Ktorá krajina na svete drží rekord v spotrebe cibule? Neuveriteľných 30 kíl na osobu a rok

V súvislosti s cibuľou poznáme mnoho vtipov a prirovnaní. Väčšina z nich nejako súvisí so slzami. Napríklad, poznáte ten, že Chucka Norrisa cibuľa nerozplače, to on rozplače ju. Alebo tvrdenie: "Moja peňaženka je ako cibuľa. Otvorím ju a zaplačem." Pretože platí, že cibuľa je jediný druh potraviny, ktorý nás donúti plakať ešte skôr, ako ju zjeme. Alebo to už vlastne neplatí?

23.02.2023 10:30
cibuľa, šnorchel, plávacie okuliare, žena, kuchyňa Foto:
Cibuľa je jediný druh potraviny, ktorý nás donúti plakať ešte skôr, ako ju zjeme. Alebo to už vlastne neplatí?
debata

Sunions – bez sĺz a každým dňom sladšia! Taký je vraj nový druh cibule, pri ktorom na rozdiel od bežnej cibule pri krájaní neplačete. Značka Sunion (z anglického sun-slnko a onion-cibuľa) nevznikla náhodou. Trvalo to viac ako tri desaťročia, kým sa takýto druh cibule podarilo vypestovať. A treba zdôrazniť, že nejde o geneticky modifikovaný produkt, ale výsledok dlhodobého kríženia.

Benjamin Franklin povedal: „Cibuľa dokáže rozplakať dedičov aj vdovy.“ Čo vlastne spôsobuje štípanie očí pri šúpaní a spracúvaní cibule? Prečo sa toľko hovorí o „slzách, ktoré žijú v cibuli“? Poškodená rastlina sa takto vlastne bráni. Príčinou je zlúčenina síry, ktorú cibuľa obsahuje v podobe akéhosi obranného mechanizmu. Podobne ako niektoré rastliny majú tŕne alebo obsahujú jed, bunky cibule obsahujú enzým, čo sa pri krájaní cibule uvoľní a spoločne s inými chemikáliami vytvorí zlúčeninu, ktorej kvapôčky sa ocitnú vo vzduchu. Keď sa táto látka dostane do našich očí, tie začnú slziť, aby ju zriedili. Plač je v tomto prípade ochrana nášho organizmu pred poškodením zraku.

Vyplazený jazyk alebo radšej plavecké okuliare?

Existujú rôzne spôsoby a odporúčania, ako pri krájaní cibule neplakať. Niektorým pomáha, ak pred krájaním cibuľu zmrazia alebo na pár minút ponoria do studenej vody. Pomôcť by vraj malo aj krájanie cibule pod tečúcou vodou. Údajne funguje aj kúsok chleba, ktorý si počas krájania vložíme do úst a necháme ich pootvorené. Vraj nasaje prchavé látky z cibule ako špongia skôr, ako „dorazia“ k našim očiam. Niekto odporúča žuť pri krájaní cibule žuvačku (to vás oči budú štípať z mentolu, nie z cibule), takisto môžete cibuľu krájať s vyplazeným jazykom a dýchať cez ústa. Či si jednoducho nasadiť plavecké okuliare.

Alebo bude najjednoduchšie zaobstarať si cibuľu, ktorá vás nedoženie k slzám. „Chceli sme priniesť novinku, akú u nás na trhu nenájdu. Predtým, ako sme ju uviedli na pulty, sme ju testovali a naozaj môžeme potvrdiť, že z tejto cibule nezaplačete,“ hovorí s úsmevom Ing. Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti BILLA. Netreba si opravovať roztečený mejkap. Ale povedzme si na rovinu, že pri cibuli je najpodstatnejšie to, že je to zdravá potravina, ktorú by sme podobne ako „smradľavý“ cesnak mali konzumovať čo najčastejšie.

Pečenie mäsa s cibuľou môže znížiť množstvo... Foto: SHUTTERSTOCK
cibuľa, fialová cibuľa, cibuľovité Pečenie mäsa s cibuľou môže znížiť množstvo karcinogénov, ktoré sa tvoria, ak sa mäso pečie pri vysokých teplotách.

Poznaj svoju cibuľu

Konzumovanie cibule dva až tri razy za týždeň sa spája so zníženým rizikom rakoviny hrubého čreva. Štúdie v USA konštatovali pôsobivý účinok cibuľovej zeleniny. Osoby, ktoré konzumovali najviac cibule, vykazovali až 80-percentné zníženie rakoviny ústnej dutiny, hltana, hrtana, pažeráka, štvrtina znížené riziko rakoviny prsníka, dokonca nižšie riziko rakoviny vaječníkov. Výskum na potkanoch ukázal, že gram cibule denne pomáha predchádzať vyplavovaniu vápnika z kostí, cibuľa má aj protizápalové účinky, ktoré uvoľňujú dýchacie cesty (zmes cibule s medom proti kašľu všetci poznáme). V čínskej medicíne sa cibuľa odporúčala na liečenie angíny, kašľa, bakteriálnych infekcií a problémov s dýchaním. A tak by sa dalo pokračovať.

Rekord v ročnej spotrebe cibule vraj drží Líbya, priemerne 30 kg na osobu a rok! Aspoň tak sa píše v knihe Margaret Briggsovej Cesnak a cibuľa. Priemerná spotreba v Európskej únii je podľa nej päť kilogramov za rok a osobu, čo je 98 gramov týždenne. Ale Česká republika dosahuje pôsobivých takmer 10 kg za rok; o Slovensku sa v publikácii nepíše.

Angličania majú frázu ,Know your onions' (doslova: Poznaj svoju cibuľu), ktorá podľa väčšiny ľudí znamená, že niekto sa vyzná, je expertom v nejakej veci. Vysvetlenia vzniku tohto slovného spojenia sú rôzne. V každom prípade existoval významný lexikograf a gramatik C. T. Onions, ktorý pracoval na Oxfordskom slovníku anglického jazyka a jeho priezvisko sa takto možno stalo stelesnením slova „expert“. A teraz ste už expertom na cibuľu aj vy!

Ako narábať s cibuľou

  • Cibuľu skladujte vždy na studenom, suchom a vzdušnom mieste, nie v chladničke.
  • Vždy ju vyberte z plastového vrecúška, pretože životnosť skladovania sa výrazne znižuje, ak cibuľa nie je vystavená prúdeniu vzduchu.
  • Nakrájanú alebo narezanú cibuľu môžete skladovať v chladničke v utesnenej nádobe až sedem dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cibuľa #slzy #krájanie