Kedy je grilovanie zdravé

Grilované jedlá môžu byť pre zdravie veľmi škodlivé, ale dajú sa pripraviť aj zdravou formou. Všetko záleží na tom, aký gril a akú grilovaciu techniku si vyberiete.

12.08.2012 07:00
gril, grilovanie, párky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prečo je grilovanie nebezpečné? Tuk, ktorý obsahuje každý druh mäsa, sa pri tepelnej úprave rozkladá. Ak sa však spaľuje, čo sa pri grilovaní často deje pri odkvapkávaní prebytočného tuku do ohniska, uvoľňujú sa z neho zdraviu nebezpečné karcinogénne látky a stúpajúci teplý vzduch týmito látkami kontaminuje pripravovaný pokrm. V prípade, že odkvapkávajúci tuk vzplanie a potravina sa navyše spáli, je grilovaná potravina ešte nebezpečnejšia.

Pre zdravé grilovanie vyberajte predovšetkým chudé mäso, prerastené mastné mäsá nie sú vhodné. Nepridávajte ani ďalší tuk. Platí totiž, že čím menej tuku sa do ohniska dostane, tým lepšie. Eliminovať odkvapkávajúci tuk môžete aj pomocou hliníkových grilovacích tácok alebo alobalu. Uvoľňovanie hliníka síce tiež nie je pre ľudský organizmus žiaduce, ale v malej miere nie je nebezpečné.

Najmenším zlom sú plynové a elektrické grily, milovníkov „pravého grilovania“ však veľmi neuspokoja. Plynové grily s lávovými kameňmi pod grilovacím roštom sú takémuto grilovaniu bližšie, ale tá správna vôňa stále chýba. Navyše napriek tomu, že lávový kameň skvele odvádza prebytočný odkvapkávajúci tuk (väčšinou špeciálna nádobka), občas sa predsa len stane, že vzplanie. Ale aj grily na drevené uhlie môžu ponúknuť pomerne zdravú prípravu jedla.

Dôležitým prvkom v konštrukcii grilu je zamedzenie odkvapkávania tuku do ohniska. Niektoré grily sú konštrukčne riešené tak, aby tuk nemohol odkvapkávať do ohniska a nemôže teda prísť k nežiaducemu vzplanutiu a uvoľneniu škodlivých látok.

debata chyba