Ako správne narábať s mäsom?

Mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie potraviny. Zo zdravotného hľadiska je cenené najmä pre obsah biologicky hodnotných bielkovín a látok budujúcich organizmus. Obsah plnohodnotných bielkovín kolíše od 14 do 22 %. Z vitamínov mäso obsahuje najmä vitamíny skupiny B. Okrem toho dodáva organizmu železo a fosfor. Téme mäsa sa venuje aj najnovší e-book BILLA, ktorý obsahuje aj množstvo zaujímavých receptov na prípravu mäsových jedál.

17.04.2022 06:00
maso, bravčové, hovädzie, mäso, rezne, plátky Foto:
Do mäsa zbytočne nepichajte, poruší sa kôrka a vytečie šťava, ktorá má pri pečení zostať vnútri.
debata

Akosť mäsa závisí od výživy, veku, pohlavia (mäso samíc je kvalitnejšie), životných podmienok, zdravotného stavu zvieraťa. Červené sfarbenie spôsobuje myoglobulín, ktorý vplyvom vzduchu tmavne, varením bledne a hnedne. Nie je nič jednoduchšie, ako pripraviť rýchle, zdravé, výživné a chutné jedlo, ak máte vhodný kus mäsa. Potom ho už len stačí hodiť na panvicu a o niekoľko minút máte fantastický steak alebo soté. Ak máte viac času, môžete sa venovať vareniu, pečeniu, duseniu či inej príprave chutného pokrmu.

Zopár tipov, ako narábať s mäsom

  • Čerstvé mäso uskladnené v chladničke spotrebujte do dvoch, maximálne troch dní. Mäso balené v ochrannej atmosfére do dátumu spotreby. Ak viete, že to nestihnete, mäso radšej hneď po príchode domov z nákupu zamrazte.
  • Nezabúdajte, že zmrazené mäso treba spotrebovať ideálne do troch mesiacov a zmraziť ho možno iba raz.
  • Mrazené mäso rozmrazujte v chladničke. V chlade sa nerozmnožia škodlivé baktérie v mäse.
  • Druhé odporúčané rozmrazovanie je ponorenie do studenej vody z kohútika, hlavne ak potrebujete rozmrazovanie urýchliť.
  • Rozmrazovanie v horúcej ani teplej vode sa neodporúča.
  • Nekupujte čerstvé mäso, ak viete, že ho do hodiny nemôžete vložiť do chladničky. Najodolnejšie na prepravu v nie optimálnych podmienkach sú tmavé mäsá (napr. hovädzina a divina), o čosi menej bravčové mäso a najnáchylnejšia na pokazenie je hydina.
  • Najväčšiu tendenciu pokaziť sa v nevhodných tepelných podmienkach má mleté mäso balené v ochrannej atmosfére. Ak je to možné, používajte na prepravu prenosnú chladničku, termotašku alebo si mäso zabaľte do alobalu či vložte do osobitnej tašky.

Pred tepelnou úpravou

Mäso práve vytiahnuté z chladničky nie je vhodné na tepelnú úpravu, najmä ak má byť rýchla (minútky, steaky a pod.). Studené mäso práve vytiahnuté z chladničky môže na horúcej ploche panvice dostať tepelný šok, zmrštiť sa a vypustiť šťavu. A nám zostane vysušené mäso bez chuti.

Mäso vyberte z chladničky už dve hodiny pred varením. Hydinovému mäsu stačí len 30 minút. Potom ho nechajte odpočívať pri izbovej teplote.

Mäso tvorí zo 60 – 75 % voda, preto pri porciovaní počítajte s úbytkom jeho objemu. Čím tenšie plátky mäsa nakrájate, tým viac bude povrch mäsa vystavený úbytku vody. Naopak, čím väčší kus mäsa, tým šťavnatejšie bude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #bielkoviny #mäsové výrobky