Ovsená či amarantová. V obchodoch sa núka netradičná múka!

V rámci trendu zdravšieho stravovania mnohí rozmýšľajú nad obmedzením bielej múky. Jednou z alternatív je začať používať celozrnnú múku a vyskúšať okrem štandardnej pšeničnej aj menej známe druhy múk.

04.12.2022 06:00
múka, varecha, varenie, lepok, celiakia Foto:
V našich končinách má dlhú tradíciu biela múka. Sme odchovaní na chlebe a pečive zo pšeničnej múky.
debata (1)

Viac sa dozviete v najnovšom e-booku BILLA s názvom Alternatívne múky. Alternatívne múky majú výnimočné zloženie, sú prospešné zdraviu a príprava jedál z nich je jednoduchšia, ako by sme si mysleli. Ak vo vašej kuchyni chýbajú, je načase to zmeniť.

V našich končinách má dlhú tradíciu biela múka. Sme odchovaní na chlebe a pečive zo pšeničnej múky. A nielen to. Táto múka sa pridáva aj do rôznych iných potravín, napríklad pri spracovaní mäsových výrobkov, sladkostí a podobne. Biela múka vzniká pomletím zŕn, ktoré sú zbavené obalových častí a klíčkov. Tie sú však paradoxne najzdravšie, obsahujú najviac živín i mastných kyselín. Biela múka je tak ľahšie spracovateľná, ale na druhej strane ochudobnená o výživové a nutričné hodnoty. Jednoduché cukry z bielej múky sa vstrebávajú rýchlo a zvýšia cukor v krvi nárazovo, čo síce vedie ku rýchlemu utíšeniu hladu, ale prudké kolísanie krvného cukru prináša so sebou ďalšie negatíva.

pečenie Čítajte viac Nech kúpa múky nie sú muky! Z čoho je nopálová?

Aké druhy múk poznáme?

Múka ako základná surovina pečenia sa predáva celoročne, jej predaj vždy stúpa napríklad pred sviatkami. Okrem pšeničnej a ražnej si v supermarketoch BILLA možno kúpiť špaldovú či pohánkovú múku, ale aj múku mandľovú, makovú, kokosovú, ryžovú, k dispozícii sú múky chlebové a takisto aj špeciálne bezgluténové chlebové zmesi.

"Hoci sa slovenské Vianoce spájajú s hojnosťou a stolom plným tradičných dobrôt, v ostatných rokoch si všímame, že trend zdravého životného štýlu neobchádza ani tieto sviatky. V BILLA dlhodobo inšpirujeme našich zákazníkov k pohybu a ľahšej strave, preto pre nich aj v predvianočnom období máme široký sortiment alternatívnych potravín. Či už sa chystáte vo sviatočnom pečení použiť špaldovú, kokosovú, pohánkovú, alebo bezlepkovú múku, prípadne s jedlom experimentovať inak, v našich predajniach nájdete všetko, čo potrebujete,“ hovorí Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA.

Pšeničná múka obsahuje vysoký podiel lepku, ale práve vďaka tomu je pečivo z nej nadýchané a kypré. Zo pšenice sa vyrába krupica a múka môže byť celozrnná, hrubá, polohrubá, hladká a vločky-klíčky. Nižší obsah lepku má ražná múka so špecifickou, výraznou chuťou. Ražný chlieb a pečivo sú hutnejšie.

Špaldová múka má vysoký obsah bielkovín i nutričnú hodnotu, ale podobne ako pšeničná múka má vysoký obsah lepku. To sa podpisuje pod dobré vlastnosti pečiva z neho upečeného, ostáva dlho čerstvé. Bohatá na minerálne látky ako železo, meď či draslík je ľahko stráviteľná pšenová múka. Za superpotravinu s rýchlou stráviteľnosťou sa tiež považuje prirodzene bezlepková pohánková múka. Vyrába sa z mechanicky olúpanej pohánky, je vhodná do kaše, lievancov, sladkého pečiva aj na pečenie chleba.

Jačmenná múka patrí medzi najstaršie poľnohospodárske plodiny pestované u nás aj vo svete. Jačmenné odvary sa používali aj ako náhradná výživa dojčiat a posilňujúci prostriedok pre rekonvalescentov a ťažko chorých. Prirodzene reguluje hladinu cholesterolu v krvi a má posilňujúci vplyv na regeneráciu kĺbov a takisto na dobré trávenie. Pre jemnú orieškovú chuť sa jačmenné krúpky hodia aj na prípravu raňajkových kaší, do zeleninových šalátov, na nákypy a podobne.

Ovsená múka je tiež dobrá na trávenie, odporúča sa pri chudnutí, je bohatá na vitamíny aj minerálne látky. Kukuričnej múke zas u nás len prichádzame na chuť, hoci naši predkovia ju dobre poznali. Je vhodná na prípravu kukuričnej kaše, placiek, ale aj ako prísada pri pečení do chlebového cesta. Spomeňme ešte amarantovú múku, ktorá obsahuje veľa bielkovín, ale je vhodné kombinovať ju s inými múkami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #múka #pšeničná múka #kokosová múka #bez lepku #ražná múka