- Tuk je nositeľom chuti. Tučné kúsky z mäsa odrežte až po tepelnom spracovaní, aby stihli počas pečenia dodať mäsu chuť.
- Ak mäso pečiete, vložte ho do poriadne vyhriatej rúry, aby sa šokom zatiahlo a vytvorilo kôrku, až potom teplotu znížte a jedlo dopečte. Týmto spôsobom sa mäso toľko nevysuší.
- Do mäsa zbytočne nepichajte, poruší sa kôrka a vytečie šťava, ktorá má pri pečení zostať vnútri.
- Suchšie mäso (karé, stehno, baranina) pred pečením prešpikujte slaninou. Tučné mäso, naopak, radšej pečte na mriežke, aby neležalo v kaluži vlastného tuku.
- Po dopečení nechajte mäso ešte pár minút odpočinúť, až potom krájajte a servírujte.
- Pri varení tuhšieho hovädzieho mäsa pridajte do vody trochu vína či octu, mäso krásne zmäkne.
Kedy treba mäso soliť?
Mäso v polievke solíme vtedy, keď príde do varu. Mäso na pečenie zase solíme predtým, ako ho dáme do pekáča. Solené mäso púšťa šťavu, ktorá vnikne do tuku, a tak zmierni teplotu, ktorá je pre opekanie mäsa dôležitá. Minútky, steaky a zvlášť pečeň solíme až po opečení.
- Aby ste zachovali mäkkosť a chuť vareného mäsa, skladujte ho ponorené do jeho vlastného vývaru.
- Skôr ako začnete mäso dusiť, zo všetkých strán ho opečte na rozpálenom oleji. Pri opekaní sa póry mäsa uzavrú, šťava zostane vnútri mäsa a neuniká pri dusení.
- Dusené mäso je najchutnejšie, keď ho necháte jeden deň odležať.
- Vyprážané mäso smažte na rozpálenej panvici alebo vo vopred vyhriatej rúre na vysokej teplote, aby ste dosiahli čo najchutnejší výsledok. Servírujte ho čerstvo vybraté z panvice. Ak čakáte hostí, mäso dajte na panvicu až tesne pred zasadnutím ku stolu. Medzitým môžete hosťom ponúknuť polievku alebo rýchle studené predjedlo.
- Mäso marinujte minimálne hodinu až dve, kým ho vyberiete z chladničky. Najlepšou voľbou sú kyslé marinády na báze vody. Marinády s olejom horšie prenikajú dovnútra mäsa a na panvici sa olej na povrchu mäsa viac pripaľuje.
- Špeciálnou kapitolou je varenie v pare. Nejde o klasické varenie, ale o úpravu parou stúpajúcou z vriacej kvapaliny. Mäso nemá žiadny kontakt s vodou a zostane šťavnaté a plné chuti. Doba varenia je však spravidla dlhšia ako pri mäse ponorenom do vriacej vody.