Kedy má zmysel otestovať sa na celiakiu?

Publikácia "Autoimunitné choroby“ troch poľských odborníčok na výživu sa venuje ochoreniam, ktoré už podľa názvu súvisia s nesprávne fungujúcim imunitným systémom. Ten namiesto toho, aby organizmus zodpovedajúcim spôsobom chránil, z nejakého dôvodu naň útočí. Tento útok je veľmi často namierený proti vlastným bunkám.

04.06.2022 06:00
celiakia, pečivo, žemľa, odmietnutie, ruka, bez... Foto:
Nenasadzujte si nikdy bezlepkovú diétu pred stanovením diagnózy!
debata

Jedným z autoimunitných ochorení, o ktorom sa v knihe píše, okrem reumatoidnej artritídy, Hashimotovej choroby, cukrovky 1. typu, lupusu či zápalových ochorení čriev, je aj celiakia.

Je možné aj bez celiakie zle reagovať na lepok?

Žiaľ, áno. Ak sme sa testovali na celiakiu, a výsledky boli negatívne, stále sa u nás môže prejaviť reakcia zodpovedná za horšiu toleranciu lepku a výrobkov, ktoré ho obsahujú. Na kontrolu tolerancie týchto bielkovín je najlepšie použiť eliminačné a provokačné metódy (lepok zo stravy úplne vylúčime, potom ho môžeme v malom množstve zaviesť a pozorovať reakcie organizmu). Veľmi často sa po vylúčení lepku z diéty na určitý čas (asi tri týždne) zlepší pocit pohody. Mnohým ľuďom sa intenzita chorôb tráviaceho systému môže znížiť. Po opätovnej konzumácii lepku (tzv. provokácia) sa v prípade, že máme problém s jeho toleranciou, mnoho príznakov pravdepodobne vráti. Vďaka tomuto testu bude jednoduchšie zistiť, či má lepok negatívny vplyv na naše telo.

Kedy má zmysel otestovať sa na celiakiu?

V skutočnosti na to existuje veľa indícií, ako aj príznakov samotnej celiakie. Zvážte podrobnú diagnostiku, ak:

  • Jeden z vašich príbuzných prvého stupňa má celiakiu.
  • Vy alebo niekto z vašej rodiny má Downov syndróm, Williamsov syndróm alebo nedostatok IgA (druh ľudských protilátok, imunoglobulínov typu A, ktoré sa významne podieľajú napríklad na ochrane proti mikroorganizmom).
  • Vy alebo niekto z vašej rodiny má diabetes 1. typu, herpetickú dermatitídu, autoimunitnú tyreoiditídu (zápal štítnej žľazy nazývaný aj Hashimotova choroba) alebo hepatitídu. Tieto stavy sa často spájajú s celiakiou.
  • Vy alebo niekto vo vašej rodine máte príznaky ako chronický nedostatok železa, anémiu, osteoporózu, chronické črevné problémy (ako je hnačka), slabosť, oneskorenie vývoja detí a potraty u žien.
  • Máte chronické príznaky – reflux (pálenie záhy) a diskomfort v črevách. Môžu to byť chronické príznaky celiakie, poraďte sa preto so svojím lekárom.

(Podľa knihy Czekalska-Ihnatowicz-Ptak „Autoimunitné choroby“, vyd. Príroda 2022)

Nikdy si nenasadzujte bezlepkovú diétu pred stanovením diagnózy!

Knihu vydalo vydavateľstvo Príroda v roku 2022. Foto: Príroda
kniha, Autoimunitné choroby Knihu vydalo vydavateľstvo Príroda v roku 2022.

Pri všetkých vyšetreniach (okrem genetických) je nevyhnutná prítomnosť lepku v strave, aby bolo možné určiť jeho vplyv na vyšetrované parametre. Podľa imunológov by sa mal lepok konzumovať 6–8 týždňov pred testom. Ak sa lepku vyhýbame, máme vlastne eliminačnú diétu, a to skreslí výsledky, píše sa v knihe „Autoimunitné choroby“. Gastroenterologička MUDr. Božena Pekárková, odborníčka na celiakiu a pacientka s celiakiou už dávnejšie pre Dobré zdravie povedala: „Môže dôjsť k chybe v medicínskych záveroch, pretože si niektorí pacienti nasadia bezlepkovú diétu ešte pred stanovením diagnózy. Tým môžu vzniknúť falošne negatívne výsledky, pretože škodlivina, ktorá vyvoláva ochorenie, bola zo stravy vylúčená a my nemáme záchytné body, čiže chorobné zmeny, ktoré buď celiakiu, alebo alergiu na lepok charakterizujú. Preto chcem zdôrazniť – nenasadzujte si nikdy bezlepkovú diétu pred stanovením diagnózy!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múka #celiakia #lepok #alergia na lepok #citlivosť na lepok