Namočené vreckovky či ryžový chlebíček. To je pohľad na jedlo u ľudí s poruchami príjmu potravy

Poruchy príjmu potravy (PPP) patria medzi duševné ochorenia, spôsobujú však ťažkosti aj na fyzickej úrovni. K liečbe je preto nevyhnuté pristupovať komplexne. Nájsť, skombinovať a správne načasovať psychologickú aj nutričnú starostlivosť je však náročné.

26.08.2022 06:00 , aktualizované: 18:44
debata
Video
Prekonala anorexiu aj bulímiu, dnes Valentína Sedileková pomáha ako peer konzultantka iným pacientom s poruchami príjmu potravy v rámci špeciálneho programu neziskovej organizácie Chuť žiť. S Valentínou sme sa v relácii Ide o nás zhovárali aj o spúšťačoch porúch príjmu potravy, o tom, ako sama prežila to najhoršie obdobie s anorexiou, či o tom, ako jej pomáhala rodina a aký prístup si vyžadujú pacienti s poruchami príjmu potravy.

Komplexný prístup k liečbe

Organizácia Chuť žiť prichádza s inovatívnym psycho-sociálnym programom pre ľudí s PPP, ktorý sa v zahraničí už osvedčil. Komplexný prístup k liečbe je založený na vzájomnom pôsobení rôznych odborníčok a odborníkov z tzv. multidiscipli­nárneho tímu. „PPP sú komplexné ochorenie, a teda témy výživy, emócií, sebahodnoty, kompenzácií či nádeje k uzdraveniu sa často prelínajú. Je ideálne, keď jednotliví odborníci, ktorí sú špecialisti na konkrétnu tému, spolupracujú. Celý proces je potom pre klienta efektívnejší a dostáva intenzívnejšiu podporu, nakoľko sú všetci odborníci prítomní naraz, čo môže v niektorých prípadoch aj urýchliť proces uzdravenia,“ hovorí Martina Šteinová, case manažérka Chuť žiť.

Pohľad na jedlo očami ľudí s poruchami príjmu... Foto: Chuť žiť
poruchy príjmu potravy, anorexia, bulímia, chudnutie, diéta Pohľad na jedlo očami ľudí s poruchami príjmu potravy (PPP).

Prázdny tanier. Namočené vreckovky. Ryžový chlebíček

Aj takto môže vyzerať pohľad na jedlo očami ľudí, ktorí trpia PPP. Táto porucha však nie je len jedna, nemá konkrétne číslo, tvar, vek ani pohlavie. Program je preto určený pre ľudí na celom spektre PPP, či už si jedlo odopierajú, alebo sa prejedajú. Rovnako ako sú jedineční klienti, jedinečný aj proces liečby.

Jedným z hlavných pilierov multidiscipli­nárneho programu je psychologické poradenstvo. Jeho proces odráža individualitu každého klienta, často ich však spájajú témy ako narušený sebaobraz či neschopnosť vidieť svoju sebahodnotu. „Klienti častokrát zažívajú úzkosti, stres, prežívajú ťažké životné situácie alebo sa učia rozpoznávať svoje vlastné emócie či signály tela,“ hovorí psychologička Miroslava Takáčová.

Klientky a klienti však do terapie prinášajú aj veľmi individuálne ciele – aby sa jedlo stalo opäť iba jedlom, aby sa opäť cítili slobodne, aby sa prestali nekontrolovane prejedať. V momente, keď je potrebné riešiť problém z hľadiska výživy, týmto témam sa venujú odborníci v nutričnej terapii.

Nezdravý vzťah k jedlu. Foto: Chuť žiť
infografika, poruchy príjmu potravy, anorexia, bulímia Nezdravý vzťah k jedlu.

Po 18-tej hodine nejesť? Ovocie len doobeda? Bielkoviny nadovšetko?

Mýty diétnej kultúry sú rôzne a môžu viesť k narušenému vzťahu k jedlu. „Jedlo by malo byť súčasťou, nie stredobodom nášho života. Dôležité je nielen to, čo jeme, ale aj s akými pocitmi a prečo. Zdravý a dobrý vzťah k jedlu znamená vnímať všetky potraviny bez obmedzení a vidieť hodnotu jedla nad rámec kilokalórií,“ hovorí nutričná špecialistka Tatiana Kyseľová.

Nutričné poradenstvo pomáha normalizovať stravovanie, vytvárať správne stravovacie návyky a dosiahnuť zdraviu zodpovedajúcu telesnú hmotnosť. „Naša spolupráca nie je o tom, aby sme vytvorili pre klientku jedálniček. To by mohlo viesť k fixácii na konkrétne jedlá, strate slobody v stravovaní, upínaniu sa na energetické hodnoty pokrmov a výčitky po zjedení niečoho “zakázaného”. Pri spolupráci s klientom spoločne hľadáme režim stravovania, ktorý mu bude vyhovovať a zároveň pokrývať jeho nutričné potreby pravidelným, vyváženým a udržateľným spôsobom, bez negatívnych myšlienok o jedle, tele alebo sebe samom,“ zdôrazňuje Katarína Orlovská, nutričná špecialistka.

V komplexnom prístupe k liečbe zohráva dôležitú úlohu aj spolupráca s človekom, ktorý si PPP sám prešiel a uzdravil sa. „Keď peer konzultant prejde vzdelávaním, klientovi prináša pochopenie, ktoré môže iným odborníkom v tíme chýbať a nádej, že uzdravenie je možné. Odborníkom prináša nový vhľad do situácie klienta a jeho prežívania a prispieva tak k inovatívnym riešeniam,“ dodáva Mária Dvorská, peer konzultantka pre ľudí s PPP.

Ako program funguje

Program je určený pre ľudí s ochorením na spektre porúch príjmu potravy bez potreby oficiálnej diagnózy, ako aj pre ich rodiny a blízkych a prebiehať bude v Bratislave. Prihlasovanie je možné na prostredníctvom online prihlášky alebo cez programy@chutzit.sk

Foto: chutzit.sk
linka pomoci, anorexia, bulímia, poruchy príjmu potravy

Komplexnú liečbu multidisciplinárnym tímom prináša na Slovensko projekt Chuť žiť vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

Organizácia Chuť žiť je nezisková organizácia, ktorá od roku 2019 pracuje s ľuďmi trpiacimi PPP. Poskytuje aj psychologické a nutričné poradenstvo, stacionáre pre pacientov alebo pre rodičov, a rôzne komunitné a liečebno-vzdelávacie programy a aktívne šíri osvetu. Účinnou včasnou pomocou je bezplatná linka pomoci na čísle 0800 221 080 a e-mailová poradňa na adrese poradna@chutzit.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #anorexia #bulímia #poruchy príjmu potravy