Odborník na výživu: Ktorú zeleninu je lepšie uvariť, a ktorú je lepšie zjesť surovú?

Surová alebo varená? Pri nešetrnej tepelnej úprave zeleniny síce prídeme o vitamíny rozpustné vo vode, ďalšia "strata" však môže byť pozitívna - napríklad sa zbavíme látok, ktoré obsahuje zelenina na obranu proti škodcom. Aké ďalšie benefity získame? Aké zásady je dobré pri tepelnej úprave dodržiavať? Ktoré druhy zeleniny sú vhodnejšie práve pre tepelnú úpravu?

28.04.2022 06:00
debata
Odborník na výživu Petr Havlíček vám prezradí, ktoré druhy zeleniny je rozhodne lepšie krátko povariť.

Petr Havlíček (* 1969) je jeden z najznámejších českých výživových poradcov. Je absolventom Vysokej školy poľnohospodárskej v Brne, výživou a zdravým životným štýlom sa zaoberá už od roku 1995. Najviac sa zapísal do povedomia osemročným účinkovaním v seriáli TV Prima „Ste to, čo jete“, mal tiež obľúbený program na Rádiu Impuls, o výžive napísal 6 kníh. K jeho klientom patria či patrili mnohí vrcholoví športovci (Kateřina Neumannová, Roman Šebrle, Petra Kvitová) aj ďalšie celebrity.

Obsah vznikol v spolupráci Pravdy s MALL.TV.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #zelenina #mall.tv #výživový poradca
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy