Voňavá omáčka je ideálnym doplnkom cestovín, ale aj pizze či rôznych nátierok. Uplatnenie si tak nájde v studenej aj teplej kuchyni. Aromatická dobrota v sebe skrýva aj čosi navyše. ň
Chráni srdce a znižuje cholesterol
Hustá zelená omáčka, ktorá nepadne v obchode ihneď do oka. Malé fľaštičky naplnené pestom si však pomaly hľadajú svoje miesto aj v našej gastronómii a pre zaujímavú chuť sa ho netreba vôbec obávať. Dobrou správou je aj kalorická a výživová hodnota. Jedna polievková lyžica chutnej omáčky má iba 90 kilokalórií, z čoho väčšina sa skrýva v rastlinnom tuku z oleja a živočíšneho zo syra. Pesto má asi poldruha gramu bielkovín, takmer rovnaké množstvo sacharidov. Z minerálnych látok dominuje tejto pochutine najmä sodík.

Zdravé tuky sú nad zlato
Tuky, ktoré sa nachádzajú v peste pochádzajú z olivového oleja, píniových orechov a syra. Väčšina z tuku je tvorená zdravými tukmi, ktorými sú mononenasýtené mastné kyseliny. Pre lepšiu predstavivosť ide o látky, ktoré sa napríklad nachádzajú vo veľkom množstve v avokáde. Skupinu zdravých tukov tiež dopĺňajú polynenasýtené mastné kyseliny.
Spomenúť treba aj menej kvalitné tuky, ktoré patria do skupiny nasýtených mastných kyselín. Zabúdať netreba ani na cholesterol, ktorý sa nachádza v tejto potravine v minimálnom množstve.
Srdce sa poďakuje
Zdraviu prospieva olivový olej, píniové oriešky, ale aj bazalka. Všetky tieto ingrediencie obsahujú vysoké množstvo antioxidantov. Potraviny s veľkým množstvom týchto látok znižujú riziko srdcových chorôb a rakoviny. Antioxidanty sú kľúčové látky pri ochrane tela pred takzvanými voľnými radikálmi, ktoré vznikajú v tele z dôvodu zlého stravovania, fajčenia či pitia nadmerného množstva alkoholu.
Výskumy ukazujú, že nahradenie margarínu, masla či niektorých mliečnych výrobkov olivovým olejom znižuje riziko výskytu srdcového infarktu a mŕtvice. Zdravé tuky, ktoré sa nachádzajú v peste pomáhajú aj cievam, ktoré trápi cholesterol. Pesto nie je len tradičným talianskym jedlom, ale je aj súčasťou zdravej stredomorskej stravy. Výskum ukazuje, že pravidelná konzumácia jedál, ktoré obsahujú zdravé tuky prospievajú našej hmotnosti.

Zázračný vitamín
Pesto sa vďaka olivovému oleju a píniovým orechom pýši vysokým obsahom vitamínu E. Označuje sa tiež ako elixír mladosti a ocenia ho najmä dámy, ktoré sa starajú o svojou pleť. Vitamín E patrí medzi najlepšie antioxidanty, ktoré bránia starnutiu buniek a ochrana pokožky nie je výnimkou. Spomínaná živina prospieva aj zdravému srdcu, mozgu a zlepšuje kvalitu pohlavného života.
Pomôže aj v rámci prevencie
Pravidelná konzumácia pesta je vhodná v rámci prevencie cukrovky, rakoviny prsníka, žalúdka, pankreasu a pečene. Vitamíny, minerály a antioxidanty z pesta chránia aj náš mozog pred Alzheimerovou chorobou a demenciou. Niektoré štúdie ukazujú, že olivový olej bráni rastu baktérií a nádorov. Cesnak, ktorý je v malom množstve zastúpený v peste takisto bojuje proti mikróbom. Okrem toho zbavuje telo aj rôznych parazitov. Cesnak sa tradične považuje za rastlinu, ktorá sa používa v rámci prevencie rakoviny rôzneho druhu.
Má viac soli, takže opatrne
I keď to nie je pravidlo, na niektoré zložky pesta môžeme mať alergiu. Väčšinou ide o reakciu na mliečnu zložku, parmezán. Ak použijeme veganskú formu bez syru a píniových orechov, vyhneme sa problémom s alergiami. S konzumáciou pesta by to nemali preháňať ľudia s vysokým krvným tlakom. Keďže obsahuje vyššiu hladinu sodíka (hlavnej zložky soli) môže pri nadmernom používaní zvyšovať krvný tlak.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ako si urobiť domáce pesto na Varecha.sk