Nečakajte na smäd, v teplách treba piť celý deň

Najlepším spôsobom, ako sa chrániť voči dehydratácii, a to nielen počas vysokých teplôt, je piť tekutiny počas celého dňa. Pitie nápojov sa preto odporúča pri každom jedle, k dodržiavaniu pitného režimu môže pomôcť ovocie aj zelenina. Lekári radia nespoliehať sa iba na smäd. Odporúča sa preto mať vždy pri sebe fľašu vody alebo iného nápoja.

20.08.2012 13:49
teplo, horúčava, voda, slnko, pitný režim,... Foto:
Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov.
debata (2)

„Dôležitým pravidlom je, že organizmus je odkázaný na neustály prísun tekutín tak, aby ich obsah v tele zostával prakticky konštantný. Zapamätajme si, že nedostatok vody v organizme je vždy spojený s nedostatočným príjmom. Chcem iba upozorniť na známy fakt, bez jedla sa ľudské telo dokáže zaobísť až 50 dní, ale bez pitia je to len pár dní,“ dodal gastroenterológ Miloš Bubán. V prípade športovania sa odporúča zistiť si špecifické potreby hydratácie.

Ľudia by počas horúčav mali dbať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. „Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach, vhodnejšie sú vlažné nápoje. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe.

Dehydratácia môže byť mierna, stredná a ťažká. Záleží podľa toho, v ktorej časti tela tekutina chýba alebo je nahradzovaná. Mierna dehydratácia sa prejavuje zvýšeným pocitom námahy pri akejkoľvek činnosti a spôsobuje únavu, pocit bolesti hlavy a zmätenosť. Ťažká dehydratácia je životu nebezpečná, je preto potrebné sa v prípade núdze ihneď obrátiť na odbornú lekársku pomoc. Medzi symptómy dehydratácie patria žiadne slzy, suché pery, ústa a jazyk, vpadnutý jazyk, koža sfarbená do šeda a znížená potreba močenia.

Slovensko čakajú tri dni extrémnych horúčav. Maximálna teplota vzduchu by totiž v priebehu pondelka, v utorok (21.8.) a stredu (22.8.) mohla stúpnuť až na 37 stupňov Celzia. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý na tento jav upozorňuje výstrahou druhého a prvého stupňa.

2 debata chyba