Sedem chutí na jazyku

Výber potravín a prípravu jedál výrazne ovplyvňujú aj naše chute, každý má rád niečo iné a okrem tradičných sa objavujú stále ďalšie. Jednou z nich je tuková.

20.03.2022 06:00
potraviny, chute, žena, lyžička, zmrzlina, jedlo Foto:
Ľudský jazyk rozlišuje štyri základné chute.
debata

Ľudský jazyk rozlišuje štyri základné chute. Slanú, sladkú, kyslú a horkú. Na špičke jazyka zachytávame sladkú, za ňou po bokoch jazyka rozoznávajú receptory kyslú a pri koreni jazyka dominuje horká. Slanú chuť vnímajú receptory po celom obvode jazyka. Novšie poznatky ukazujú, že toto delenie nie je najpresnejšie. Každý chuťový pohárik na jazyku totiž môže vnímať všetky chute, na rôznych miestach jazyka je však vnímanie rozdielne, pričom najcitlivejšie sú receptory horkosti.

K štyrom základným chutiam pribudla pred časom piata – umami. Ide o chuť glutamanu sodného. Odborníci pridali aj ďalšiu – ostrú alebo pálivú. Siedma v poradí je chuť tuku. Na jazyku sú totiž aj špeciálne zmyslové bunky CD36 a tie reagujú iba na molekuly tuku. Ak je na ne človek vnímavý, odhalí tuk v jedlách lepšie a mastných jedál zje menej. Naopak, tí, ktorí majú receptorov menej, si tučných pokrmov dopriavajú oveľa viac, pretože si chuť neuvedomujú. Nie je vylúčené, že časom pribudnú k tradičným aj ďalšie nové chute.

petržlen Čítajte viac Zápal v tele a problém so zažívaním? Zoznámte sa s bylinou, ktorá bojuje proti rôznym chorobám

Fajčenie pohárikom škodí

Chuť je jeden z najdôležitejších zmyslov a akákoľvek zmena v jej vnímaní priamo ovplyvňuje stravovacie návyky a zdravie. Pocit chuti môže výrazne narušiť fajčenie. Spôsobuje to toxické pôsobenie chemikálií obsiahnutých v cigarete pri interakcii s jazykom. Chuťové poháriky sa splošťujú, ich počet sa síce nezníži, ale prestanú správne plniť svoju funkciu. Vnímanie chutí ovplyvňuje aj vek a pohlavie, muži zvyknú byť citlivejší na kyslú chuť, staršie ženy majú tendenciu zachovať si vo väčšej miere vnímanie slaných a kyslých chutí.

Chuťové poháriky

  • maličké zmyslové orgány v epitelovom tkanive jazyka, každý ich má iné, dospelý človek priemerne 2– až 10-tisíc
  • tí, ktorí ich majú viac ako 10-tisíc, vnímajú chute veľmi intenzívne
  • môžu mať kužeľovitý, valcovitý alebo hubovitý tvar, sú umiestnené v rôznych častiach jazyka, regenerujú sa približne každé dva týždne
  • ich fungovanie závisí do značnej miery od vône, väčšinu chutí vníma človek vďaka súhre, ktorú vytvárajú chuťové bunky v chuťových pohárikoch a receptory umiestnené vnútri nosa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #chuť #glutaman sodný #sladká chuť #horká chuť #kyslá chuť #slaná chuť