Viete, čo je najväčším zdrojom vitamínu P? A na čo je dobrý?

Aj keď v minulosti bola považovaná za obilie chudobných, v skutočnosti je to veľmi zdravá a prospešná plodina a preto je právom radená medzi superpotraviny. Je to „pseudoobilnina“, keďže neobsahuje lepok je vhodná aj pre celiatikov. Pre nízky obsah tuku je taktiež vhodná aj pri redukčných diétach.

16.01.2023 06:00
pohánka Foto:
Pohánka s hríbikmi a cibuľkou.
debata (1)

Jednoročná rastlina pohánka, príbuzná štiavu a rebarbore, bola vždy považovaná za potravinu chudobných. Vzhľadom a chuťou sa podobá ryži, pohánková múka má jemnú hnedastú farbu a považuje sa za bezlepkovú múku (s cirokovou, nopálovou, kokosovou, makovou, pšenovou atď.). Bežne sa používa aj v rámci zmesí s inými druhmi múky.

Pohánka podľa všetkého pochádza zo strednej a juhovýchodnej Ázie a do Európy ju priviezli mongolské nájazdy. V rozsiahlych stepných oblastiach Ruska doposiaľ patrí medzi k základným potravinám. Napriek svojej zdanlivej odolnosti táto rastlinka neznáša chemikálie a dá sa pestovať len na neznečistených pôdach. Konzumuje sa viac-menej jej plod. Šupka semena je pomerne tvrdá a odstraňuje sa buď mechanicky (vtedy nedochádza ku znehodnoteniu živín) alebo tepelne.

Pohánka je vzácna predovšetkým pre svoj obsah ochrannej rastlinnej látky, flavonoidu rutínu. Tejto biolátke sa hovorí aj vitamín P. Rutín chráni v rastline kapiláry pred napadnutím a zničením voľnými radikálmi. Pohánka má mnohé liečivé účinky, pomáha pri chorobách žíl, ako sú napríklad kŕčové žily či hemoroidy, zvyšuje pevnosť stien kapilár, chráni vitamín C pred oxidáciou, zvyšuje jeho efektivitu. Je vhodná aj pri častých krvácaniach z ďasien a nosa. Pohánka je však bohatým zdrojom aj ďalších vitamínov a minerálov a má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, čím sa podieľa aj na prevencii proti ateroskleróze.

Flavonoid rutín je dokonca súčasťou liečiv v tabletách alebo v géloch, ktoré sa používajú ako venotoniká (liečivá, u ktorých sa predpokladá zlepšenie žilového tonusu, zlepšenie žilového návratu krvi a podobne). U rutínu sa predpokladá protizápalový a protiopuchový účinok. K novším venotonikám patrí napríklad diosmín a hesperidín, ktoré obsahuje známy liek na kŕčové žily a mnohé doplnky výživy určené na tento problém.

Pohánku si možno v predajniach zdravej výživy či v supermarketoch kúpiť vo forme múky, krupice, šrotu, prípadne aj celé zrno (na nakličovanie). Spracovať sa dá rovnako ako obilniny, hoci z botanického hľadiska medzi obilniny nepatrí – na lievance, sladké či slané kaše, nákypy, chlieb, cestoviny, polievky, müsli a podobne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #pohánka #kŕčové žily #rutín #krvácanie ďasien