Jahoda – vhodná pre diabetikov, aj tých, ktorí práve chudnú

Jahody obsahujú málo fruktózy a glukózy (v priemere len okolo 9 percent). Znamená to teda, že sú ideálne nielen pre diabetikov, ale aj tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť.

02.09.2012 07:00
jahody, ovocie Foto:
Jahody majú ochranný účinok aj na nervové bunky.
debata (5)

Vďaka tomu sa jahoda zaradila spolu s kivi, zeleným jablkom, grapefruitom či ananásom k ovocným druhom, ktoré sú na desiatu počas chudnutia „povolené“. Ako vysvetlil odborník na výživu MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, fruktóza, ktorú jahody obsahujú, na využitie v tele nepotrebuje inzulín ani chróm, ktorý je v organizme dôležitý na spracovanie cukru.

Čo ďalej toto vzácne a chutné červené ovocie obsahuje? Má vysoký obsah ovocných kyselín – citrónovej a jablčnej, ktoré majú na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšujú vstrebávanie železa z rastlinných potravín. „Na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (vláknina, ktorá znižuje cholesterol v krvi), vitamín C, karotén, flavonoidy a triesloviny. Aj vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne kvalitné ovocie,“ vysvetlil I. Bukovský.

Zaujímavá na jahode je aj jej červená farba. Podľa Bukovského informácií je to vďaka rastlinným pigmentom, ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. V prípade jahôd je taký silný, že spolu s čučoriedkami a brusnicami patria k najsilnejším potravinovým antioxidantom. Lekár Bukovský dáva jahody do pozornosti aj tým, ktorí chcú chrániť svoj mozog. Vysvetľuje: „Jahody majú ochranný účinok na nervové bunky. Jedna šálka jahôd chráni mozog šesť až dvanásť hodín – ešte dlhšie ako najtmavšie čučoriedky.“ Opatrní by však pri dávkovaní jahôd mali byť rodičia, a to práve z dôvodu, že na jahody je veľa ľudí alergických. „Po prvej konzumácii jahôd ich nepodajte dieťaťu niekoľko dní a pozorujte, či sa neobjavia príznaky alergie,“ radí.

Zaujímavosti o jahodách

Aróma jahôd patrí medzi najkomplikovanejšie v prírode – pozostáva z vyše 300 známych a množstva neznámych látok. Okrem plodov (jahôd) sú zdravé aj listy, najmä z lesných jahôd. Vďaka vysokému obsahu trieslovín, éterických olejov, vitamínu C (až 380 mg/100g), alkaloidov, glykozidu, fragarínu, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochoreniach, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápaloch žalúdočnej a červenej sliznice a podobne.

Facebook X.com 5 debata chyba Newsletter