Sviatočné recepty, ktoré nerozhádžu vašu glykémiu

Ako vianočná polievka sa v našich domácnostiach najčastejšie varí kapustnica alebo hríbová polievka – ak ich nezahusťujete múkou, jedna porcia sa do SJ nepočíta. Ak do týchto polievok pridávate múku a zemiaky alebo ak robíte hustú šošovicovú, prípadne hrachovú polievku, jednu porciu počítajte ako 0,5 SJ.

25.12.2022 06:00
Štedrovečerná večera Foto: ,
Ako vianočná polievka sa v našich domácnostiach najčastejšie varí kapustnica alebo hríbová polievka – ak ich nezahusťujete múkou, jedna porcia sa do SJ nepočíta.
debata

Kapustnica s klobásou

Na 4 porcie potrebujeme: kyslú kvasenú kapustu 500 g (0 SJ), vodu z kvasenej kapusty (kapustnicu) 500 ml (0 SJ), čerstvé mäsité bravčové kosti (z vykosteného karé alebo krkovičky) 500 g (0 SJ), 1 údenú paprikovú klobásu (cca 200 g) (0 SJ), 1 malú cibuľu (0 SJ), 2 malé zemiaky (2 SJ), strúčik cesnaku (0 SJ), celé čierne korenie (6 guliek) (0 SJ), trochu mletej rasce (0 SJ), vegetu (0 SJ) a soľ (0 SJ)

Postup: Do hrnca dáme kapustovú vodu, posekanú kyslú kapustu a prilejeme studenú vodou. Pridáme umyté bravčové kosti, cibuľu, cesnak, na malé kocky pokrájané umyté a očistené zemiaky, trochu soli a koreniny.

Hrniec prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Teplotu znížime, aby kapustnica počas varenia len mierne vrela. Po hodine pridáme umytú, na 4 kusy pokrájanú údenú klobásu a spolu varíme, dokiaľ mäso z bravčových kostí nebude odpadávať.

Kosti vyberieme a uvarené mäso obrané z kostí pokrájame na kúsky. Vložíme späť do kapustnice, dochutíme vegetou a ešte chvíľu povaríme. Kapustnica má byť číra, nezakalená rýchlym varom, a primerane kyslá.

Porcia zodpovedá 0,5 SJ.

Šošovicová vianočná polievka

Čo potrebujeme: 2 šálky šošovice, 3 strúčiky cesnaku, 2 zemiaky, 10 ks sušených sliviek, 1 smotanu na varenie, bobkový list, nové korenie, soľ, trocha octu

Postup: Šošovicu premyjeme, dáme variť do hrnca, zalejeme vodou tak, aby nad šošovicou bola zhruba 2 cm. Pridáme cesnak, očistené a na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ, bobkový list, nové korenie a 2 až 3 kvapky olivového oleja.

Šošovicu necháme variť, občas premiešame. Keď je šošovica spolovice uvarená, pridáme celú smotanu na varenie, premiešame a necháme zovrieť. Pridáme sušené slivky a na miernom ohni necháme dovariť šošovicu a zemiaky. Polievku dochutíme octom.

Jednu porciu polievky rátame ako 0,5 SJ.

Klasický vianočný šalát s jablkami

Čo potrebujeme: zemiaky uvarené v šupe, majonézu, mrkvu, bielu cibuľu, zeler, jablká, zelený hrášok, soľ, kyslé uhorky, korenie, kyslú smotanu, šťavu z citróna

Postup: Zeler očistíme a dáme variť do vody. Zeler do šalátu nebudeme dávať, iba vývar z neho. Keď je uvarený, vyberieme ho a do vody dáme na minútu blanšírovať nakrájanú cibuľu a mrazený hrášok. Zlejeme cez sitko, tak, aby zelerový vývar zostal.

Nakrájame kyslé uhorky a uvarenú mrkvu. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky, pridáme cibuľu, mrkvu, uhorky a hrach. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme zelerový vývar, majonézu, kyslú smotanu, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame.

Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do šalátu – jabĺk sa netreba báť, dodajú šalátu úžasnú sviežosť. Nakoniec polejeme citrónovou šťavou podľa chuti. Všetko dobre premiešame a necháme šalát aspoň 2 hodiny odpočívať. Pred podávaním ešte raz premiešame, a ak treba, dochutíme korením.

