Aj nezdravá kola môže zachrániť život

Kola plná cukru či sladký džús môže niekedy zachrániť život. Podať sladený nápoj (nesmie však obsahovať umelé sladidlo, ale cukor) diabetikovi v hypoglykémii je totiž bezpečnejšie, ako mu sypať do úst kryštálový cukor z kaviarne alebo podať kockový cukor či tvrdý cukrík. Najmä, ak je už pacient v stave, že môže každú chvíľu upadnúť do bezvedomia a akýkoľvek tuhší predmet v ústach mu môže zabehnúť.

07.01.2023 06:00
hypoglykémia, hyperglykémia, diabetes,... Foto:
Po 8 hodinovom hladovaní by zdravý človek mal mať cukor v krvi menej ako 5,6 mmol/l. Po hlavnom jedle menej ako 7,8 mmol/l.
debata (6)

Nie každý, kto sa potáca a z dychu mu cítiť acetón, je opitý. Svoje o tom vie aj známa televízna meteorologička a diabetička Miriam Jarošová, ktorá svoj príbeh médiám porozprávala už dávnejšie. Raz sa ocitla v situácii, keď čakala u lekárky dlhšie, ako predpokladala a minuli sa jej všetky sladké zásoby, ktoré nosieva ako poistku v kabelke. Bola hladná, cukor v krvi jej klesol, začala sa potiť, triasť a podľa všetkého bola aj dezorientovaná. Starší manželský pár ju na zastávke verejnej dopravy obvinil z toho, že je feťáčka. Hoci im povedala, že má diabetes a je v hypoglykémii, nepomohli jej a odišli. Našťastie, napokon sa jej ujala pani z novinového stánku, ktorá jej pomohla nájsť najbližšiu lekáreň.

Mimochodom, aj ťažko opitý človek (obyčajne alkoholik) môže mať hypoglykémiu aj bez diagnostikovanej cukrovky. Alkohol totiž znižuje hladinu cukru v krvi, píše v knihe Prvá pomoc v praxi dvojica záchranárov Miriam Pištejová a Dušan Kraus.

Hladina cukru v krvi človeka počas dňa kolíše. U zdravých ľudí neprekračuje hraničné hodnoty, ale u diabetikov sú tieto výkyvy omnoho výraznejšie. Časté kolísanie glykémií má vplyv na zdravie. Cukrovka vzniká, ak pankreas prestáva produkovať inzulín, produkuje ho v nesprávnom čase alebo inzulín prestáva normálne fungovať. Optimálne je, ak sa človeku s cukrovkou darí udržiavať svoj cukor v krvi 75 % času počas dňa v cieľovom pásme 3,9 až 10 mmol/l.

Aká je prvá pomoc pri hypoglykémii

Ak viete, že človek má cukrovku a správa sa čudne alebo sa u neho objavia typické príznaky – slabosť, chvenie, potenie:

  • dajte mu vypiť 100 ml kolového nápoja (nie light, nie zero, nijakú kocku cukru pod jazyk!), ale čaj s medom alebo cukrom, džús, vodu so sirupom
  • môže zjesť aj 10 g rýchlo vstrebateľného cukru (napr. cukríky s hroznovým cukrom, dobre sa rozpúšťajú v ústach alebo lyžičku medu)
  • čokoláda alebo čokoládové tyčinky sú najmenej vhodné, lebo obsahujú tuky, ktoré spomaľujú prenikanie cukrov do krvi
  • dbajte na to, aby následne zostal v pokoji minimálne 5 minút
  • dohliadnite na to, aby následne zjedol potravinu obsahujúcu cca 10 až 15 g polysacharidov, čo je 6–8 piškót alebo polovica krajca chleba, prípadne polovica rožka, lúpačku, zemiaky (jednoduchý cukor v nápoji sa totiž rýchlo spotrebuje a zas klesá, zložité cukry sa v tele musia štiepiť, preto glykémiu zvýšia pomalšie, ale dlhšie ju udržia)
  • ak máte možnosť, zmerajte diabetikovi hladinu cukru v krvi glukometrom
  • pri hodnote stále nižšej ako 4,0 mmol/l opäť podajte kolový nápoj či rýchlo vstrebateľný cukor a o 5–8 minút opäť premerajte hladinu cukru v krvi glukometrom
  • ak však nastúpia silné kŕče (následkom hypoglykémie u diabetika môže byť aj epileptický záchvat), alebo je pacient v bezvedomí, nedávajme mu do úst nič! Nápoj či cukrík by sa mohol dostať do dýchacích ciest a človek by sa začal dusiť. V tomto prípade je najvhodnejšie okamžite volať záchranku.

