10 dôvodov, pre ktoré sa oplatí používať repkový olej

Repkový olej u nás nie je dostatočne ocenený. Mnohí ho ešte stále považujú za výrobok nízkej kvality, v minulosti sa ním napríklad svietilo. Na potravinárske účely sa používa až od roku 1942. Šľachtením repky olejnej sa však podarilo docieliť, že dnes je to jeden z najhodnotnejších domácich olejov, ktorý má vysoký obsah omega-3 mastných kyselín i vitamínu E a je vhodný na vyprážanie aj do studenej kuchyne.

19.02.2023 06:00
kuchyňa, varenie, olej, zelenina Foto:
Cieľom je zvýšiť informovanosť spotrebiteľov, nie odporúčať na používanie výlučne tento olej. Oleje v kuchyni je potrebné striedať.
debata (1)
  1. Obsahuje desaťnásobne viac omega-3 mastných kyselín ako olivový olej. Jedným zo zdrojom „omega trojky“ sú ryby, ktorých konzumácia je u nás veľmi nízka. Repkový olej je významným zdrojom týchto zdraviu prospešných mastných kyselín.
  2. V porovnaní s inými druhmi má výhodný pomer mastných kyselín – ide o optimálny pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín (2 :1).
  3. Dlhší čas nemení svoje vlastnosti. Vyplýva to z jeho veľmi dobrej oxidačnej stability.
  4. Je vhodný na vyprážanie, pečenie, ale aj do studenej kuchyne na prípravu šalátov. Množstvo ľudí si ho spája výlučne s vyprážaním, v skutočnosti má však omnoho širšie možnosti použitia. Je chuťovo nešpecifický, takže sa netreba obávať nežiaducej pachuti v šalátoch či iných pokrmoch.
olej, panenský olej, za studena lisovaný olej Čítajte viac Netradičné oleje: Poznáte horčicový, pestrecový či konopný?

5. Repka olejná, z ktorej sa repkový olej vyrába, sa často nazýva „olivou severu“. Podobne ako olivový olej obsahuje veľké množstvo kyseliny olejovej.

6. Dve polievkové lyžice repkového oleja obsahujú toľko kyseliny alfa-linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 mastných kyselín, ktorá úplne pokryje fyziologickú potrebu človeka na deň.

7. Má vysoký obsah vitamínu E.

Repkové polia. Foto: SITA/AP, Michael Probst
repka, pole, kvety, kvitnutie Repkové polia.

8. Je bohatým zdrojom rastlinných sterolov.

9. Môže byť hodnotným prvkom stravy tehotných žien aj malých detí. Môžu ho konzumovať aj deti v dojčenskom veku od šiestich mesiacov. Je vhodný na prípravu polievok a iných pokrmov pre ne.

10. Vykazuje dobré vlastnosti, aj čo sa týka pečenia. V tekutom stave je ideálny na prípravu piškótového cesta, omáčok, šalátov, majonézy. Môže sa používať na prípravu teplých aj studených pokrmov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #olej #repkový olej #repka olejná