Anorexia a bulímia zanechávajú na zdraví celoživotné následky

Mladí ľudia, v prevažnej väčšine dievčatá, sa prejedajú a následne chudnú. Hľadajú si rôzne metódy, žiaľ, aj drastické, ako schudnúť.

24.07.2012 06:00
anorexia, bulíma, diéta, pás, brucho, štíhla línia Foto:
Anorexiu treba zistiť včas, inak sa môže rýchlo prehupnúť do patologickej roviny.
debata

„Dievčatá si častokrát myslia, že ostať prehnane štíhlou sa patrí. To je moja nádej, vtedy uspejem,“ priblížila predstavu a zmýšľanie mladých dievčat, ktoré bojujú s anorexiou a bulímiou, MUDr. Darina Sedláková, riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie.

Naposledy v roku 2010 robili na slovenských základných školách obsiahly dotazníkový prieskum. Týkal sa postoja mladých k zdraviu, fungovania v rovesníckej komunite a komunikácie s najbližšou rodinou, najmä s matkou a otcom. Mal asi sto otázok. Z dotazníkov vyšli dosť závažné zistenia, týkajúce sa aj porúch prijímania potravy – ako sa deti stravujú a aký pohyb vykonávajú. Toto sú dva atribúty súčasnej mládeže: Stravujú sa nesprávne a nepravidelne, vstávajú na poslednú chvíľu, je ťažké donútiť ich raňajkovať, vziať si so sebou do školy desiatu, ktorú si radšej kúpia v najbližšom bufete a samozrejme, je nezdravá, informovala D. Sedláková a dodala, že slovenské deti tiež vysedávajú pri počítačoch a fyzickej aktivity, pod ktorou rozumieme hýbať sa minimálne tridsať minút denne, aby sa nabudilo srdce a zvýšila tepová frekvencia, majú málo.

To všetko podľa MUDr. Sedlákovej prispieva k tomu, že keď dorastú do adolescentného veku (15, 16, 17 rokov), chcú byť krásni a štíhli a ak k tomu pribudne tlak z rodiny (buď dobrý žiak, slušný, aktívny, prezentuj sa), v hlave mladých ľudí sa to častokrát skumuluje do patológie zvanej anorexia a bulímia. Ich spoločným menovateľom je veľký strach z priberania.

Nevie sa presné ani približné číslo, koľko ľudí na Slovensku trpí spomínanými diagnózami. Akýsi seriózny prieskum na túto tému sa nikdy nerobil. Avšak svetové štatistiky hovoria o tom, že dievčatá nekompromisne vedú (oproti chlapcom až v pomere 10:1) a dokopy tvoria 5–8 percent. „Anorexia a bulímia sú závažné ochorenia, ktoré zanechávajú celoživotné následky na zdraví – ženy častokrát končia s neschopnosťou otehotnieť a 1–3 percentá nositeľov tejto diagnózy zomiera,“ povedala MUDr. Sedláková.

Chorobu treba zistiť včas, inak sa môže rýchlo prehupnúť do patologickej roviny. Nie je to však jednoduché, pretože sami rodičia častokrát apelujú na deti, aby jedli zdravo, menej, aby obmedzovali sladkosti a strážili si váhu. Odrazu to už nie je o štíhlej postave, ale o kostiach a koži. Takéto dievča končí v nemocnici a „každý sa modlí, aby prežilo“, približuje realitu lekárka Sedláková.

debata chyba