Olejnaté semená. Ktoré spevnia kosti a ktoré rozhýbu črevá?

Štúdia globálnej záťaže chorobami vypočítala, že tretím najväčším dietetickým rizikom podieľajúcim sa na úmrtiach a zdravotných postihnutiach (viac než konzumácia mäsových výrobkov!) je nedostatočný príjem orechov a semienok. Odhaduje sa, že každý rok zomrú milióny ľudí pre to, že nekonzumovali dostatok orechov a semienok, píše sa v knihe Michaela Gregera "Ako nezomrieť“. Nápadité recepty so semienkami nájdete v e-booku BILLA "Semiačka plné zdravia“.

07.11.2022 06:00
semienka, semená, olej, omega-3 mastné kyseliny Foto:
Tretím najväčším dietetickým rizikom podieľajúcim sa na úmrtiach a zdravotných postihnutiach (viac než konzumácia mäsových výrobkov!) je nedostatočný príjem orechov a semienok.
debata

Tekvicové semená: Dnes len sotva natrafíte na výživový doplnok pre zdravie prostaty, ktorý by neobsahoval výťažky z tekvicových semien. Nachádzajú sa v nich esenciálne mastné kyseliny, najmä omega-3 a omega-6. Obzvlášť kvalitný je olej z tekvicových jadierok lisovaný za studena, ktorý sa považuje za jeden z najzdravších tukov. Semená sú bohaté na horčík, draslík, vápnik, selén, mangán, meď a vitamíny skupiny B. Mimoriadne zastúpený je v nich zinok, ktorý posilňuje imunitu. Preto sa odporúča konzumovať ich pri infekcii, nachladnutí, ale aj ochoreniach močových ciest a reume. Navyše zinok pomáha zlepšiť spánok, pokožku, vlasy, náladu a tiež zrak. Podľa nemeckej štúdie by mali ženy v menopauze jesť denne tekvicové semienka, pretože tým môžu znížiť riziko vzniku rakoviny prsníkov až o 23 %.

Slnečnicové semená: Nájdeme v nich bohato zastúpený vitamín E, B1 a B5, ďalej železo, vápnik, selén, horčík, vápnik, draslík, meď, antioxidanty, vlákninu a fytosteríny. Tuky v slnečnicových semienkach pozostávajú z 85 % nenasýtených mastných kyselín. Tento vysoký podiel chráni cievy pred usadeninami čím (spolu s veľkým obsahom draslíka) pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku, infarktu alebo krvácaniu do mozgu. Aminokyselina arginín sa zúčastňuje na ochrane vnútornej výstelky ciev. Vďaka nej sú pružnejšie a menej náchylné na aterosklerózu. Pravidelná konzumácia týchto semienok pomáha zníženiu hladiny cholesterolu v krvi. Fytosteríny, ktoré sú podobné cholesterolu zo živočíšnej potravy, črevá veľmi dobre prijímajú. Tak sa dostáva menej cholesterolu do krvi, čo má opäť veľmi pozitívny vplyv na cievy.

Ľanové semená: "Všade, kde sa ľanové semienka stávajú bežnou stravou ľudí, sa zlepší ich zdravie,“ povedal indický filozof Mahátmá Gándhí. Známe sú vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín a účinne sa využívajú pri tráviacich problémoch. Toto jemné prírodné preháňadlo za krátky čas rozhýbe aj tie najlenivejšie črevá, ktoré sa vyčistia od všetkých nečistôt. Slizy z osemenia dokážu viazať veľa vody, preto sú semená schopné výrazne napučať. Výrazne tak zväčšia objem stolice a spoločne s vlákninou podporujú peristaltiku čriev. Vysoko účinné sú aj proti zápalom žalúdka alebo čreva. Odporúča sa však konzumovať ich v pomletom stave! Niektoré zdroje uvádzajú, že ľanový olej má schopnosť bojovať proti rakovine. Ľanový olej sa odporúča prijímať spoločne s mliečnymi výrobkami, čím sa jeho účinky môžu výrazne znásobiť. Šupky z ľanových semienok obsahujú ochranné fytoestrogény, tzv. lignany, čo sú látky s výraznými antioxidačnými účinkami.

Video
Odborník na výživu Petr Havlíček vo videu: Zázračné ľanové semienko. Prírodné preháňadlo pomôže aj pri chudnutí. Ľanové semienko pozostáva z 18 % z proteínov a asi v 40 % z tukov. Takmer 30 % predstavujú sacharidy a z nich plných 90 % tvorí rozpustná a nerozpustná vláknina! V čom nám môže pomôcť toto zaujímavé zloženie?

Sezamové semená: Zdobia rôzne druhy pečiva, šaláty, známy je aj sezamový olej alebo pasta. Sezam sa vyznačuje najmä vysokým podielom vápnika, horčíka, fosforu a vitamínov skupiny B. Neošúpané semienka obsahujú na sto gramov 10-krát viac vápnika a tiež oveľa viac železa ako kravské mlieko. Pravidelným príjmom v strave sa tak podporou spevnenia kostí a zubov bránime obávanej osteoporóze.

Chia semienka: Týmito semienkami možno posypať šalát, ryžu, zemiakovú kašu, vhodné je pridanie do rôznych ovocných koktailov, smoothies a šejkov. Výborne poslúžia, ak ich pridáme do ranného jogurtu, ovsenej kaše alebo ovocných tanierov. Optimálna denná konzumácia je jedna čajová lyžička, Svetová zdravotnícka organizácia považuje za dennú normu dokonca jednu polievkovú lyžicu. Pri príprave chia semienok sa netreba obávať ani tepelnej úpravy. Ak sa vám nepozdáva konzumácia celých semienok, neváhajte ich pomlieť a používať ako posýpku na ktorékoľvek jedlo. Chia semienka môžete bez problémov pražiť aj piecť. V sladkých koláčoch získajú zaujímavú orechovú príchuť. Zaujímavým doplnkom je aj chia olej, ktorý sa hodí do rôznych šalátov a zálievok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #semená #chia semiačka #semienka #slnečnicové semená #olejnaté semená