Čo všetko neviete o koreninách: Kurkumu kombinujte s čiernym korením

Viete, že čierne, zelené či biele korenie sú vlastne tie isté guľôčky? Že karí je vždy zmes viacerých korení a kurkumu je dobré prijímať v kombinácii s čiernym korením, aby telo vedelo lepšie využiť hodnotný kurkumín? A vedeli ste aj to, že škorica je vlastne pomletá kôra stromu a vanilku je potrebné opeľovať ručne? Prinášame vám zaujímavosti o najznámejších koreniach. Mnohé majú dokonca protizápalové a protirakovinové účinky.

13.03.2022 06:00
korenie, koreniny, paprika, škorica, čierne... Foto:
Mnohé koreniny majú protizápalové, dokonca protirakovinové účinky.
debata

Kurkuma: O tomto jasnožltom korení sa píše aj v serióznych medicínskych časopisoch. Kurkuma známa aj ako „indický šafran“ je lesklý žltý prášok, ktorý sa získava mletím usušenej podzemnej časti rastliny Curcuma longa. V Indii je najdôležitejšou súčasťou stravy. V ajurvédskej medicíne kurkumu považujú za všeliek. Máloktorá rastlina sa môže pochváliť takým širokým spektrom pozitívnych vplyvov na zdravie ako tento sušený mletý koreň.

Kurkuma je súčasťou známeho karí. Karí nie je jedno korenie, ale zmes, a kurkuma je spoločne s koriandrom, s rascou, kardamómom, so senovkou a s rôznymi ďalšími druhmi korenia jeho neoddeliteľnou súčasťou. Dodáva mu žltkastú farbu. Najnovšie výsledky štúdií dokonca naznačujú, že kurkuma má významné protirakovinové účinky, ktoré spočívajú najmä v potlačení invazívnosti a tvorby metastáz mnohých typov malígnych nádorov.

,,Indický šafran", známa kurkuma, sa... Foto: SPA CEYLON
kurkuma, korenie ,,Indický šafran", známa kurkuma, sa získava mletím usušenej podzemnej časti rastliny Curcuma longa.

Škorica: Škoricu väčšina ľudí pozná ako voňavú prísadu do pečenia, vie sa, že znižuje cukor v krvi a chuť do jedla a v kaviarni ňou obyčajne posypú kapučíno. Zdravotné účinky kvalitnej škorice však vysoko presahujú tieto všeobecné poznatky. Škorica je silným prírodným antibiotikom, pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu. Pomáha aj pri zápche, kŕčoch, nadúvaní, predlžuje pocit nasýtenia. Najčastejšie sa vyskytuje v mletej forme ako aromatický prášok, ale dostupná je aj v tyčinkách, tzv. zvitkoch. Škorica sa totiž vyrába z vnútornej kôry škoricovníka, takže ak sa nepomelie, zvinuté usušené šúľky sú aj peknou, voňavou dekoráciou.

Šafran: Šafran je korenie, ktoré sa vyrába zo sušených častí kvetov šafranu siateho. Okrem horkastej chuti dodáva pokrmom jasne žltú farbu. Šafran sa zbiera ručne, odštipnutím. Neexistuje žiadny stroj, ktorý by tento zber uľahčil, čo je tiež dôvodom jeho vysokej ceny. Považuje sa za najvzácnejšie korenie. Má priaznivý účinok na obličky, pečeň, náš najdôležitejší detoxikačný orgán. Podporuje trávenie, obsahuje karotenoidy, vzhľadom na používané množstvo je zbytočné spomínať obsah vitamínov či minerálov. Toto tradičné korenie tiež potenciálne funguje ako prírodný liek na impotenciu a je užitočné pri liečbe duševných porúch súvisiacich s vekom.

Toto nie je hrozno! Je to korenie - zelené,... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
zrelé a nezrelé korenie Toto nie je hrozno! Je to korenie - zelené, červené aj čierne pochádza z tej istej rastliny.

Čierne a biele korenie: Získava sa zberom ešte nie celkom zrelých, len červenkastých bobuliek. Tie sa neskôr sušia na slnku, kde dozrievajú a scvrknú sa. Čierne korenie obsahuje fenolové zlúčeniny, ktoré pôsobia proti viacerým kmeňom baktérií. V ajurvédskej medicíne je súčasťou nápoja, ktorý pomáha pri virózach vrátane nádchy, chrípky či príznakoch nákazy koronavírusom. Ak sa oberú ešte nezrelé, zelené bobule, získa sa jemnejšie a menej výrazné zelené korenie, ktoré podporuje trávenie, čistí tráviaci trakt a urýchľuje látkovú premenu. Plody, ktoré sa pozbierajú po sčervenaní, sú chuťovo výraznejšie, ale menej štipľavé ako čierne korenie. Najlepšie je čerstvo pomleté.

