Obsahuje tuniak v konzerve ortuť či ťažké kovy? Čo na to d-Test?

Časopis d-Test ešte na jeseň minulého roka priniesol test a porovnanie deviatich konzerv tuniaka vo vlastnej šťave. Sledoval ich kvalitu, bezpečnosť, chuť a aj to, či výrobcovia neklamú, čo sa týka hmotnosti. Test tuniakových konzerv neodhalil nijaké zásadné nedostatky. Priniesol však zaujímavé informácie o tom, prečo je dobré vybrať si v rámci konzumácie rýb aj tuniaka z konzervy a na čo všetko je dobré pri takejto kúpe prihliadať.

31.05.2022 06:00
tuniak, konzerva, tuniak v konzerve, ryby Foto: ,
Autorka článku kúpila tri konzervy tuniakov v olivovom oleji podľa svojich chuťových preferencií. Rio Mare nesklamal očakávania, príjemným prekvapením bola značka BILLA a z trojice najhoršie hodnotí Calvo.
debata (5)

Rýb konzumujeme stále nedostatok a tuniak v konzerve je rýchlym obedom (napr. s cestovinami) alebo večerou v časovej núdzi. Podľa odborného obchodného časopisu Retail News nakupuje rybie konzervy 90 % českých domácností, pričom najobľúbenejšie sú práve tie tuniakové. Podobné návyky budú mať pravdepodobne aj spotrebitelia na Slovensku. „Tuniak ukrýva pomerne veľké množstvo bielkovín a z výživového hľadiska je zaujímavý aj jeho tuk. Nemá ho síce mnoho, ale ponúka výhodné zloženie mastných kyselín,“ píše d-Test 9/2021.

V regáloch nájdeme tuniaky v mnohých podobách a v rôznej kvalite. Rozdiely, ktoré si ľahko všimneme, spočívajú v rôznych nálevoch, to je však otázka individuálnych chuťových preferencií (štandardom je tuniak vo vlastnej šťave, ďalej v olivovom oleji, značka Rio Mare ponúka dokonca tuniaka s talianskymi čili papričkami alebo s citrónom a čiernym korením).

Tuniak ukrýva pomerne veľké množstvo bielkovín... Foto: Jakub Jurdic
tuniak, konzerva, ryba, tuniaková konzerva Tuniak ukrýva pomerne veľké množstvo bielkovín a z výživového hľadiska je zaujímavý aj jeho tuk. Nemá ho síce mnoho, ale ponúka výhodné zloženie mastných kyselín.

Hlavné kvalitatívne odlišnosti však spočívajú v použitej forme rybieho mäsa. Obchodná norma pre tuniakové konzervy rozlišuje päť foriem – od celých kusov mäsa a filiet cez kusy a kúsky rôznych veľkostí až po drvinu. Forma použitého mäsa musí byť vždy upresnená na konzerve. Hlavnou skúškou pre overenie, či je mäso v plechovke zodpovedá deklarovanej úprave, je senzorické hodnotenie.

Ak deklaruje obal použitie celého tuniaka, mali by sme v konzerve nájsť celý plátok mäsa, prípadne niekoľko menších porcií mäsa. Výskyt malých kúskov nie je žiaduci, povolené sú len z dôvodu doplnenia celého kusa na deklarovanú hmotnosť a nesmú predstavovať viac ako 18 % hmotnosti rybieho mäsa. Ak sa objaví na obale slovo kúsky, môžeme vo vnútri očakávať časti mäsa rôznej veľkosti. Musí však ísť o kúsky so zachovanou štruktúrou svaloviny, nie o jemnú drvinu. Chuť a vôňu už obchodná norma nepredpisuje. Očakáva sa však, že bude výrazná čistá a bez cudzích pachutí a pachov. Sleduje sa aj vyvážená slanosť. Konzumácia rýb sa odporúča najmä pre ich tuk. Rybí tuk patrí medzi zdroje prospešných omega-3 mastných kyselín. Z ich priaznivých účinkov na organizmus môžeme vymenovať ochranu pred srdcovo-cievnymi chorobami, podiel na znižovaní hladiny krvných tukov, znižovanie zrážanlivosti krvi, pozitívny vplyv na imunitu či blokovanie zápalových procesov.

S pomocou tuniakovej konzervy sa dá pripraviť... Foto: Jakub Jurdic
bruschetta, tuniak, obed, večera S pomocou tuniakovej konzervy sa dá pripraviť rýchle jedlo. Na fotografii bruschetty s tuniakom.

