Probiotiká na lekársky predpis? A ako pomáhajú pri úzkostiach a depresiách?

Potreba regulácie probiotík, riešenie stukovatenej pečene či ako probiotiká pomáhajú pri úzkostiach a depresiách. Aj tomuto sa venuje 15. ročník najväčšej konferencie o probiotikách a črevnom mikrobióme, ktorá sa koná v Bratislave.

29.06.2022 18:32
hnačka, črevo, črevá, chrípka, probiotiká Foto:
Rovnako ako DNA či odtlačok prsta, aj črevný mikrobióm je u každého človeka jedinečný. Jeho zloženie zásadne ovplyvňuje naše zdravie.
debata

Pri príležitosti Svetového dňa mikrobiómu v Bratislave (27. jún) otvorili a prezentujú špičky v tejto oblasti z viac ako 50-tich krajín sveta témy, svoje skúsenosti a výsledky výskumov klinických a vedeckých štúdií.

Asi najdôležitejšou správou prvého dňa konferencie boli odporúčania Európskej spoločnosti pre gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN), v ktorých profesorka a predsedníčka pediatrie, Lekárskej univerzity vo Varšave, Hania Szajewska upozornila, že probiotiká sa aktuálne využívajú príliš nekontrolovateľne a je potrebné, aby sa k nim začalo pristupovať podobne ako k antibiotikám. „Táto potreba vzniká najmä preto, že účinky probiotík sú veľmi kmeňovo špecifické, nakoľko každý kmeň má iné účinky a nemožno ich tak používať nekontrolovateľne bez toho, aby ten, ktorý ich indikuje alebo kupuje nevedel o tom, aké účinky majú. Niektoré kmene totiž pôsobia protizápalovo, iné prozápalovo. Je teda potrebné vedieť za akým účelom si aké kupujem a ktoré sú vhodné pre náš zdravotný stav. V tejto oblasti vidím ešte veľký priestor na vzdelávanie lekárov aj širokej verejnosti,“ vysvetľuje organizátor konferencie, popularizátor vedy, Ing. Norbert Bomba.

ruky, brucho, srdce, trávenie, črevo, probiotiká Čítajte rozhovor Odborníci na probiotiká: V čreve sídli imunita aj dobrá nálada

Za najväčší problém probiotík vo svojej prednáške Hania Szajewska označila ch neriadené samovoľné užívanie bez cieleného odborného odporúčania.

Profesor Sin-Hyeog Im z Technickej a vedeckej univerzity Pohang v Južnej Kórei zasa zdôraznil, že účinok probiotík sa prejaví až približne okolo 3. mesiaca užívania, čo vyplýva z prirodzeného mechanizmu fungovania ľudskej imunity.

„Jednou z hlavných tém konferencie je napríklad aj téma, ako vlastne probiotiká fungujú a ako funguje mechanizmus účinkov na to, aby sme dokázali lepšie porozumieť, čo robia v našom tele. Tak dokážeme lepšie pretaviť vedomosti už do konkrétnych produktov. Veľká časť prednášok sa venuje aj takzvanej osi črevo-mozog, ktorá popisuje, ako črevná mikrobiota dokáže ovplyvňovať mozog napríklad pri depresiách či úzkostiach. Venovať sa budeme aj osi črevo-pečeň, ktorá zase hovorí o tom, ako dokáže mikrobiota ovplyvniť pečeň, najmä ak hovoríme o nealkoholovom stukovatení pečene. Vtedy ide o chronický zápal a práve tento stav by mohli probiotiká zlepšiť, prípadne vyriešiť. Dostávame sa k tomu veľmi blízko a máme jedného z najlepších svetových expertov na túto tému,“ vysvetľuje spoluorganizátor a CEO spoločnosti Perbiotix Martin Haranta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #probiotiká #konferencia #mikrobióm #črevný mikrobióm #probiotické baktérie