Niektoré huby sú "o hubu"! Pozor, zas sa množia otravy muchotrávkou zelenou

Po druhom októbrovom víkende došlo k štvornásobnému nárastu otráv hubami v porovnaní so začiatkom mesiaca. Národné toxikologické informačné centrum Univerzitnej nemocnice (NTIC) v Bratislave konzultovalo 46 otráv len za jediný, ten minulý víkend, pričom počet otrávených, ktorí požili muchotrávky zelené, resp. jedovaté bedličky s obsahom amanitínu, sa zdvojnásobil!

14.10.2022 14:59
muchotrávka zelená, huby, otrava, jed, smrteľne... Foto:
Smrteľne jedovatá huba Muchotrávka zelená. Jej zákernosť spočíva v tom, že prvé príznaky otravy - vracanie a hnačky - sa dostavia 6-24 hodín po konzumácii. Po fáze tráviacich ťažkostí nastane fáza zlepšenia, ktorá je len dočasná. Neskôr zlyhajú orgány.
debata (3)

Skutočný počet intoxikácií je však podľa vedúcej NTIC PharmDr. Silvie Plačkovej vyšší, pretože uvedená štatistika sa týka len otráv, ktoré boli konzultované s centrom. „Doposiaľ, za rok 2022, NTIC konzultovalo 160 otráv hubami. (Toto číslo už mohlo zas stúpnuť – pozn. red.) Deti z tohto počtu tvoria približne štvrtinu,“ hovorí. „A konzultovaných otráv je v tejto chvíli viac ako v tomto období počas minulého roka,“ dodáva.

Hubárska sezóna sa podľa nej z dôvodu horúčav začala až koncom augusta, je kratšia, ale intenzívnejšia. „Ľudia navyše často konzumujú nedostatočne tepelne upravené jesenné huby, napríklad hlivy a podpňovky, ktoré sú ťažko stráviteľné. Treba ich dostatočne podusiť. Tzv. modráky a šampiňóny spôsobujú tráviace problémy v surovom stave. A takisto sušené jedlé huby sú v surovom sušenom stave jedovaté! Napríklad sušené bedle už spôsobili otravu niekoľkým ľuďom. Toxín sa odstraňuje tepelným spracovaním,“ zdôrazňuje odborníčka na otravy.

„V žiadnom prípade by huby nazbierané v lese nemali jesť tehotné a dojčiace ženy,“ dodáva toxikologička z Národného toxikologického informačného centra.

Hubové jedlá sú vo všeobecnosti ťažšie stráviteľné, preto sa neodporúča jesť ich vo veľkom množstve a nie vo večerných hodinách.

Pri zbere bedlí treba byť opatrný, pretože bedľu možno zameniť napr. so smrteľne jedovatou bedličkou ostrošupinatou, ktorá obsahuje toxický amanitín podobne ako muchotrávka zelená. Dôležitý rozpoznávací znak: Jedlá bedľa má na hlúbiku oddeliteľný, posuvný prstenec. Prstenec jedovatej bedličky je prirastený, nedá sa ním voľne hýbať! Takisto bedle, ktoré rastú mimo lesa, v záhradách či pri kompostovisku v trsoch sú tiež často mierne jedovaté (bedľa červenejúca záhradná).

Samozrejme, v prípade jedovatých húb, ako sú muchotrávky zelené, biele, končisté a bedličky ostrošupinaté sa nebezpečný toxín neodstráni ani varením, ani sušením, ani zmrazením!

Prvá pomoc pri príznakoch otravy hubami

Ak niekto jedol huby a prejavia sa príznaky – kolikovité bolesti brucha, úporné vodnaté hnačky, vracanie – nemal by podceňovať situáciu a mal by čo najskôr vyhľadať lekára. V knihe Neotrávte sa!, kde je spoluautorkou aj PharmDr. Silvia Plačková, sa píše: Podajte postihnutému 10–20 tabliet rozdrveného aktívneho uhlia (čierne uhlie, Carbosorb, Carbotox a pod.) rozmiešaného v primeranom množstve vody a dopravte ho rýchlo do zdravotníckeho zariadenia. Zoberte so sebou zvyšky húb alebo jedla na identifikáciu húb.

Mladé plodnice smrteľne jedovatej Muchotrávky... Foto: SHUTTERSTOCK
muchotrávka zelená, muchotrávka, jed, huba, smrteľne jedovatá Mladé plodnice smrteľne jedovatej Muchotrávky zelenej. Vyzerajú, akoby sa "liahli z vajíčka". Jej toxíny závažne poškodzujú pečeň a pri neskoro začatej liečbe nastáva smrť!

Otravu nepodceňujte, po zjedení smrteľne jedovatej muchotrávky zelenej môžu príznaky otravy nastúpiť po 6 až 12, ale aj po 24 hodinách! Táto fáza tráviacich ťažkostí môže trvať dva aj tri dni! Po nej môže nasledovať takzvané štádium zdanlivého uzdravovania, keď sa človek cíti lepšie. Práve vtedy sa ľudia rozhodnú, že nepôjdu k lekárovi. Ale táto fáza je len dočasná a po nej nastupuje ďalšia, keď už dochádza k poškodeniu pečene, žltačke, zlyhávaniu pečene a obličiek. Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť.

Nezdržiavajte sa samoliečbou. Čím skôr vyhľadáte lekára, tým vyššia je šanca uzdraviť sa! Rozlišovacie znaky muchotrávky, plávky a pečiarky možno nájsť aj na www.ntic.sk v časti Huby. Ak však niekto huby dobre nepozná, mal by zbierať iba hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky (dubáky, kozáky, masliaky, suchohríby). Hríbovité huby nebývajú smrteľne jedovaté. Smrteľne jedovaté huby ako muchotrávka zelená, muchotrávka biela a muchotrávka končistá patria medzi huby, ktoré majú na spodnej časti klobúka lupene.

Muchotrávka zelená v knihe Huby

Hoci má Muchotrávka zelená miernu chuť, nesmie sa za žiadnych okolností ochutnávať, píše aj aj v úplnej novinke „Huby“ (vydavateľstvo GRADA) na strane 82. Dávku smrteľnú pre dospelého človeka obsahuje už 50 gramov čerstvej huby. Preto môže jedna jediná huba spôsobiť smrteľnú otravu!

Vydavateľstvo GRADA Slovakia v týchto dňoch... Foto: GRADA Slovakia
Huby, kniha, publikácia, hríby Vydavateľstvo GRADA Slovakia v týchto dňoch prichádza s novou publikáciou s názvom ,,Huby". Naučiť sa správne rozpoznávať huby je dôležité, kto si nie je istý, mal by sa radiť so skúsenými hubámi, v hubárskej poradni a nezbierať lupeňovité huby.

Táto huba je zodpovedná za približne 90 % otráv so smrteľnými následkami. Obsiahnuté jedy (amatoxíny a falotoxíny) spôsobujú zlyhanie pečene. Z minulosti poznáme niekoľko zdokumentovaných hromadných otráv ako napríklad v roku 1946 v Berlíne s 50 mŕtvymi, alebo v roku 1918, keď počas prázdninového výletu pri Posene zomrelo 31 detí. V anglicky hovoriacich krajinách sa táto huba volá „Death cap“ (Smrtiaci klobúčik).

(Z publikácie Huby, ktorá vychádza v týchto dňoch vo vydavateľtve GRADA Slovakia)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jed #otrava #huby #muchotrávka zelená #hríby #zber húb #muchotrávka