Tuniak vo všeobecnosti nepatrí medzi najtučnejšie druhy rýb. Zatiaľ čo losos obsahuje okolo 18 % ruku, v mäse tuniakov je to len 1 %. Aj preto v d-Teste zvolili pre testovanie tuniaka vo vlastnej šťave, čo znamená, že všetok tuk v konzerve pochádza len zo samotnej ryby. Nebolo ho však veľa. Tučnosť výrobkov sa pohybovala od 0,45 gramu na sto gramov (Kaufland K-Classic) až po viac než dvojnásobok 0,93 gramov na sto gramov (Penny Granmare Tuna Filets). Čiže v celej tuniakovej konzerve štandardnej veľkosti (140 g) môžeme rátať s jedným gramom rybieho tuku.

Koľko z tuku pripadá omega-3 mastné kyseliny? To sa zisťovalo ďalšou analýzou a omega-3 predstavujú v priemere 36 % zo všetkých mastných kyselín v tuku, čo je v prípade jednej konzervy cca 0,26 g. Dodajme, že zdravotné odporúčanie ohľadom omega-3 mastných kyselín je denne jeden až dva gramy omega-3!

Čo znamená DOPLPHIN SAFE

Pri nákupe tuniakových konzerv môžete často naraziť na logo Dolphin safe. Ide o ďalšiu vec, ktorú sa odporúča pri výbere tuniaka zohľadniť. Hejná tuniakov v mori často sprevádzajú delfíny a pri klasických metódach intenzívneho rybolovu, môže ľahko dôjsť k ich odchytu. Logo Dolphin safe vyjadruje, že na lov tuniakov boli použité šetrnejšie metódy vylučujúce nechcený odlov delfínov. Certifikačné podmienky, samozrejme, zakazujú zámerný lov delfínov. Certifikátov potvrdzujúcich šetrnosť pri love tuniakov je viacero, ich význam je však v zásade rovnaký.

V súvislosti s tuniakovými konzervami sa často hovorí o ťažkých kovoch. Predovšetkým ide o ortuť, pre ktorú by sa konzumácii niektorých rýb mali vyhýbať tehotné a dojčiace ženy. „Klasických tuniakových konzerv sa však báť nemusíme,“ píše d-Test. „Tuniakov existuje viac druhov a každý akumuluje ortuť inak. Medzi druhy s možným vyšším obsahom ortuti patria tuniaci bieli, resp. dlhoplutví (Thunnus alalunga) a žltoplutví (Thunnus albacares). U nich je obmedzenie konzumácie namieste, ale nepoužívajú sa väčšinou na výrobu konzerv. V plechovkách obyčajne nájdeme tuniaka pruhovaného (Katsuwonus pelamis), ktorý patrí ku druhom zadržiavajúcim len malé množstvá ortuti.“

Video
Český výživový poradca Petr Havlíček vo videu: Je konzumácia rýb kvôli plastom a ťažkým kovom nebezpečná?

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) aktuálne odporúča tehotným a dojčiacim ženám konzumáciu konzervovaného tuniaka pruhovaného spokojne v rámci dvoch až troch porcií týždenne. Iné druhy tuniakov sa však odporúča konzumovať maximálne raz týždenne. Ďalšie ryby, u ktorých FDA odporúča obmedzenú konzumáciu, sú žralok, mečiar a niektoré druh makrel.

Meranie ortuti v tuniakových konzervách potešilo – zistené hodnoty predstavovali len desatinu povoleného limitu. Olovo prístroje v tuniakových konzervách neodhalili a kadmium sa s rezervou vošlo do predpísaného limitu. Poslednou hľadanou nežiaducou látkou bol histamín. Ten patrí medzi biologicky aktívne látky a v ľudskom organizme funguje ako hormón a podieľa sa na imunitných reakciách vrátane tých alergických. Okrem toho je produktom metabolizmu niektorých mikroorganizmov (nájsť ho možno v zrejúcich syroch alebo v kaziacich sa rybách). V žiadnom z balení konzerv tuniaka však kontrola na histamín nenarazila.

Niektoré výsledky d-Testu:

  • Najlepšie hodnotenie za obsah soli si odniesol Rio Mare Tuna Chunks in Brine.
  • Zo senzorického hodnotenia si najslabšiu známku odniesla značka Calvo (drobné kúsky mäsa, slabá vôňa, nahorklá chuť).
  • V celkovom hodnotení sa na prvé tri miesta dostali Penny/Gran Mare Tuna Filets in Brine (67 %), Giana tuňák kousky ve vlastní šťávě (66%) a Rio Mare Tuna Chunks in Brine (66 %)

(Všetky výsledky si môžete pozrieť na platenom portále https://www.dtest.cz/…lastni-stave)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #tuniak #rybacina #ryba #tuniaky #rybacie pochúťky #tuniaková nátierka