Čo je to bylinný elixír? Pár kvapiek horkosti vám život osladí

Čo je to elixír? Slovník cudzích slov vám odpovie, že je to "zázračný nápoj predlžujúci život". Všetci by sme chceli poznať a užívať elixír zdravia či elixír dlhovekosti. Z farmaceutického hľadiska je to obyčajne prípravok obsahujúci byliny, lieh, niekedy aj cukor. Ako je to vlastne a aké elixíry nám odporúča PharmDr. Kamila Horníčková? Táto farmaceutka pracuje pre on-line lekáreň MojaLekáreň.sk a zaoberá sa prírodnou medicínou, zelenou lekárňou a zdravým životným štýlom.

05.10.2022 06:00
bylinky, extrakt, lekáreň, prírodná lekáreň,... Foto:
,,Elixír či tinktúry radšej užívať po kvapkách a závisí aj od telesnej hmotnosti," zdôrazňuje lekárnička. ,,Ak má niekto 60 kg, odporúčam 30 kvapiek ráno a 30 kvapiek večer. Týmto dávkovaním nemôžeme nič pokaziť a ani sa opiť."
debata

Bylinný elixír je spojenie slov, ktoré nemá úplne jednoznačný obsah. Elixír sa často považuje dokonca za archaizmus. „My si pod pojmami bylinný elixír predstavujeme spojenie bylín a alkoholu, ajurvéda napríklad vo svojich elixíroch alkohol nemá, tam sa bylinky konzervujú hoci v mede,“ hovorí Kamila Horníčková. „Vo všeobecnosti je však elixír niečo, čo má za úlohu zlepšiť nám život, dať nám silu a pomôcť udržať zdravie,“ dodáva.

byliny, bylinky, sušené bylinky, sušenie bylín, čaj, fytoterapia, zelená lekáreň Čítajte aj Farmaceutka: Používam bylinky maximálne do roka od ich zberu

Naše babičky si zvykli dávať po zobudení alebo, naopak, po večeri pred spánkom, za kalíšok niečoho „výživného“ – ráno na dezinfekciu a lepší štart do dňa, večer ako digestívum a aby lepšie spali. Na Slovensku bola v kurze malá slivovička alebo griotka. „Moja stará mama si takto vždy hneď ráno zvykla lupnúť za pohárik becherovky,“ spomína si s úsmevom pani Kamila. Ona sama dnes elixíry ako znalkyňa byliniek a farmácie niekedy vytvára: „Vo všeobecnosti sa bylinky nakladajú do minimálne 42 % alkoholu, keď sa robí liehový výluh, tinktúra. Takáto tinktúra vydrží roky, aj keď z dôvodov legislatívy musí mať produkt vždy presne stanovenú exspiráciu.“

Časopis d-Test vo svojom poslednom čísle 9/22 priniesol rozhovor s gastroenterológom z Hradca Králové doc. MUDr. Iljom Tachecím a okrem iného mu položili otázku, či môže byť digestívom alkoholický nápoj. „Spojenie alkoholu a bylín, napríklad vo forme tinktúr, je tradičná forma riešenia tráviacich problémov. Existuje množstvo vedeckých štúdií, ale len málo preukázaných vysvetlení efektu alkoholu a horkých bylín na zlepšenie trávenia. Často sa používa palina (Artemisia absinthium) alebo horec žltý (Gentiana lutea), ktoré pôsobia lokálne zvýšením vylučovania tráviacich štiav a pravdepodobne tiež stimuláciou nervov regulujúcich činnosť tráviaceho traktu. Aj alkohol sa môže do určitej miery podieľať na podpore trávenia, jeho konzumácia má však všeobecne známe riziká,“ reagoval lekár.

Video
Zelená lekáreň sa nachádza všade okolo nás. Príroda nám ponúka rôzne byliny, korene, kvety, plody, listy či kôru rastlín. Známa bylinkárka Anna Kopáčová nám ukáže, čo si môžeme doma ľahko pripraviť sami. Recept na čaj proti hnačke sa dozvieme len v tomto diele Ľudovej lekárne.

Bylinné elixíry z lekární sú veľmi často známe ako „švédske kvapky“ alebo „švédske byliny“. Obyčajne podporujú trávenie, krvný obeh, pôsobia pri nechutenstve, niektoré možno použiť aj zvonka na bolesť hlavy či na štípance od hmyzu a podobne. MojaLekáreň.sk má v ponuke horký bylinný elixír Bonora, ktorý vznikol z pôvodnej lekárskej receptúry z roku 1765 v spojení s modernými poznatkami o prínose liečivých bylín na telo aj myseľ. Je určený na vnútorné užívanie. Je horký a obsahuje 35 % alkoholu. Je určený na zdravé trávenie a má aj relaxačné účinky.

Užívať elixíry pred jedlom alebo po ňom? „Ak ide o dlhodobú kúru, napríklad na očistu obličiek či v snahe podporiť nejaký orgán, hoci močové cesty, je dobré užívať tinktúru či elixír približne polhodinku pred jedlom ráno a hodinku – dve po večeri. Tinktúra sa vstrebáva už v ústach. Ak nám ide o zažívanie, na zlepšenie trávenia je dobré dať si ju ako digestívum po jedle,“ dodáva Kamila Horníčková. V tomto prípade však dodržanie užívania v zmysle „pred jedlom“ a „po jedle“ nie je také podstatné ako pri liekoch.

Pohľad na staré nádoby, v akých sa kedysi... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Dubrovník, lekáreň, Chorvátsko Pohľad na staré nádoby, v akých sa kedysi uchovávali bylinky a "lektvary". Toto je tretia najstaršia lekáreň v Európe, v chorvátskom Dubrovníku. Pracuje od roku 1317.

„Digestívum sa vo všeobecnosti užíva na kalíšky, ale elixír či tinktúry radšej po kvapkách a závisí aj od telesnej hmotnosti,“ zdôrazňuje na záver lekárnička. „Ak má niekto 60 kg, odporúčam 30 kvapiek ráno a 30 kvapiek večer. Týmto dávkovaním nemôžeme nič pokaziť a ani sa opiť,“ smeje sa.

Tak nazdravie!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #elixír #byliny #extrakt #bylinný extrakt #bylinný elixír