Ktoré ovocie je najväčšie na svete? Tipnite si, koľko kíl mal najväčší plod!

Vianoce Slovákov sa čoraz častejšie spájajú aj s exotickými druhmi ovocia. Treba rátať s tým, že pri dovážaných plodoch nikdy nedosiahneme chuť, ako keby sme ich jedli priamo v krajine, kde rastú. Prečo však neochutnať, ak sa človeku takáto možnosť ponúka? Napokon aj pomaranče, mandarínky, grepy či kivi sú exotické ovocie a už sme si ich dávnejšie „adoptovali“.

21.12.2022 06:00
debata
Ilustračné foto.

Jackfruit

Ďalšie názvy: akie (z fr. „jacquier“), chakka, jaca, Fruta de Jack

Charakteristika: obrí plod (min. 25 cm v priemere a váži niekoľko kg) je pokrytý hrubou drsnou kôrou olivovo zelenožltej až hnedej farby s hranatými výstupkami. Podiel jedlej časti je však pomerne malý. Konzumuje sa dužina, ktorá je rozdelená do svetložltých segmentov, ktoré ukrývajú vždy jedno veľké semeno. Jej konzistencia je ľahko gumovitá a pri vysokej zrelosti až sliznatá. Tvar segmentov je mierne trojuholníkovitý a na povrchu vráskavý. Vôňa tohto ovocia je veľmi jemná, rovnako ako chuť, ktorá je sladkastá, osviežujúca, podobná banánom, nektarinkám a vzdialene pripomína žuvačky Pedro.

Trvanlivosť vylúpaného jackfruitu je veľmi obmedzená, takže je dobré skladovať ho v chlade. V Indii sa používa do slaných jedál a často nahrádza mäso, čo možno s úspechom aplikovať vo vegetariánskej gastronómii. Jackfruit je možné konzumovať aj nezrelý, surový či tepelne upravený. Po uvarení v slanej vode sa konzumuje ako zelenina. Asi najväčší doposiaľ nájdený plod vážil takmer 80 kg. Jackfruit obsahuje vysoký podiel vlákniny a okrem množstva vitamínov aj významné množstvo vápnika a fosforu. Jeho plody sú najväčším ovocím na svete, aké vôbec rastie na strome. Pochádza z južnej a juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa rozšírilo do Afriky. V Indii sa považuje za jedlo chudobných.

Ananás Čítajte viac Alergici, s exotikou opatrne!
Ilustračné foto.

Karambola

Ďalšie názvy: starfruit

Charakteristika: 8–15 cm dlhé bobule, na priečnom reze hviezdicovitého tvaru, s voskovitou, lesklou a polopriesvitnou šupkou. Farba sa pohybuje od svetlozelenej cez svetložltú až po sýto zlatožltú. Dužina vonia po jazmíne, je chrumkavá, krehká a šťavnatá, chutí mierne kyslo až sladko – podľa druhu a zrelosti. Jej chuť je špecifická, jablčno-citrusová. Uprostred sú malé semienka, ktoré sa môžu jesť spoločne s dužinou. Zrelá karambola je skôr žltá, s jemným nádychom svetlozelenej farby, prezreté plody majú na povrchu hnedé fliačiky. Plod sa konzumuje nakrájaný na plátky aj so šupkou. Konzumuje sa najčastejšie čerstvá v exotických ovocných šalátoch alebo ako ozdoba pohárov a nápojov. Je možné pridať ju aj do teplých pokrmov. Obsahuje antioxidanty, vitamín C, vápnik, horčík, fosfor, železo a má nízky obsah cukru. Zaujímavé je, že šťava sa používa napríklad na čistenie mosadze!

Ilustračné foto.

Kumkvát

Ďalšie názvy: trpasličí pomaranč

Charakteristika: je to citrusové ovocie, ktoré pripomína miniatúrne pomaranče. Má oranžovú farbu šupky rovnako ako dužinu. Šupa je jedlá a navyše dodá trochu sladkej chuti inak horkej dužine. Celková chuť kumkvátu sa pohybuje od sladkej cez kyselkavú až po horkú. Plody sú veľké 2–4 cm a rastú na stálezelenom kríku či menšom stromčeku. Sú dostupné celoročne, ale vrchol sezóny vo východnej Ázii či na juhu Číny je od novembra do júna. V chlade ich možno skladovať až tri týždne, pri izbovej teplote 3–4 dni. Plody sa jedia väčšinou čerstvé vrátane sladkej šupky, dajú sa použiť pri pečení mäsa alebo na ozdobu koktejlov. Na území Európy sa toto ovocie pestuje na ostrove Korfu, kde sa z neho vyrába likér. Kumkvát je bohatý na flavonoidy, karotény, luteín, taníny a antioxidanty.

Ilustračné foto.

Passion fruit

Ďalšie názvy: mučenka jedlá, marakuja

Charakteristika: Plody majú modrú alebo purpurovú farbu, sú guľaté či oválne, až 7 cm veľké. Obaľuje ich cca 3 mm hrubá, pevná kožovitá šupka. Vnútri sú v mäkkej výstelke početné semienka obklopené rôsolovitou oranžovo-zelenkavou dužinou. Chuť sa jemne podobá čiernym ríbezliam, je veľmi výrazná, exoticky aromatická, niekedy pripomína marhule či mango. Pevná kožovitá šupa je pred dozretím hladká a lesklá, v dobe zrelosti zvrásnená a hrboľatá, ako keby zvraštená. Passion fruit je možné využiť ako čerstvé ovocie, ktoré možno po rozkrojení vyjedať lyžičkou. V kuchyni sa najčastejšie uplatňuje pri ochucovaní nápojov alebo pohárov. Exotická chuť vynikne v ovocných šalátoch, dezertoch, koktajloch, marmeládach, v zmrzlinách. Pridáva sa do tropických džúsov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #exotika #exotické ovocie #marakuja #jackfruit #kumkvát #passionfruit