Prejedali ste sa počas sviatkov? Ktoré potraviny vám pomôžu dostať sa do formy

Po vianočných a novoročných sviatkoch zabudnite na rôzne drastické diéty či očistné kúry, jediné, čo tým dosiahnete, je, že si spomalíte metabolizmus.

09.01.2023 06:00
obed, jedlo za počítačom, pizza, práca z domu Foto:
Úplná zmena stravovania zo dňa na deň by mohla znamenať pre organizmus šok.
debata

Vhodné je postupne pridávať do stravy zdravšie jedlá plus ovocie a zeleninu. Na podporu trávenia využite také potraviny, ktoré nastoľujú zdravú rovnováhu v črevách, prípadne obnovujú črevnú flóru:

kyslá kapusta, bryndza, zeleninový či mäsový vývar, zeler ako prírodné antibiotikum, škorica a klinčeky. Ľudské telo je prispôsobivé a dokáže viaceré procesy riadiť úplne samo. Úplná zmena stravovania zo dňa na deň by mohla znamenať pre organizmus šok.

„Ak sa chcete vrátiť k predvianočnej forme, začnite sa stravovať pravidelne. Počas sviatkov často jeme rôzne koláčiky, dojedáme po večeroch šalát a rezne. Po sviatkoch s týmito neresťami väčšinou skoncujeme, a preto je ľahšie vrátiť sa k predošlému stravovaniu namiesto neustáleho ochutnávania. Veľmi dôležité je upraviť aj pitný režim – sladené nápoje nahraďte čistou vodou, ktorá je vynikajúca pre správne fungovanie organizmu aj pre chudnutie,“ radí Zuzana Klinčáková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

„Na zmenu a úpravu stravovania použite zdravý sedliacky rozum: žiadne diéty, tabletky, nápoje alebo iné zázračné rýchle kúry. Stačí sa viac hýbať, pravidelne jesť a piť čistú vodu. Tráveniu ulahodíte aj bylinkovými čajmi s mätou, medovkou, materinou dúškou,“ dodala Zuzana Klinčáková.

Drastické diéty ale nefungujú. Ak by sme sa neprejedali, nehľadali by sme následne útechu v diétach a hladovkách. Napriek lákavým obalom rôznych kúr či reklamným sľubom majú detoxikačné diéty jednu podstatnú chybu: k dlhodobému zníženiu nadváhy zaručene nevedú.

„Rýchly pokles hmotnosti je viac dôsledkom straty telesných tekutín a zásobných sacharidov ako telesného tuku. Po takýchto detoxoch a drastických diétach hrozí rýchle znovunadobudnutie stratenej hmotnosti, čo obvykle vedie k následnému sklamaniu a k strate sebadôvery,“ uviedol docent Peter Minárik, gastroenterológ, internista a odborník na výživu zo Slovenskej obezitologickej asociácie a z Biomedicínskeho centra SAV.

Ako naštartovať organizmus po sviatkoch? Gastroenterológ odporúča pre efektívnu úpravu hmotnosti používať aj metódu tzv. zdravého taniera. Takýto tanier obsahuje 50 % zeleniny, 25 % chudej bielkoviny, 25 % škrobovej prílohy.

Je dôležité jesť pomalšie, mať dostatočný pitný režim v podobe nekalorických nápojov, nevynechávať žiadne denné jedlo. Pri znižovaní nadmernej hmotnosti si tak treba v redukčnej fáze, ako aj vo fáze udržiavania nižšej hmotnosti pravidelne kontrolovať svoju hmotnosť.

Užitočným pomocníkom je vedenie stravovacieho denníka. Obézni jedinci, ktorí sú ochotní tak robiť v počiatočných fázach znižovania hmotnosti, chudnú lepšie, rýchlejšie a efekt je dlhodobejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sviatky #prejedanie #vianočné prejedanie