Čo ste možno (ne)vedeli o margarínoch

Len málo ľudí vie, že obsah transmastných kyselín v potravinárskych výrobkoch, ako sú margaríny, je na slovenskom trhu zanedbateľný.

26.03.2022 06:00
maslo, margarin Foto:
Hlavnou zložkou margarínu sú rastlinné oleje a tuky.
debata (9)

Zákazníkom nehrozí, že by kúpili margarín alebo iné potraviny, ktoré obsahujú významné množstvo škodlivých transmastných kyselín. Na trh môže byť uvedený len produkt, ktorý spĺňa slovenské nariadenia o transmastných kyselinách. To znamená, že je tu možné predávať iba produkty, ktoré obsahujú menej než limitné 2 g transmastných kyselín/100 g.

maslo, tuk, pomazánka Čítajte aj d-Test hodnotil maslá. Ako vyzerá a chutí kvalitné maslo?

Hlavnou zložkou margarínu sú rastlinné oleje a tuky, ktoré obsahujú životne dôležité mastné kyseliny, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Napríklad vysoko kvalitný repkový olej a ľanový olej, používaný pri výrobe niektorých margarínov, prirodzene obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Rovnako slnečnicový olej, ktorý je dôležitou zložkou pri výrobe margarínu, má vysoký obsah vitamínu E a omega-6 mastných kyselín. Tieto cenné živiny ostávajú zachované aj počas výrobného procesu, pretože ide v zásade len o miešanie prísad (rastlinných olejov, rastlinných tukov a vody) v priebehu ich chladenia. Postup je veľmi podobný ako pri výrobe masla.

Štruktúra a funkcie rastlinných sterolov sa podobajú cholesterolu v ľudskom tele. Sú schopné blokovať cholesterol jeho absorpciou, a tak môžu znížiť hladinu cholesterolu. Rastlinné steroly sa vyskytujú v malom množstve v potravinách ako je ovocie, zelenina, olejnaté orechy alebo obilniny. Aby človek dosiahol ich ideálny denný príjem, musel by denne skonzumovať buď 150 jabĺk, 210 mrkiev alebo 425 paradajok.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #margarín #rastlinné tuky #transmastné kyseliny