Pacientom s hypoglykémiami sa predpisuje glukagón

„V praxi sa nám stáva, že z terénu privezú pacienta, ktorý pospáva na lavičke a okoloidúci si myslia, že si len viac vypil. Každý diabetik sa môže dostať do závažnej hypoglykémie, nízkej hladiny cukru v krvi, ktorá vyžaduje zásah lekára,“ vysvetľuje diabetologička z Bratislavy MUDr. Katarína Černá.

Video
Nie každý, kto sa potáca a z dychu mu cítiť acetón, je opitý! Ako pomôcť diabetikovi s hypoglykémiou? Odpovedá diabetologička z Bratislavy MUDr. Katarína Černá.

„Našťastie, väčšina diabetikov a ľudí v ich okolí už vie, ako sa hypoglykémia prejavuje a aj samotný pacient už vníma, že ak je nervózny, pospáva, búši mu srdce či nebodaj už dostane triašku, niečo sa s ním deje a musí sa napiť sladkého nápoja alebo si niečo zajesť. Aj v ambulantnej čakárni sa nám stáva, že pacienti sú nervózni, podráždení až agresívni, takýmto hneď zisťujeme z kvapky krvi z prsta hladinu cukru a dáme im sladký čaj, kúsok chleba alebo jablko. Pri liečbe inzulínom sa niekedy stáva, že pacient má opakované hypoglykémie a z obavy, že upadne do hypoglykemického šoku, pichá si menej inzulínu. Potom nedosahuje optimálne hodnoty cukru v krvi. Za takýchto okolností mu predpisujeme glukagón, čo je vlastne látka v injekčnej podobe, ktorá hypoglykémiu vyblokuje.“

Glukagón je látka, ktorú v skutočnosti produkujú bunky pankreasu a pôsobí proti účinkom inzulínu. U zdravého človeka je signálom pre vylučovanie glukagónu pokles hladiny cukru v krvi (hypoglykémia). Jeho pôsobením sa v pečeni štiepia zásoby glykogénu (energetický zdroj, ktorý si bunky vytvárajú ako zásobnú formu zo sacharidov) na glukózu, čím sa automaticky zvýši hladina cukru v krvi. U ľudí s diabetom sa teda glukagón používa ako prvá pomoc pri závažných hypoglykémiách sprevádzaných bezvedomím. Aplikuje sa podkožne alebo priamo do svalu. Pacientovi ho môže pichnúť príbuzný, resp. blízky človek (niečo ako adrenalínovú injekciu pri anafylaktickom šoku), diabetik sa následne preberie a môže vypiť sladký čaj či džús.

Rada zo života

Pre niektorých diabetikov je „normálna“ hladina glykémie napríklad 8 mmol/l a títo ľudia môžu mať prejavy vážnej hypoglykémie už pri hodnote 5 mmol/l. Diabetika s hypoglykémiou si ľahko môžeme pomýliť s opitým človekom, prejavy totiž môžu byť veľmi podobné (závraty, tras, nepokoj, úzkosť, únava, potenie, búšenie srdca, dvojité videnie, nejasná reč, agresivita, výkyvy nálady, porucha vedomia, kóma).

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #cukor #hypoglykémia #cukor v krvi #nízka hladina cukru