020 už 180,1 kg. Chutia nám viac najmä syry a tvaroh, ale záujem rastie i o maslo a kyslomliečne výrobky,“ hovorí Katarína Blažová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Jogurt, tvaroh, nátierky

Deti by živočíšne, teda kravské alebo ovčie mlieko mali ochutnať až po ukončení prvého roka. " Rastlinné nápoje ako náhrada mlieka s rôznymi príchuťami – mandľové, sójové, ryžové, ovsené, sa vyrábajú priemyselne a obsahujú rôzne stabilizátory, soľ, cukor a iné dochucovadlá, preto nie sú vhodné ako alternatíva mlieka pre dojčatá,“ dodáva K. Blažová. "Ak mamička nemôže dojčiť, je vhodné aj umelé mlieko, na báze kravského, ktoré obsahuje všetko, čo dieťatko potrebuje, starším deťom môžete dávať mlieko a výrobky s vyšším obsahom tuku. Nízkotučné mlieka a výrobky neodporúčame, pretože nezabezpečia dostatočný prísun energie a majú nižší obsah vitamínov rozpustných v tukoch,“ dodáva K. Blažová.

petržlen Čítajte viac Zápal v tele a problém so zažívaním? Zoznámte sa s bylinou, ktorá bojuje proti rôznym chorobám

Denná dávka zdravého nápoja sa líši v závislosti od veku. Deti od jedného do dvoch rokov by mali vypiť aspoň 330 ml denne, po druhom roku veku aspoň 125 ml. Staršie deti by mali vypiť každý deň aspoň 3 dl mlieka a k tomu kyslomliečny výrobok – jogurt, tvaroh a tvarohové výrobky, nátierky, peny a samozrejme syry. Všetky pozitívne ovplyvňujú metabolickú aktivitu črevnej mikroflóry. Pri výrobe jogurtov, ale aj iných kyslomliečnych výrobkov sa počas mliečneho kvasenia čiastočne rozkladá i mliečna bielkovina, stáva sa ľahšie stráviteľnou a klesá jej schopnosť vyvolávať alergiu.

Nájdite si náhradu

Alergia na bielkovinu kravského mlieka je neprimeraná reakcia imunitného systému, prejaví sa už v útlom veku, najčastejšie v tráviacom trakte a na pokožke. Pri ľahších formách sa používa obvykle výživa s hydrolyzovanou bielkovinou. Vyrába sa z kravského mlieka špeciálnym postupom, pri ktorom sa bielkoviny rozštiepia. Obsahuje však zvyškové peptidy, ktoré citlivejšie deti nemusia dobre znášať. Pre ne je vhodná výživa na báze aminokyselín, ktoré nie sú alergénne. Alergia na mliečnu bielkovinu je väčšinou prechodný stav, ktorý u 80 % detí do šiestich rokov postupne vymizne. Je pri nej nevyhnutné vylúčiť z jedálneho lístka nielen kravské mlieko a výrobky, ale aj potraviny, do ktorých sa mlieko pridáva. Ovčie a kozie mlieka nie sú vhodné pre možnú skríženú alergiu aj na bielkoviny týchto druhov. Dobrou náhradou môže byť sójové mlieko, najlepšie, ak je obohatené o pridaný vápnik.

banán, serotonín Čítajte viac Banán pomáha pri problémoch so žalúdkom. Aké sú jeho ďalšie benefity?

"Doterajšie výskumy potvrdzujú, že konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov chráni dospelých pred stratou kostnej hmoty, osobitne to platí pre ľudí vo vyššom veku. Vhodnejšie sú pre nich kyslomliečne výrobky, sú ľahšie stráviteľné a majú nižší obsah laktózy,“ ozrejmuje K. Blažová. Seniori by si mali dopriať každý deň tri porcie mlieka alebo výrobkov z neho, nemal by medzi nimi chýbať kyslomliečny výrobok so živou bakteriálnou kultúrou – jogurt, acidofilné mlieko, kefír, cmar.

8 plusov mlieka:

  • v relatívne veľkom množstve obsahuje všetky najdôležitejši­e živiny
  • je ľahko stráviteľné
  • pomáha v období rekonvalescencie, pri ochoreniach žalúdka, čriev, pečene, pľúc, obličiek, nervového systému
  • je nenahraditeľné v prevencii osteoporózy
  • živé kultúry mliečneho kvasenia priaznivo vplývajú na črevnú mikroflóru, pomáhajú znižovať hnilobné procesy v hrubom čreve, spomaľujú vznik rizikových metabolitov, pôsobia preventívne proti rakovine
  • vitamíny skupiny B priaznivo ovplyvňujú kardiovaskulárny a nervový systém
  • mliečny tuk je nosičom vitamínov A, D, E a K
  • laktóza – mliečny cukor, je významný zdroj energie, vplýva na formovanie tkanív, reguluje telesnú teplotu a ovplyvňuje pohyb čriev, má priaznivý vplyv na vstrebávanie vápnika

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko