Skúste to bez cukru. Slováci vedú príliš sladký život

MojaLekáreň.sk vyhlasuje akciu „Skúste to dnes bez cukru“ na pondelok 14. novembra, ktorý je Svetovým dňom diabetu. Chce upozorniť na to, že Slováci vedú príliš sladký život a sú ohrození diabetom, obezitou a ďalšími chorobami. Podľa októbrového prieskumu medzi zákazníkmi na MojaLekáreň.sk sa bez cukru zaobíde len 7 % Slovákov. Na dotazníky odpovedalo 259 opýtaných, najčastejšie ženy vo veku 31-50 rokov.

13.11.2022 12:00
hypoglykémia, hyperglykémia, diabetes,... Foto:
Skúste to aspoň jeden deň bez cukru – a to v pondelok 14. novembra.
debata

MojaLekáreň.sk vyhlasuje akciu „Skúste to dnes bez cukru“ na pondelok 14. novembra, ktorý je Svetovým dňom diabetu. Chce upozorniť na to, že Slováci vedú príliš sladký život a sú ohrození diabetom, obezitou a ďalšími chorobami. Podľa októbrového prieskumu medzi zákazníkmi na MojaLekáreň.sk sa bez cukru zaobíde len 7 % Slovákov. Na dotazníky odpovedalo 259 opýtaných, najčastejšie ženy vo veku 31–50 rokov.

biely cukor Čítajte viac Cukor: Moderná biela droga

Odpovedajúci sa prikláňali k názoru, že cukor nie je taký strašiak, a preto nie je dôvod sa ho úplne vzdávať ani sa tvrdohlavo obmedzovať. Väčšina opýtaných je presvedčená, že nie je od cukru závislá, pritom ale zákusku či čokoláde odolá iba 48 % Slovákov.

Ak k nim patríte aj vy, skúste to jeden deň bez cukru – a to v pondelok 14. novembra. Tento deň je Svetový deň diabetu a MojaLekáreň.sk pri tejto príležitosti vyhlásila akciu „Skúste to dnes bez cukru“. „Aspoň jeden deň si neoslaďte čaj ani kávu, vzdajte sa sladkej bodky po obede aj sladených nápojov, nájdite si, koľko cukru obsahuje napríklad váš obľúbený jogurt alebo čokoľvek, čo dávate k jedlu svojim deťom,“ vyzýva PharmDr. Vladimír Finsterle.

Cieľom akcie „Skúste to dnes bez cukru“ je ukázať, že žiť zdravo s obmedzením cukru nie je také ťažké a že sladkých nástrah je okolo nás každý deň možno až príliš. „Pri pravidelnej a nadmernej konzumácií cukru hrozí nie len obezita a diabetes, ale aj poruchy trávenia, rozvoj srdcových chorôb, vznik zubného kazu, zápaly v tele a problémy s pokožkou. Cukor podporuje aj množenie nežiaducich mikroorganizmov v črevách,“ upozorňuje Mgr. Pavla Horáková, lekárnička a vedúca online poradne na MojaLekáreň.sk.

Sarah Wilsonová Čítajte rozhovor Sladký život Sarah Wilsonovej. Bez cukru

Sladký život Slovákov v číslach:

  • 7 % Slovákov nesladí ani nemaškrtí.
  • Každý 4. opýtaný si kávu alebo čaj osladí minimálne 1 kockou (lyžičkou) cukru alebo sladidla.
  • 48 % Slovákov priznalo, že sa dlhodobo snaží cukor viac či menej úspešne obmedzovať.
  • 20 % Slovákov už boj vzdalo a priznalo si, že nemajú vôľu prestať maškrtiť.
  • 13 % Slovákov nevydrží bez cukru ani 24 hodín.
  • 49 % Slovákov sladí medom.

MojaLekáreň.sk sa zaujímala aj o to, ako sú na tom diabetici – ako sa im darí vyrovnať sa s chorobou, čo im robí najväčší problém, a od koho získavajú rady, ako žiť s diabetom.

Čo o sebe prezradili diabetici:

  • Iba 10 % diabetikov prijalo chorobu bez problémov ako súčasť svojho života.
  • 15 % diabetikov rieši problémy so stravovaním.
  • 17 % diabetikov má niekedy chuť sa na všetky obmedzenia vykašľať.
  • Polovica opýtaných diabetikov chce ísť s dobou a zaujímať sa o novinky.
  • 26 % opýtaných priznalo, že už si informácie aktívne vyhľadávajú sami, najčastejšie na internete.

Mimochodom, Slovensko patrí k najhorším krajinách OECD v nezdravom stravovaní. V spotrebe cukru sme na 5. mieste, čím sme dokonca prekonali aj USA. Spotrebu cukru sme za posledných 20 rokov zdvojnásobili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #diabetes #cukrovka #cukor