Výživová poradkyňa o látkach vhodných pre regeneráciu pečene

Výživová poradkyňa Katarína Grich tvrdí, že príroda má nepochybne k dispozícii potraviny, ktoré majú blahodarné účinky pre pečeň. Toto video v rámci relácie "Ide o zdravie" je v poradí tretie, ktoré už od apríla prinášame v rámci série videí a článkov na tému zdravia pečene a hepatologických ochorení. Ktoré druhy zeleniny regulujú metabolizmus tukových buniek, podporujú črevnú flóru, sú prospešné v rámci trávenia? Prečo zvyčajne nepatria medzi tie obľúbené a obchodné reťazce ich preto ponúkajú menej? Čo sú to fosfolipidy a dokážu zregenerovať pečeň? A čo byliny, čaje a tinktúry?

18.07.2022 06:00
debata
Video
Katarína Grich menuje konkrétne druhy potravín či bylín, ktoré prospievajú najväčšiemu orgánu ľudského tela, pečeni.

Slovensko dosiahlo prvenstvo vo výskyte cirhózy pečene vo svete – uviedol vedecký časopis Lancet. Na cirhózu, ktorá je konečným štádium ochorenia a predchádza jej tuhnutie pečene – fibrózu, dnes umierajú mladí ľudia vo veku 25–45 rokov. Cirhózu pečene nespôsobuje iba alkohol, ako je všeobecne známe, ale existuje aj nealkoholová tuková choroba pečene – NAFLD.

Najčastejšou príčinou steatózy je spôsob života sprevádzaný nedostatkom pobybovej aktivity a nadmerným prísunom cukru a tučných, mastných, ťažkých jedál – teda tukov a mastných kyselín. Rizikový faktor predstavuje obezita, cukrovka, poruchy metabolizmu tukov. Typický je pacient s metabolickým syndrómom. Diagnostikovaný je vtedy, ak osoba spĺňa tri a viac z nasledujúcich podmienok. A je centrálna alebo brušná obezita – obvod pása u mužov viac ako 102 cm, u žien viac ako 88 cm, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi, vysoká hladina triacylglycerolov a nízka hladina HDL cholesterolu.

Steatózu, stukovatenie pečene, môže vyvolať aj iné ochorenie, ale aj užívanie liekov. Zriedkavejšie však môže byť problémom aj drastické chudnutie. Sekundárne môže vzniknúť steatóza ako následok nejakej choroby alebo vplyvom vonkajšieho prostredia, napríklad vplyvom liekov (analgetiká, anaboliká, nesteroidné antiflogistiká, antiepileptiká…), toxické látky, akými sú organické rozpúšťadlá alebo ťažké kovy, ale aj alkohol. V menšom meradle sa môže vyskytnúť aj pri náhlom a drastickom úbytku na váhe, čo spôsobuje masívnu mobilizáciu tukových zásob z oblasti brušného a podkožného tuku, a ten sa následne musí spracovať v pečeni.

A ak hovoríme o zdraví na tanieri – treba sa pozrieť aj na to, čo na tanier v takomto prípade nepatrí, najmä ak potrebujeme dôležitý orgán v tele zregenerovať. Alfou a omegou pri snahe o udržanie zdravia pečene a v konečnom dôsledku zdravia celého organizmu, je pestrá a vyvážená strava s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, zdravých tukov a vlákniny, spojená s pravidelnou fyzickou aktivitou a redukciou telesnej hmotnosti. Vyprážané jedlá, jedlá rýchleho občerstvenia s nedostatočnou výživovou hodnotou, či málo tepelne upravené potraviny nie sú rozhodne vhodnou voľbou. Taktiež konzumácia alkoholu by mala byť zredukovaná skutočne na minimum. Netreba zabúdať aj na pitný režim. Dôležitý je aj prísun tekutín – optimálne čistá voda, bylinkové čaje, v menšej miere aj zriedené ovocné či zeleninové šťavy.

Pokrmy je vhodné pripravovať varením alebo dusením v pare, prípadne s pridaním malého množstva tuku. Ak spomíname stravovacie návyky, tak je nevyhnutné vedieť si správne nastaviť stravovací režim. Počet jedál treba obmedziť na tri denne a dôležité sú biologicky hodnotné bielkoviny, ktoré obsahujú fosfolipidy.

O konkrétnych druhoch zeleniny a bylín, ktoré pečeni prospievajú, hovorí výživová poradkyňa Katarína Grich vo videu vyššie.

Pozrite si viac epizód v relácii Ide o zdravie:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #hepatológ #výživový poradca #stukovatenie pečene #steatóza