Aké sú príznaky preťaženej pečene?

Keď sa povie detox pečene, každý si predstaví jarné obdobie. Lenže, na prečistenie tohto mimoriadne dôležitého orgánu je potrebné myslieť pri príchode každého ročného obdobia. Navyše, leto je na prirodzenú očistu úplne najvhodnejšie. Je totiž sezóna domáceho ovocia a zeleniny.

07.07.2022 14:00
pečeň, diéta, zdravá strava Foto:
V lete si naše telo žiada skôr ľahké jedlá.
debata

Jedným z prvých príznakov preťaženej pečene je podľa vyjadrenia všeobecnej lekárky MUDr. Diany Baranovej, únava. Objaví sa náhle alebo prichádza postupne a dlhodobo. Ak sa cítite často unavený, je vhodné ísť na pečeňové testy.

K ďalším príznakom upozorňujúcim na to, že pečeň nefunguje správne, patria podľa jej slov, nevýkonnosť, malátnosť, svalové kŕče, zhoršenie zraku, poruchy rastu a kvality nechtov, poruchy trávenia, kožné problémy, vypadávanie vlasov, zažltnuté očné bielka, povlak na jazyku a tiež pigmentové škvrny.

Video
Pečeň plnú tuku majú aj mladšie ročníky. Z čoho a prečo? V relácii "Ide o zdravie" o tom hovorí MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých.

Obzvlášť na pozore by ste sa mali mať, ak pravidelne užívate lieky a konzumujete cukor a potraviny s vysokým obsahom tuku a soli. Pečeni neprospievajú ani konzervačné látky a farbivá. „Dlhodobý vplyv toxínov, napríklad z niektorých liekov, zo stravy a tiež kozmetiky, môže viesť k zväčšeniu alebo stukovateniu pečene, hovorí Bc. Sandra Vaceková, biochemička, ktorá sa venuje prirodzenej imunite, zdravej výžive a diagnostike skrytých chronických bunkových zápalov.

Čo môžeme pre pečeň urobiť v lete?

„V lete si naše telo žiada skôr ľahké jedlá. Odporúčam konzumovať čerstvú zelenú listovú a horkú zeleninu, ako napríklad artičoky, kel, kôpor, mätu, morské riasy, avokádo, či cibuľu. Z ovocia sú to najmä limetka, čerešne a grapefruit.

Vhodné sú tiež ananásový džús, bobuľové ovocie, broskyne, bulgur, citróny, ovsená kaša, fazuľa, kurkuma, orechy, ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v rybách, strukovinách, semenách, či obilninách," hovorí Sandra Vaceková a dodáva, že v lete by sme mali celý jedálniček odľahčiť a uprednostniť všetko čerstvé. Okrem už spomínaných jedál zaraďte do jedálnička aj čerstvé bylinky, pripravujte si čerstvé šťavy zo zeleniny a cez deň pite najmä vodu a horké čaje – púpavový, žihľavový. Môžete pridať aj čakankovú kávu. „Počas dlhodobej letnej očisty sa odporúča konzumovať dusenú zeleninu, zeleninové vývary, polievky a prívarky. Obsahujú veľa minerálnych látok, najmä draslík a horčík, ktoré alkalizujú organizmus (znižujú prekyslenie).“

Pre pečeň je najdôležitejšie ráno

Okrem správneho výberu pokrmov, ktoré nezaťažujú pečeň, je dôležitá aj ich príprava a načasovanie. Vylúčte vyprážanie, uprednostnite dusenie, varenie a občas aj správne grilovanie. Na prípravu čerstvých najmä zeleninových štiav je najvhodnejší nízkootáčkový odšťavovač, ktorý je šetrnejší na zachovanie vitamínov. Šťavy pite z dôvodu oxidácie ihneď po ich odšťavení. Každý deň by sme mali konzumovať aj tuky s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín (ľanový, konopný olej).

„Ak sme už pridali do jedálnička čo najviac odľahčujúcej zdravšej stravy, mali by sme tiež dodržiavať určitý časový harmonogram. Pre pečeň je najdôležitejšie ráno. K jej prirodzenej regenerácii totiž dochádza v noci a v tomto procese je potrebné pokračovať aj ráno a dopoludnia. Preto je vhodné dopoludnia sa vyhýbať tukom a bielkovinám. Vo všeobecnosti je na odľahčenie pečene a aj pri stukovatenej pečeni ideálna stredomorská strava, konzumácia ovocia a zeleniny, vlákniny a tukov bohatých na mononenasýtené a polynasýtené mastné kyseliny.

Naopak, úplne sa vyhnite nadmernému množstvu fruktózy a ďalších cukrov, ktoré sa neskôr v tele premieňajú na tuk. Večer nejedzte 3–4 hodiny pred spaním. Môžete si pripraviť napríklad medovkový čaj s trochou citrónu,“ odporúča odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #nealkoholová steatóza #hepatológ #stukovatenie pečene