Preťaženému žalúdku uľaví aj prechádzka či bylinkové čaje

Najjednoduchší spôsob ako predísť problémom s trávením je striedmo sa stravovať a jedlá pripravovať v čo najzdravšej verzii. Ľudia však svoje predsavzatie zdravšie žiť, presúvajú až na začiatok ďalšieho roka. Počas minuloročných vianočných sviatkov predpísali lekári viac ako 28-tisíc balení liekov na trávenie.

20.12.2022 15:00
žalúdok, záha,kyselina Foto:
Niekedy pomôže dlhšia prechádzka na čerstvom vzduchu. Inokedy musíme siahnuť po tráviacich enzýmoch alebo bylinkových čajoch podporujúcich trávenie.
debata (1)

„Evidujeme, že ľudia si lieky na tráviace ťažkosti kupujú ešte pred sviatkami, aby sa zásobili. Ide najmä o voľnopredajné lieky,“ spresňuje manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová. Dôvodom skoršieho nákupu sú zatvorené lekárne či dovolenky lekárov počas sviatočných dní.

Trávenie počas sviatkov dokáže najviac zaťažiť majonézový šalát s vyprážaným kaprom. Pre správne fungovanie tráviaceho systému nepomôže, ak za týmto chodom nasleduje alkohol či koláče. „Niekedy pomôže dlhšia prechádzka na čerstvom vzduchu. Inokedy musíme siahnuť po tráviacich enzýmoch alebo bylinkových čajoch podporujúcich trávenie, ako je bazalka, fenikel, mäta, čakanka či materina dúška,“ spresňuje farmaceutka a riaditeľka odboru schvaľovacích činností VšZP Ľudmila Kraus.

Video
Nutričná špecialistka Tatiana Kyseľová o tom, aké najčastejšie chyby sa dejú na slovenských stoloch, ako naše stravovanie podmieňuje vzťah k jedlu, ale aj vzťah ku samému sebe. Hovorili sme o nápore sladkého počas Vianoc, bezmyšlienkovitom pojedaní drobností zo stola, ale aj o pôstoch, diétach a vianočných predsavzatiach.

Väčšina problémov prejde po dodržaní miernych diétnych opatrení a troche pohybu. Ak sa však vyskytnú silné bolesti pod pravým rebrom, vracanie alebo teplota, odporúča sa vyhľadať odbornú pomoc. „Z lekárne by som pred sviatkami odporúčala zadovážiť si tráviace enzýmy, zásaditú minerálnu vodu alebo nápoj v prášku podporujúci trávenie. Pomôcť s tráviacimi ťažkosťami môžu žalúdočné či švédske kvapky. Pre prípad potreby by doma nemali chýbať ani jednozložkové alebo zložené bylinné čajové zmesi podporujúce trávenie,“ radí odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #trávenie #prejedanie sa #podráždený žalúdok