Otráviť sa možno aj jedlými hubami. Ako?

Ľudia často konzumujú nedostatočne tepelne upravené huby, napríklad hlivy, ktoré sú ťažko stráviteľné. Treba ich dostatočne podusiť. Modráky a šampiňóny spôsobujú tráviace problémy v surovom stave. A takisto sušené jedlé huby sú v surovom sušenom stave jedovaté. Napríklad sušené bedle už spôsobili otravu niekoľkým ľuďom.

, 21.10.2022 06:00
huby, muchotrávka, hríby, Kysuce, jeseň,... Foto:
Toto je reálna snímka z Kysúc zo septembra 2022. Ako v rozprávke.
debata
  • Zbierajte len tie huby, ktoré dobre poznáte. Ak si nie ste istí identifikáciou húb, konzultujte hubársku poradňu alebo skúseného hubára, ktorému sa dá dôverovať.
  • Nikdy neochutnávajte surové huby.
  • Huby vždy správne skladujte (nie v igelitových ani v mikroténových vrecúškach).
Tí, ktorí dobre nepoznajú huby, by mali zbierať... Foto: Rado Jakuš
hríb, Kysuce, huby, hríby, dubák Tí, ktorí dobre nepoznajú huby, by mali zbierať iba hríby (rúrkovité a nie lupeňovité huby).
  • Huby vždy dostatočne tepelne upravte. Surové huby (v podstate všetky druhy) obsahujú termolabilné toxíny. Aj pred nakladaním (blanšírovaním) by sa mali huby tepelne spracovať.
  • Pri ochutnávaní surových plodníc a konzumácii šalátov zo surových húb môže nastať ľahká otrava, aj keď išlo o jedlé huby.
bedlička ostrošupinatá, otrava, jed, jedovatá huba, Čítajte viac Poznáte smrteľne jedovatú bedličku? Nezameňte si ju s jedlou bedľou!
  • Pri nesprávnom skladovaní húb (v nepriedušných obaloch) vznikajú aj v jedlých hubách toxické látky následkom zaparenia. Po viacdňovom skladovaní vznikajú v plodniciach toxíny.
  • Povery, že strieborná lyžička v kontakte s jedovatou hubou sčernie, alebo že jedovaté huby neobhrýzajú slimáky, neobstojí!
  • Hubové jedlá sú ťažšie stráviteľné, preto sa neodporúča jesť ich vo veľkom množstve a nie vo večerných hodinách. Príčinou je prítomnosť väčšieho množstva nestráviteľného polysacharidu chitínu.
  • Jedlé čerstvé huby, ktoré zmrazíte, môžete použiť na varenie aj po niekoľkých mesiacoch – ak už predtým neboli rozmrazené a opakovane zmrazené. Mrazenie je výborný spôsob konzervovania!
  • Aj jedlé huby môžu byť za určitých okolností príčinou otravy. Ide najmä o pitie alkoholu pri konzumácii niektorých druhov húb – hnojník atramentový, hríb siný…
  • Ťažkosti pri trávení húb môže spôsobiť aj veľké množtvo použitej masti pri príprave jedla.
  • Deti do 6 rokov, tehotné ženy a dojčiace matky by nemali konzumovať nijaké huby!

(Materiál vznikol v spolupráci s PharmDr. Silviou Plačkovou, PhD., vedúcou Národného toxikologického informačného centra, autorkou publikácie „Neotrávte sa!“ a monografie „Intoxikácie hubami, rastlinami a živočíšnymi toxínmi“.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #huby #hríby #intoxikácia #toxikologička
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy