Hnedý cukor, med či javorový sirup – ktoré sladidlá sú najzdravšie?

Sladká chuť je príjemná, mnohí jej nevieme odolať. Prinajmenšom by sme teda chceli počuť, že tá, ktorú si doprajeme, je predsa len zdravšia ako biely rafinovaný cukor.

01.08.2012 13:00
shutterstock 75616918 Foto:
Cukor podľa niektorých odborníkov stojí za jednou z najčastejších príčin úmrtí v USA - srdcovými ochoreniami.
debata (12)

Napríklad hnedý cukor alebo horká čokoláda. Aká je pravda? Vysvetlil odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

Hnedý cukor
Je vyrobený z bieleho cukru a zafarbený melasou. „Mená dávno vyrábaných nerafinovaných trstinových cukrov (demerara, turbinado a muskovado) sa dnes používajú na etiketách cukrov vyrábaných väčšinou zo surového cukru – nie z trstinovej šťavy – vyrobeného nedokončeným procesom rafinácie. V našich podmienkach však najčastejšie dostanete kúpiť hnedý cukor vyrobený z rafinovaného bieleho repného cukru dodatočným pridaním melasy,“ informoval Bukovský. Melasa podľa jeho slov dáva hnedému cukru minerály. Obsahuje ich 10 až 30-krát viac ako biely cukor.

Vanilínový cukor
Ide o biely rafinovaný cukor s pridaným syntetickým vanilínom. Vanilka patrí k najatraktívnejším príchutiam. Napríklad, viac ako 25 percent predanej zmrzliny tvorí vanilková. Ak však potravina nesie označenie „vanilková príchuť“, najmenej 50 percent arómy tvoria syntetické látky. Najznámejší je vanilín.

Javorový sirup
Javorový sirup je prírodné sladidlo, vyrobené z miazgy kanadských javorov takmer rovnako ako si ho už pred viac ako 500 rokmi vyrábali Indiáni, aby ho miešali s kukuričnou múkou na trvácnu potravinu. „Javorový sirup so všetkými prírodnými zložkami je zdravší ako cukor a hodí sa na sladenie nápojov, jogurtov, dezertov, pečiva a palaciniek,“ hovorí I. Bukovský.

Čokoláda
Je všeobecne známe, že čokoláda znižuje krvný tlak a chráni pred voľnými radikálmi, dokonca účinnejšie ako zelený čaj. Pomáha aj pri rakovine, šedom zákale, reumatoidnou artritídou. Zdravá je horká.

Med
„Nekupujte lacné náhrady medu, pretože obsahujú síce rovnaké množstvo cukru, ale takmer žiadne minerály, kyseliny, včelie enzýmy a prírodné arómy,“ radí Igor Bukovský a dodáva, že kryštalizácia medu nie je vždy známkou horšej kvality – jarné medy kryštalizujú spontánne, pretože obsahujú viac glukózy a sacharózy.

12 debata chyba