Čo všetko dokáže čokoláda s naším zdravím?

Tmavá horká pochúťka a priberanie na hmotnosti nemusia ísť ruka v ruke. Kakaová dobrota totiž pri pravidelnej a primeranej konzumácii nemá vplyv na zvýšenie telesnej váhy. Práve naopak, poteší srdce a zlepší krvný tlak.

07.09.2022 06:00
čokoláda, mlieko, kakao Foto:
Zo zdravotných benefitov čokolády ukrajuje pridaný cukor alebo smotana.
debata

Výskum financovaný zo zdrojov Európskej únie zistil, že čokoláda má viaceré benefity pre ľudí. Hlavnou zložkou chutnej maškrty je kakao, ktoré sa zaraďujeme medzi zdraviu prospešné zlúčeniny. Nachádzajú sa v ňom najmä flavanoly, ktoré zlepšujú kardiovaskulárne funkcie ľudského organizmu. Ide o bioaktívne rastlinné látky, ktoré sa tiež nachádzajú vo víne, čaji, jablkách a hruškách. Výskumný projekt s názvom FLAVIOLA sa zameral na štúdium kakaových flavanolov a priniesol zopár pozoruhodných výsledkov.

Srdce sa teší zdraviu

Podľa šéfa spomínaného projektu Malteho Kelma má čokoláda svoje miesto v zdravom stravovaní každého z nás. „Zistili sme, že flavanoly môžu zlepšiť viacero parametrov kardiovaskulárneho zdravia, a to dokonca aj u zdravých ľudí,“ zdôraznil pre portál ec.europa.eu. Výskumníci ponúkli účastníkom projektu dva nápoje, jeden s obsahom kakaových flavanolov a druhý bez týchto látok. V obidvoch prípadoch hodnotili účinok na zdravie srdca a ciev u ľudí, ktorí nemali v minulosti kardiovaskulárne problémy. Vedci prišli na to, že kakaový nápoj s flavanolmi zlepšoval zdravie srdca. Tieto účinky sa prejavovali u mužov a žien vo veku od 25 – 65 rokov.

Znižuje krvný tlak

Výsledky výskumu potešia najmä ľudí, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom. Hypertenzia je nebezpečná choroba. Označuje sa tiež ako tichý zabijak, pretože prichádza nenápadne, bez zjavných príznakov. Vedci rovnako zistili, že spomínané zlúčeniny zlepšujú elasticitu krvných tepien a ciev, ktoré sú dôležité pri pumpovaní krvi do srdca. „Zistili, že krvné cievy ľudí, ktorí mali diétu s flavanolmi fungujú lepšie, sú pružnejšie a ľahšie sa rozširujú,“ vysvetľuje Dr. Christian Heiss z Heinrich Heine Univerzity v Düsseldorfe.

Treba ju jesť s mierou

Hoci výskum prináša dobré správy pre ľudské zdravie, vedci nestrácajú čas a rozmýšľajú nad tým, aký je najlepší spôsob prijímanie flavanolov. Ideálnym riešením je konzumácia horkej čokolády. V tomto prípade však jedným dychom dodávajú, že riešením pre naše zdravie nie je nadmerné jedenie veľkého množstva tejto dobroty. Čokoládu nemáme jesť každý deň ako bežnú potravinu, ale ako pochúťku, maškrtu. Netreba zabúdať, že zo zdravotných benefitov čokolády ukrajuje pridaný cukor alebo smotana.

Ktorá je najkvalitnejšia?

Čokoláda vďačí za svoju existenciu kakaovníku, zelenému stromu, ktorý dorastá do výšky niekoľkých metrov. Listy sú lesklé s dĺžkou do 30 cm. Plody sú žlté, červené alebo hnedé. Majú jemný drsný povrch s výraznými brázdami. Domovom kakaovníka sú tropické oblasti Ameriky. Nedarí sa mu v našich zemepisných šírkach, keďže na svoj rast potrebuje stabilné teplo v rozmedzí 20 – 35 stupňov Celzia. Kakaový prášok sa vyrába zo semien plodov kakaovníka, ktoré sa fermentujú. Nasleduje sušenie pri vysokej teplote. Z kakaovej hmoty sa lisovaním oddeľuje tuk. Poznáme viacero druhov čokolády. Najkvalitnejšie obsahujú vysoké množstvo kakaa a minimum pridaného cukru. Kvalitná horká čokoláda musí mať minimálne 35 % kakaa. Bežne sa vyrábajú aj kvalitnejšie varianty s obsahom aj nad 70 % kakaa v čokoláde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #kakao #kakaovník