Odborník na výživu: Prečo masť víťazí nad maslom zo zdravotného hľadiska?

Masť nazývaná aj "sadlo" bývala v našich končinách veľmi populárna, a to nielen v kuchyni. Používala sa napríklad na liečenie rôznych neduhov. Neskôr sa "sadlo" dostalo na čiernu listinu pre obsah nasýtených mastných kyselín, ktoré sa spoločne s cholesterolom považovali za látky majúce vplyv na obezitu a kardiovaskulárne choroby.

23.06.2022 06:00
debata (6)

Masť však má o tretinu menej nasýtených mastných kyselín ako maslo, naopak, obsahuje omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny a nemá vôbec nijaké transmastné kyseliny! Zo zdravotného hľadiska teda rozhodne víťazí! A čo kulinársky pohľad? Hovorí výživový poradca Petr Havlíček.

Video
Petr Havlíček o tom, či je zdravšia masť alebo maslo.

Petr Havlíček (* 1969) je jeden z najznámejších českých výživových poradcov. Je absolventom Vysokej školy poľnohospodárskej v Brne, výživou a zdravým životným štýlom sa zaoberá už od roku 1995. Najviac sa zapísal do povedomia osemročným účinkovaním v seriáli TV Prima „Ste to, čo jete“, mal tiež obľúbený program na Rádiu Impuls, o výžive napísal 6 kníh. K jeho klientom patria či patrili mnohí vrcholoví športovci (Kateřina Neumannová, Roman Šebrle, Petra Kvitová) aj ďalšie celebrity.

Obsah vznikol v spolupráci Pravdy s MALL.TV.

maslo, tuk, pomazánka Čítajte aj d-Test hodnotil maslá. Ako vyzerá a chutí kvalitné maslo?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rozum v rúre #výživový poradca #odborník na výživu