Biele korenie sa získava až z úplne zrelých plodov, ktoré sa zbavia šupky. Má močopudné účinky, pomáha pri nadúvaní, zlepšuje metabolizmus a pomáha tvorbe žlčových kyselín. Získava sa zberom ešte nie celkom zrelých, len červenkastých bobuliek. Tie sa neskôr sušia na slnku, kde dozrievajú a scvrknú sa. Čierne korenie obsahuje fenolové zlúčeniny, ktoré pôsobia proti viacerým kmeňom baktérií. V ajurvédskej medicíne je súčasťou nápoja, ktorý pomáha pri virózach vrátane nádchy, chrípky či príznakoch nákazy koronavírusom.

Ak sa oberú ešte nezrelé, zelené bobule, získa sa jemnejšie a menej výrazné zelené korenie, ktoré podporuje trávenie, čistí tráviaci trakt a urýchľuje látkovú premenu. Plody, ktoré sa pozbierajú po sčervenaní, sú chuťovo výraznejšie, ale menej štipľavé ako čierne korenie. Najlepšie je čerstvo pomleté. Biele korenie sa získava až z úplne zrelých plodov, ktoré sa zbavia šupky. Má močopudné účinky, pomáha pri nadúvaní, zlepšuje metabolizmus a pomáha tvorbe žlčových kyselín.

Kardamóm: Ďalšie z korení, ktoré povzbudzuje trávenie. Má antiseptický a mierne močopudný účinok, zmierňuje pálenie záhy a má pozitívny vplyv na funkciu pečene.

Klinček: Voňavé korenie pôsobí v črevách dezinfekčne, likviduje baktérie. Povzbudzuje tvorbu tráviacich enzýmov, urýchľuje zažívanie, podporuje činnosť čriev. Uľaví pri nadúvaní, ale aj pri kašli či boľavom zube.

Rasca: Protizápalové účinky a obmedzenie hnilobných a kvasných procesov v tráviacej sústave zaraďujú rascu jednoznačne k detoxikačným koreninám. Podporuje trávenie a stimuluje činnosť žalúdok a čriev. Je považovaná a jeden z najlepších prírodných liekov proti nafukovaniu. Ďalšie z korení, ktoré povzbudzuje trávenie. Má antiseptický a mierne močopudný účinok, zmierňuje pálenie záhy a má pozitívny vplyv na funkciu pečene.

Aníz: Aromatické korenie vhodné pre sladké aj korenisté jedlá. Dobre pôsobí na trávenie, zlepšuje metabolizmus, stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov.

Fenikel: Pomáha pri strate chuti do jedla, lieči prekyslený žalúdok, zmierňuje zápaly. Znižuje krvný tlak, zmierňuje črevné kŕče a zvyšuje pohyblivosť tenkého čreva, čím prispieva k lepšiemu tráveniu. Má močopudný účinok, takže pomáha odvodniť organizmus. Pozitívne pôsobí na pečeň, obličky aj močové cesty.

Čili: Čili papričky sú jasno sfarbené a často ohnivo štipľavé drobné plody rastliny, ktorá sa latinsky nazýva Capsicum a je z čeľade ľuľkovité. Pomleté vysušené čili papričky obsahujú štipľavý kapsaicín. Kapsaicín aplikovaný zvonka pomáha pri mnohých zdravotných problémoch, ako je artróza, diabetická neuropatia, bolesť svalov, kĺbov, seknutie v krížoch a zvnútra je prevenciou cestovateľskej hnačky a lieči aj žalúdok. Podľa jednej správy dokonca dokáže zastaviť infarkt. Štipľavé jedlá sú aj istou prevenciou pred črevnými infekciami. Ak je jedlo ostré na nevydržanie, napchajte si plné ústa ryže alebo chleba. Zapíjať pálivú chuť čistou vodou sa veľmi neodporúča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korenie #rasca #fenikel #čili #škorica #klinček #šafran #kurkuma #aníz #čierne korenie