Igor schudol takmer polovicu svojej pôvodnej hmotnosti. Porozprával nám o tom

Pacienti, ktorí majú index telesnej hmotnosti (BMI) väčší ako 40, majú diagnózu tzv. extrémnej obezity. Tá má dokonca aj svoj vlastný diagnostický kód E 66.02. Odhaduje sa, že extrémnou obezitou trpí na Slovensku približne 50-tisíc ľudí. A, bohužiaľ, nechýbajú ani deti. Ľudia s obezitou 2. a 3. stupňa majú až 15-krát vyššie kardiometabolické riziko v porovnaní s bežnou populáciou.

06.03.2023 06:00
obezita, obézny pacient, Igor Bartho, extrémna... Foto:
Igor Bartho vážil kedysi 141 kg. Schudol takmer polovicu svojej pôvodnej hmotnosti.
debata

Igor Bartho ako dieťa pretekársky lyžoval a od svojich šiestich rokov aktívne športoval. Počas strednej školy však pri športe utrpel úraz a prakticky počas celého obdobia stredoškolského štúdia bol ospravedlnený z telocviku. „Nasledujúcich 20–25 rokov som iba jedol a nehýbal sa. Svoje urobilo aj sedavé zamestnanie, pracujem v oblati IT. Až som sa dopracoval ku 140 kilogramom,“ hovorí nevysoký muž, ktorého práve v okamihu, keď sa rozhodol schudnúť, zaskočila pandémia covidu a izolácia. Napriek tomu sa nevzdal a po fáze úpravy stravy začal aj s fyzickou aktivitou medzi štyrmi stenami bytu.

Dnes je Igor Bartho symbolom toho, že schudnúť sa dá. Hoci v januári 2020 tento 161 cm vysoký štyridsiatnik vážil 141 kg, pod vedením MUDr. Petra Minárika, PhD., a kolektívu odborníkov z Centra pre manažment obezity z Biomedicínskeho centra (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV), sa mu podarilo zbaviť sa 42 % zo svojej niekdajšej hmotnosti! V januári 2023 vážil 81 kg, počas nášho rozhovoru 80 kg. Čo je však teraz podstatné? Viac sa dozviete vo videu relácie „Ide o zdravie“.

Video
Viac si pozrite vo videu relácie "Ide o zdravie"

„Pri riešení obezity zohráva kľúčovú úlohu výživa a príjem kalórií“ uvádzajú výživoví špecialisti, doc. MUDr. Adela Penesová, PhD. a doc. MUDr. Peter Minárik, PhD, ktorí sa výživou u pacientov s obezitou zaoberajú v obezitologickej ambulancii BMC SAV už niekoľko rokov.

Tréningy pacientov s obezitou pod vedením skúsených trénerov a diagnostikov sa realizujú v Centre pohybovej aktivity BMC SAV, ktoré založili prof. MUDr. Barbara Ukropcová, PhD., a kolegovia v roku 2017.

Hlavným poslaním Centra je všestranný manažment pacientov s obezitou, založený na komplexnej úprave životného štýlu (výživa, pohyb, psychológ) pod dohľadom lekára a v spolupráci s lekármi-špecialistami (diabetológ, hepatológ, kardiológ, neurológ, ortopéd, endokrinológ, neurológ, pediater, chirurg…). K očakávaným aktivitám a výstupom Centra patrí výskum a výsledky v podobe publikácií a edukácia v spolupráci s univerzitami aj s odbornými lekárskymi spoločnosťami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #BMI #Cesta za zdravím #extrémna obezita