Biopotraviny sú len o málo zdravšie ako tie bežné

Biopotraviny sú podľa novej štúdie americkej Stanfordovej univerzity len o málo zdravšie ako tie, ktoré sa ako bio označovať nemôžu.

05.09.2012 13:00
jablká - pestovanie - bio-ovocie Foto:
Bio jablká - pestované bez pesticíd.
debata (14)

Bioprodukty však podľa vedcov znižujú riziko konzumácie pesticídov. Vedeckú správu zverejnil odborný žurnál Annals of Internal Medicine.

„Bola som úplne prekvapená,“ vyhlásila lekárka Dena Bravataová, ktorá sa k analýze rozhodla po tom, čo sa jej rad pacientov pýtal na zmenu a ozdravenie jedálnička. „Existuje mnoho dôvodov, prečo si niekto môže vybrať ekologickú stravu namiesto bežného jedla,“ vysvetlila Bravataová. Dodala, že za výberom biopotravín stoja nielen ekologické obavy, ale aj chuťové preferencie.

Výsledky štúdie ukazujú, že zdravotná výhoda biopotravín nie je nijako veľká. Rozdiel v obsahu vitamínov je podľa vedcov sotva nejaký a rozdelenie tukov a proteínov je podobné. Výskyt baktérií či vírusov vyvolávajúcich ochorenia nie je v žiadnom z oboch druhov potravín častejší. Biopotraviny však podľa analýz vykazovali nižšiu kontaminácii pesticídmi. Úplne bez pesticídov ale bioprodukty neboli.

Ekologická organizácia Greenpeace podľa DPA predkladá podobné výsledky. „Bežné ovocie nie je menej zdravšie pre ľudský organizmus ako bio ovocie a zelenina,“ tvrdí Christiane Huxdorffová, ktorá má v rámci Greenpeace na starosti trvalo udržateľné poľnohospodárstvo. „Nehovoríme, že biopotraviny sú zdravšie,“ dodala.

Huxdorffová však zdôrazňuje, že ekologické poľnohospodárstvo sa zrieka používania pesticídov, čo môže mať pozitívny prínos pre ľudí i životné prostredie.

Štúdiu nepovažuje za prekvapujúcu ani Urs Niggli z výskumného inštitútu pre ekologické poľnohospodárstvo FiBL. Ak by bežným spôsobom produkované potraviny mali vplyv na zdravie, museli by byť z trhu stiahnuté. Dodal ale, že zatiaľ neexistuje žiadna štúdia, ktorá by vyhodnotila kombinované dopady zvyškov chemikálií, ktoré spĺňajú povolené limity.

Niggli tiež zdôraznil, že ekologické poľnohospodárstvo má „neuveriteľne pozitívny vplyv“. „V kraji, kde sa hospodári bio, je oveľa väčšia rozmanitosť druhov – od najmenších mikroorganizmov až po vtáky,“ povedal.

14 debata chyba