SJ na jednu porciu závisia od množstva a typu použitých surovín.

Vianočný šalát z krúp

Čo potrebujeme: 500 g jačmenných krúp, 1 strednú cibuľu, 2 veľké mrkvy, 1 šálku zeleného hrášku, 1 šálku kukurice (nemusí byť), štipku soli, šálku kyslých uhoriek bez cukru, 300 g tofu majonézy (môže byť aj klasická), 2 polievkové lyžice sójovej omáčky.

Postup: Krúpy uvaríme, môžu sa aj trochu rozvariť, a premiešame s ostatnými surovinami. SJ vypočítame podľa množstva a typu použitých surovín.

Jačmenné krúpy: 100 g suchých krúp zodpovedá 7,5 SJ, 14 g uvarených krúp zodpovedá 1 SJ.

Vyprážaná ryba a zemiakový šalát (v trochu upravenej technológii)

Zachováme obaľovanie v strúhanke, ale neobalíme kapra v hladkej múke.

Na 4 porcie potrebujeme: 4 porcie očisteného kapra (0 SJ), 8 polievkových lyžíc strúhanky (4 SJ), 1 vajce a 1 bielok (0 SJ), olej na smaženie (0 SJ), soľ, pár kvapiek citrónovej šťavy (0 SJ)

Postup: Očisteného kapra opláchneme v studenej vode a necháme stiecť z vody. Pokrájame na porcie, mierne osolíme a trochu pokvapkáme šťavou z citróna. Vajce vyšľaháme s troškou vody.

Pripravené porcie kapra namočíme do vyšľahaného vajca, obalíme v strúhanke a ešte strúhanku potrieme bielkom, aby sa neolupovala počas smaženia. Porcie obaľujeme tesne pred vkladaním do oleja, aby strúhanka nezvlhla. Smažíme z oboch strán doružova.

Porcia vysmaženého kapra zodpovedá cca 1 SJ.

Vyprážaná ryba

Na 4 porcie potrebujeme: 4 porcie očisteného kapra (0 SJ), 8 polievkových lyžíc strúhanky (4 SJ), 1 vajce a 1 bielok (0 SJ), olej na smaženie (0 SJ), soľ, pár kvapiek citrónovej šťavy (0 SJ)

Postup: Očisteného kapra opláchneme a necháme stiecť z vody. Pokrájame na porcie, osolíme a pokvapkáme šťavou z citróna. Vajce vyšľaháme s troškou vody. Pripraveného kapra namočíme do vyšľahaného vajca, obalíme v strúhanke.

Porcie obaľujeme tesne pred vkladaním do oleja, aby strúhanka nezvlhla. Smažíme z oboch strán doružova.

Porcia vysmaženého kapra zodpovedá cca 1 SJ.

Zemiakový cibuľový šalát – (bez majonézy a bez jogurtu)

Na 4 porcie potrebujeme: 12 malých zemiakov v šupke (veľkosti vajca) (12 SJ), 1 stredne veľkú cibuľu (0 SJ), mleté čierne korenie (0 SJ), náhradné neenergetické sladidlo (0 SJ), voda, soľ, ocot, 2 až 3 bobkové lístky (0 SJ), 2 sterilizované uhorky bez nálevu (0 SJ), 2 lyžice sterilizovanej kapie bez nálevu (0 SJ)

Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke v mierne slanej vode. Aby sa nerozvarili, môžeme pridať počas varenia do vody trochu octu. Cibuľu ošúpeme, pokrájame na kolieska a dáme variť do nálevu z vody, octu, soli, bobkového listu a sladidla.

Cibuľu pridáme, až keď sladkokyslý nálev zovrie a krátko ju obvaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zemiaky po uvarení scedíme z vody, necháme vychladnúť a ošúpeme. Pokrájame na kolieska a zalejeme vychladnutým nálevom, z ktorého sme vybrali bobkový list.

Pridáme na malé kocky nakrájanú alebo nahrubo postrúhanú kyslú uhorku a nadrobno pokrájanú kapiu. Dochutíme mletým čiernym korením a podľa chuti soľou. Spolu zmiešame a necháme chvíľu postáť, aby sa chute spojili.

Šalát rozdelíme na 4 porcie a každá bude zodpovedať 3 SJ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #ryba #kapustnica