Ryby a divina. Dnes privilégium bohatých či bežne dostupné mäso?

Ryby obsahujú veľa dôležitých živín vrátane bielkovín, patria medzi najzdravšie jedlá a mali by byť pravidelnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Najlepšie dvakrát do týždňa.

30.04.2022 11:00
ryba, ryby, rybacina Foto:
Tučné ryby, medzi ktoré patrí napríklad losos, sardinky, makrela alebo tuniak, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
debata

Ich mäso je nízkokalorické, obsahujú veľa dôležitých minerálnych látok, najmä jód, nevyhnutný pre dobrú činnosť štítnej žľazy. Už sto gramov rybieho mäsa dodá telu tretinu potrebnej dávky bielkovín.

Ryby obsahujú druh mastných kyselín, ktoré sú stavebnou jednotkou bunkových stien. Tučné ryby, medzi ktoré patrí napríklad losos, sardinky, makrela alebo tuniak, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, dôležité pre optimálne fungovanie organizmu. Vedci už dávno dokázali, že ryby znižujú riziko mnohých ochorení. Ochraňujú srdce, ľudia, ktorí ich pravidelne konzumujú, sú menej ohrození rizikom predčasného úmrtia v dôsledku infarktu myokardu i mozgovej mŕtvice.

losos, ryby Čítajte viac Pomáha konzumácia rýb pri bolestiach kĺbov?

Dôležitá je hlavne jedna zo zložiek omega-3 mastných kyselín – kyselina dokozahexaénová (DHA). Je veľmi dôležitá pre správny vývoj mozgu a očí vyvíjajúceho sa plodu.

V čase pandémie vystúpil do popredia aj vitamín D. Viaceré štúdie už dávnejšie potvrdili, že chýba značnej časti populácie, ryby a rybie produkty sú jeho skvelým zdrojom. Jedna porcia lososa (113 gramov) obsahuje okolo 100 % odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu. V nemalej miere znižuje pravidelná konzumácia rybieho mäsa riziko vzniku autoimunitných ochorení vrátane diabetu I. typu.

Francúzi a Nemci milujú divinu

Divina bola odjakživa súčasťou kuchyne ako bežne dostupná potravina v prírodnom prostredí. Nakoniec, lov zvierat bol hlavným prostriedkom získavania jedla. Neskôr sa však táto činnosť stala privilégiom bohatých, ktorí často vlastnili celé lesy a rozhodovali aj o ich využívaní. V súčasnosti v krajinách, kde sa zvykla loviť zver aj pre charakter krajiny s množstvom horských oblastí, túto tradíciu pestujú poľovníckej organizácie. Čo, samozrejme, ovplyvňuje aj charakter kuchyne konkrétnej destinácie.

prasiatka, svinky, ošípané Čítajte viac Honba na diviaky, akú história nepamätá. Poľovníci dostanú od 40 do 70 eur za mŕtve zviera, zdravé mäso pôjde do obchodov

Jedlá z diviny sa často objavujú vo francúzskej kuchyni, k najznámejším patrí bažant s hľuzovkovou omáčkou. Francúzi milujú aj jedlá z jeleňa či zo srny. Králika v marináde preferujú Taliani a na cibuli si ho pripravujú Nemci. Angličania zasa z králičieho mäsa, ale aj zo srnčieho či z jelenieho pečú koláč. Vykostený srnčí chrbát prešpikovaný slaninou, posypaný tymianom a upečený v rúre je nórskou špecialitou. Nóri radi jedia aj mäso z jeleňa, ale aj zo soba a z losa spolu so sladkokyslými omáčkami z brusníc. Amerika obľubuje burgoo, čo je korenený hustý guláš z diviny a z mäsa divých vtákov varený s bielou fazuľou, so zemiakmi a s kukuricou. Na Slovensku sa zvykne pripravovať srnčie na smotane s knedľou, guláš z daniela alebo králičie ražniči.

Zdroj: domarada.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ryba #divina