Čo sú superpotraviny a existujú vôbec?

Prenikavo zelené smoothies, dužinaté ovocné šťavy či debničky plné zeleniny, aj to si mnohí predstavujú pod pojmom superpotravina. Za týmto označením sa však skrýva omnoho viac zdraviu prospešných produktov.

24.10.2022 06:00
smoothie Foto:
Prenikavo zelené smoothies, dužinaté ovocné šťavy či debničky plné zeleniny, aj to si mnohí predstavujú pod pojmom superpotravina.
debata

Čo sú superpotraviny a čo vlastne k nim patrí? Z výživového hľadiska neexistuje žiadna definícia, ktorá by pojem superpotravina jasne definovala.

Vo všeobecnosti sa tak označujú veľmi zdravé produkty, potraviny s nízkym obsahom kalórií, ktoré sú bohaté na antioxidanty, minerály, vitamíny a ďalšie telu prospešné látky. Od bežných potravín sa teda líšia najmä priaznivým účinkom, ktorý po konzumácii zanechajú v tele.

Prvé boli banány

Už v 20. rokoch minulého storočia spoločnosť United Fruit Company spustila sériu reklám o zdravotných výhodách banánov, na základe ktorých sa začali označovať ako superpotravina. Historicky išlo o vôbec prvú potravinu s touto nálepkou.

Banány sú aj po niekoľkých desiatkach rokov vnímané ako jedna z najzdravších potravín vôbec. Ich priaznivé účinky sú nepopierateľné, no za zmienku stojí aj niekoľko ďalších takzvaných superpotravín. Treba však mať na pamäti, že žiadne superpotraviny samy osebe nezaručujú stopercentné zdravie ani dlhovekosť.

Video
Odborník na výživu: Škodí káva zdraviu, alebo je to superpotravina? Poďme sa s odborníkom na výživu Petrom Havlíčkom pozrieť na to dobré, čo nám dáva káva.

10 superpotravín

1. Brokolica

  • je bohatá na vlákninu, ktorá prispieva k pocitu sýtosti, podobne ako napríklad kapusta, kel či karfiol

2. Avokádo

  • teší sa čoraz väčšej popularite, najmä pre vysoký obsah horčíka, v jednom plode sa nachádza zhruba 29 mg, pomáha regulovať krvný tlak a hladinu cukru v krvi

3. Bobuľoviny

  • predovšetkým čučoriedky, ale i brusnice, černice, jahody alebo maliny obsahujú vlákninu a antioxidanty

4. Zelený čaj

  • je v ňom veľa antioxidantov a polyfenolových zlúčenín, ktoré majú silné protizápalové účinky, chráni organizmus pred ochoreniami srdca i cukrovkou

5. Banány

  • draslík, ktorý obsahujú, prispieva k lepšej funkcii telesných orgánov, znižuje krvný tlak, riziko mŕtvice a zabraňuje tvorbe obličkových kameňov, napomáha aj k udržiavaniu tekutín v organizme

6. Strukoviny

  • fazuľa, hrach, šošovica a ďalšie sú zásobárňou vitamínov skupiny B, minerálov, bielkovín a vlákniny, dodávajú pocit sýtosti

7. Spirulina

  • morská riasa je nabitá prospešnými vitamínmi a minerálmi, okrem iných A, C, E a B, resp. vápnikom, zinkom a selénom, pomáha organizmus detoxikovať

8. Cesnak

  • jeho priaznivé účinky pre zdravie sú nepopierateľné, ochraňuje organizmus pred baktériami a vírusmi

9. Huby

  • majú antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové ú­činky

10. Orechy a semienka

  • sú bohaté na vlákninu aj rastlinné bielkoviny, obsahujú tiež rôzne rastlinné zlúčeniny s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.
Zdroj: Vegmart.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #zdravé potraviny #superpotraviny