Ako zdravo a správne pripraviť mäso, aby bolo čo najchutnejšie?

Mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie potraviny. Zo zdravotného hľadiska je cenené najmä pre obsah biologicky hodnotných bielkovín a látok budujúcich organizmus.

22.04.2022 08:04
surové mäso Foto:
Čerstvé mäso uskladnené v chladničke spotrebujte do dvoch, maximálne troch dní.
debata
  • Tuk je nositeľom chuti. Tučné kúsky z mäsa odrežte až po tepelnom spracovaní, aby stihli počas pečenia dodať mäsu chuť.
  • Ak mäso pečiete, vložte ho do poriadne vyhriatej rúry, aby sa šokom zatiahlo a vytvorilo kôrku, až potom teplotu znížte a jedlo dopečte. Týmto spôsobom sa mäso toľko nevysuší.
  • Do mäsa zbytočne nepichajte, poruší sa kôrka a vytečie šťava, ktorá má pri pečení zostať vnútri.
  • Suchšie mäso (karé, stehno, baranina) pred pečením prešpikujte slaninou. Tučné mäso, naopak, radšej pečte na mriežke, aby neležalo v kaluži vlastného tuku.
  • Po dopečení nechajte mäso ešte pár minút odpočinúť, až potom krájajte a servírujte.
  • Pri varení tuhšieho hovädzieho mäsa pridajte do vody trochu vína či octu, mäso krásne zmäkne.

Kedy treba mäso soliť?

Mäso v polievke solíme vtedy, keď príde do varu. Mäso na pečenie zase solíme predtým, ako ho dáme do pekáča. Solené mäso púšťa šťavu, ktorá vnikne do tuku, a tak zmierni teplotu, ktorá je pre opekanie mäsa dôležitá. Minútky, steaky a zvlášť pečeň solíme až po opečení.

  • Aby ste zachovali mäkkosť a chuť vareného mäsa, skladujte ho ponorené do jeho vlastného vývaru.
  • Skôr ako začnete mäso dusiť, zo všetkých strán ho opečte na rozpálenom oleji. Pri opekaní sa póry mäsa uzavrú, šťava zostane vnútri mäsa a neuniká pri dusení.
  • Dusené mäso je najchutnejšie, keď ho necháte jeden deň odležať.
maso, bravčové, hovädzie, mäso, rezne, plátky Čítajte viac Ako správne narábať s mäsom?
  • Vyprážané mäso smažte na rozpálenej panvici alebo vo vopred vyhriatej rúre na vysokej teplote, aby ste dosiahli čo najchutnejší výsledok. Servírujte ho čerstvo vybraté z panvice. Ak čakáte hostí, mäso dajte na panvicu až tesne pred zasadnutím ku stolu. Medzitým môžete hosťom ponúknuť polievku alebo rýchle studené predjedlo.
  • Mäso marinujte minimálne hodinu až dve, kým ho vyberiete z chladničky. Najlepšou voľbou sú kyslé marinády na báze vody. Marinády s olejom horšie prenikajú dovnútra mäsa a na panvici sa olej na povrchu mäsa viac pripaľuje.
  • Špeciálnou kapitolou je varenie v pare. Nejde o klasické varenie, ale o úpravu parou stúpajúcou z vriacej kvapaliny. Mäso nemá žiadny kontakt s vodou a zostane šťavnaté a plné chuti. Doba varenia je však spravidla dlhšia ako pri mäse ponorenom do vriacej vody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #zdravá strava #mäsové pokrmy #mäsové jedlá #solenie